Kovid-19 Kısıtlamaları Genç Kızların Beyninde Daha Hızlı Yaşlanmaya Yol Açtı
ABD’de yapılan bir araştırmada, Kovid-19 salgını sırasında sokağa çıkma yasağını yaşayan genç kızların beyinlerinde genç erkeklere kıyasla daha belirgin bir yaşlanma etkisinin oluştuğu ortaya konuldu.
Araştırmaya göre, kızların beyinlerinde ortalama 4,2 yıl, erkeklerin beyinlerinde ise 1,4 yıl yaşlanma tespit edildi. Kızların beyinlerinde, özellikle duygusal yetenekleri ve dilin anlaşılmasında rol oynayan 30 farklı bölgede önemli değişiklikler gözlemlendi. Araştırmada ayrıca genç kızların sosyal aktivitelerine daha bağımlı oldukları da vurgulandı.
Washington Üniversitesi’nden bilim insanlarının yürüttüğü çalışmalar, 2018 yılında yaşları 9 ila 17 arasında değişen 160 gencin beyinleri MRI yöntemiyle incelendi. Bu gençlerden 2021-2022 yılları arasında yaşları 12 ila 16’ya ulaşanların beyin yapıları tekrar taranarak karşılaştırmalar yapıldı.
Bu araştırma, “Proceedings of the National Academy of Sciences” dergisinde yayımlandı. Sonuçlara göre, Kovid-19 salgını döneminde sokağa çıkma yasaklarını deneyimleyen genç kızların beyinlerinin beklenenden ortalama 4,2 yıl, genç erkeklerin ise yaklaşık 1,4 yıl daha fazla yaşlandığı tespit edildi.
Beynin 30 Bölgesinde Yaşlanma Tespit edildi
Araştırma, her iki grubun da beynin görüşü etkileyen bölgesinde erken yaşlanma yaşadığını ortaya koydu. Ancak genç kızlarda bu yaşlanmanın 30 farklı beyin bölgesinde meydana geldiği ve duyguların işlenmesi, yüz ifadelerinin yorumlanması gibi kritik iletişim bölgelerinde yoğunlaştığı gözlemlendi. Washington Üniversitesi Öğrenme ve Beyin Araştırmaları Enstitüsü yöneticisi Prof. Dr. Patricia Kuhl, genç kızların, erkeklere oranla daha fazla sosyal etkileşimlere ihtiyaç duyduğunu ve bu durumun beyinlerindeki farklı değişimlerle büyüyebildiğini belirtti.
Gençlerin beyinlerindeki değişimlerin olumsuz sonuçları olup olmadığı henüz bilinmezken bunların gençlerin ruh sağlığını ve öğrenme potansiyelini etkilemesinden endişe ediliyor.