Gündem

Namaz Vakitleri

Bir namazın eda edilebilmesi için vaktinin girmiş olması şarttır. Namazı vakti geçtikten sonra veya vaktinden önce kılmak doğru değildir. Erken kılınan namazın vakti geldiğinde tekrar kılınması gerekir.  Namazın doğru vakitte kılınabilmesi için referans alınan namaz vakitleri kaynağının da doğru olması gerekir. İnternette namaz saatleri yer aldığı birçok internet sitesi mevcuttur. Bu internet siteleri, farklı kaynaklardan veri çeker. Veri akışı kesilen internet siteleri, güncel olmayan namaz vakitlerini paylaşabilir. Bu sitelere güvenen kişiler, namazlarını yanlış vakitte eda edebilir. En güncel ve doğru veri, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlanır.

Diyanet İşleri Namaz Vakitleri

Diyanet İşleri’nin yayınladığı namaz saatleri verisi, en güncel ve doğru veridir. Bu veri, bütün dünya ülkeleri ve şehirleri için doğru namaz vaktini içerir.

Verinin yer aldığı sayfada bilgisayarın saati bulunur ve bir sonraki namaz vaktine kalan süreyi gösteren sayaç işler. İmsak, güneş, öğle, ikindi, akşam ve yatsı olmak üzere namaz vakitleri sayfasında 6 temel vakit gösterilir. Bu bilgilerin yanı sıra kıble açısı, kıble zamanı, astronomik güneş doğuşu ve astronomik güneş batışı da aynı sayfada yayınlanır.

Diyanet İşleri Başkanlığı, haftalık namaz saatleri ve aylık namaz saatleri tablosunu da aynı sayfada yayınlar. Böylece miladi tarihe göre gelecek haftalardaki namaz saatlerini görüntülenebilir.

namaz vakitleri

İnternet Sitelerindeki Namaz Vakitleri

İnternet siteleri, Diyanet İşleri Başkanlığı dışında bir kaynak kullanıyor olabilir. Bu nedenle bazı internet sitelerinde yer alan namaz vakti bilgileri şüpheli olabilir.

Sağlık Ağı gibi internet siteleri, namaz saatleri verilerini Diyanet İşleri Başkanlığının internet sitesinden çeker. Elde edilen verilen, özgün ve anlaşılır grafikler eşliğinde okurlarla paylaşılır.

Grafik ve ara yüz çalışması, daha iyi bir kullanıcı deneyimi için yapılır. Bu sayede Sağlık Ağı namaz vakitleri sayfasını ziyaret eden bir kullanıcı; sonraki ezana kaç saatin kaldığını, günlük ezan vakitlerini ve diğer bilgileri, birkaç saniye içinde öğrenebilir. Haftalık ve aylık namaz saatlerini, açık ve anlaşılır bir şekilde görüntüleyebilir.

İstanbul Namaz Vakitleri

İstanbul namaz saatleri, İstanbul geneli için geçerli olan namaz vakitleridir. Türkiye’nin en kalabalık şehri İstanbul’da ikamet eden milyonlarca kişi, her gün namaz vakti araştırması yapar.

İstanbul, büyük bir şehir olduğu için namaz vakti araştırması yaparken mutlaka ilçe bazlı araştırma yapmak gerekir. İstanbul’un 39 ilçesi vardır ve her bir ilçe için namaz saatleri, en az bir iki dakika farklı olabilir. Bu farka dikkat etmek, namazı vaktinden önce kılmamak ya da namazın vaktini kaçırmamak açısından önemlidir.

namaz vakitleri

Ankara Namaz Vakitleri

Ankara’nın 25 ilçesi vardır fakat Diyanet İşleri Başkanlığı, 16 tanesi için namaz saatlerini paylaşır. Ankara namaz vakti tablosunda takip edip ikamet ettiği ilçeyi tabloda göremeyen kişiler, en yakın ilçeye göre namazlarını eda ederler.

Namaz vakitleri tablosundan sadece “Ankara” seçeneği işaretlenirse ortaya çıkan sonuç, sadece merkez için geçerli olur. Özellikle Ankara’nın coğrafi olarak uzak olan ilçelerinde namaz vakti, önemli ölçüde değişiklik gösterebilir.

Bursa Namaz Vakitleri

Bursa coğrafi olarak Ankara’nın yarısından daha küçüktür. Bu nedenle iki farklı uçtaki ilçeleri arasında namaz vakitleri farkı yüksek değildir. Yine de Bursa için namaz vakti araştırması yapılırken Diyanet İşleri Başkanlığı’nın sayfasından, mutlaka ilçe seçimi de yapılmalıdır.

Diyanet İşleri Başkanlığı, Bursa merkez dışında 13 ilçe için namaz vakitleri verisi sağlar. Kalan üç ilçenin namaz saatleri, yakınlarındaki bir ilçeyle aynı olduğu için ayrıntılı olarak sağlanmaz.

Sivas Namaz Vakitleri

Sivas, ilçeleri arasına namaz vakitleri farkının yoğun olduğu bir şehirdir. Örneğin Akıncılar ilçesi ile Zara ilçesi arasında, 3-4 dakikalık namaz saati farkı oluşur.

Bu nedenle Sivas’ta oturan kişiler de namaz saatleri araştırmasını, şehir bazlı değil, ilçe bazlı yapmalıdır. Sivas namaz saatleri, ilçe bazlı olarak Sağlı Ağı Namaz Vakitleri sayfasından takip edilebilir.

Gaziantep Namaz Vakitleri

Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu’nun birleşim noktasında yer alan Gaziantep’te, namaz vakitleri, Türkiye’nin batı bölgelerine kıyasla daha erkendir. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından merkez haricinde Gaziantep’in 7 farklı ilçesi için namaz vakitleri sağlanır.

Gaziantep namaz vakitleri, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın resmi internet sitesinde ya da Sağlık Ağı Namaz vakitleri sayfasında bulunabilir.

Son dakika personel sağlık ve gündem haberlerini Sağlık Ağı’ndan takip edebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu