Sağlık Makaleleri

Psikolog Ve Psikiyatrist Farkı Nedir?

Psikolog ve Psikiyatrist, ruh sağlığı ile ilgilenmesi nedeniyle karıştırılan birbirinden farklı iki meslek grubudur. Benzer disiplinler ile çalışmalarına karşı çok belirgin farkları olduğunu ifade etmek gerekiyor.

  • Psikiyatristler, tıp fakültesi mezunudur ve uzman doktorlardır. Psikolog ise lisans eğitimini 4 sene psikoloji üzerine tamamlar. Sonrasında da yüksek lisans yaparak uzmanlaşırlar.
  • Psikiyatrist, tıp fakültesini bitirdikten sonra ilaç yazma ve ilaç ile tedavi etme yöntemlerini kullanma hakkı kazanırlar. Psikologlar ise daha önce de ifade ettiğimiz gibi tıp mezunu değildir. Bu nedenle ilaç tedavisi kullanma şansları yoktur.
  • Psikologlar aynı zamanda terapist olarak da bilinmektedir. Benimsedikleri disiplin doğrultusunda farklı psikoterapi yöntemleri uygularlar. Psikiyatrist ise, ilaç odaklı benzer psikoterapi yöntemlerine başvurur.

 

Genel anlamda aradaki farkları bu özellikler üzerinden anlatmak söz konusudur. Hangisini tercih etmemiz gerektiği konusunda da bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Eğer kronik olan bir rahatsızlıktan şüphe duyarsa

psikolog psikiyatrist 1

k, Psikiyatristlerin katkısı daha fazla olabilir. Ruh sağlığınız ile alakalı bir sorunda psikolog, sinirsel bir rahatsızlık var ise psikiyatrist yardımcı olabilir demek doğru olabilir. Eğer bu ayrımdan tam olarak emin değilseniz, ikisinde birden destek almak mantıklı bir hareket olacaktır. Bir psikoloğa gittiğiniz zaman, size ilaç tedavisini uygun görürse bir psikiyatriste yönlendirmesi muhtemeldir. Psikoterapi yöntemi ile çözülecek bir sorun olduğunu düşünmesi halinde ise, tam tersi bir süreç olabilir. Kimden yardım almanız gerektiğini de aynı şekilde bir uzman belirler.

Psikiyatri Uzmanı nedir?

Psikiyatri uzmanı nedir sorusuna yanıt almak, sizler için aradaki ayrımı yapma noktasında çok büyük kolaylıklar sağlar. Kelime anlamı olarak ruh hekimi olarak tanımlayabiliriz. Tıp dalı olmasının yanında; zihinsel, davranışsal, duygusal yetilerde meydana gelen bozukluk üzerinde çalışma yapan kişidir. Beyin ile ilgilenirler. Günlük dilimizde akıl sağlığı, sinir hastalıkları ya da ruh hastalığı olarak geçer. Hastalıkların çıkış noktası duygu, düşünce ve davranış değişimidir.

Teknolojide meydana gelen değişimler insan davranışları üzerinde de değişimlere neden olur. Bu da psikoloji biliminin her geçen gün daha yeniliklere açık olduğunu gösterir. Psikiyatri servisi tam olarak hastalıkların tanı ve tedavi süreçlerinde devreye girer. İnsan davranışlarını biyopsikososyal olarak tanımlar. Kullanılan bilgi bilimsel verilere dayalı olmalıdır. Hastaların tedavisinde farklı yöntemler de tercih edilir.

Psikolog nedir?

Psikolog nedir sorusuna yanıt alarak iki farklı kavram arasında ayrılığı görmeniz çok daha basit olacaktır. bu sayede yaşadığınız süreçte hangi bilimin sizlere daha yardımcı olacağını da anlayabilirsiniz. Ruh bilimci olarak tanımlanan psikologlar beden ve zihin üzerine belli çalışmalar yaparlar. Her ne kadar terapi dediğimde akla terapist gelse de, bu sadece konuşmaktan ibaret olan bir çalışma değildir. Örgütsel çalışmalar, hayvan üzerine yapılan araştırmalar ve daha bir çok konu başlığını inceler.

Psikologlar,  bu alanda yaşa

psikolog psikiyatrist 3nan sorunları çözmek adına gerekli araştırmaları yapan, teorileri kullanan kişilerdir. Kullanılmayan fırsatları görme noktasında bizlere yardımcı olur. Bakış açısı kazandırma ve bu noktada yardımcı olma görevleri vardır. Öğretmez, kınamaz, yargılamaz ve ön yargılı yaklaşmaz. Kendi cevaplarımızı bulmamız noktasında bizlere yardımcı olur.

İnsanlar hayat süreçlerinde her daim bazı sorunlar ile karşı karşıya kalabilir. Bu sorunlar çevresel faktör ya da genetik faktörler üzerinden gelebilir. Önemli olan ise kişinin yaşadığı sorunlara gösterdiği ya da göstermek istediği tepkidir. Eğer doğru bir yaklaşım sergilersek  bu bizim için önemli oranda avantaj olacaktır. Kişi avantaj yaratmak için adımlarını buna uygun bir şekilde atmak zorundadır. Ancak bu sayede verim alma noktası artış gösterir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu