Personel Maaşları

Döner Sermaye Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Döner sermaye bir ödeme sistemidir. Döner sermaye sisteminin oluşturulmasının temel sebebi devletin iktisadi işletmelerinden nakit kar elde etmektir. Hemen hemen tüm kamu kurumlarında döner sermaye uygulaması vardır. Döner sermaye sisteminin oluşturulmasının temel sebebi devletin iktisadi işletmelerinden nakit kar elde etmektir. Döner sermayeden elde edilen kazanın bir bölümü hazineye aktarılır. Geriye kalan kısım ise o kurumun personelleri arasında dağıtılır yani ödenir.

Kimler Döner Sermaye Alır?

Döner sermayeden kazanç sağlayan sağlık kurumu çalışanları; Memurlar, sözleşmeli personelleri, açıktan vekil olarak atananlardır. Bu sağlık çalışanları rütbesine ve niteliklerine göre döner sermayeden pay almaktadır. O zaman normal ödemeden ne farkı var dediğinizi duyar gibiyim. Döner sermayenin oluşturulma amacı bu sistemden devletin kâr etmesidir.

Döner Sermaye Nasıl Hesaplanır?

Ek Ödeme Yönetmeliği, Madde 8 – “Döner sermaye komisyonu, dağıtılacak tutarı (karar alınan tutar), sağlık tesisinin o dönemde elde ettiği gayrisafi hasılattan öncelikle %15 Hazine payı, 24/5/1983 tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununun 18 inci maddesinin birinci fıkrasının (k) bendi gereğince ayrılacak %1 pay ile %5 Bakanlık merkez payı ayrıldıktan sonra kalan miktarın 209 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin üçüncü fıkrasında belirlenen oranın (gelirlerin %50 si) sağlık tesisi kalite katsayısı ile çarpımı sonucu bulunan miktarı geçmeyecek şekilde belirler.” Denmekte iken 21/2/2013 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 6428 Sayılı Kanunun 16. Maddesiyle “Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumuna bağlı ikinci ve üçüncü basamak sağlık tesislerinin bağış, faiz ve kira gelirleri ek ödeme dağıtımında kullanılamaz ve bu birimlerde görevli personele yapılacak ek ödeme toplamı, ilgili birimin cari yıldaki hizmet bedelinden ayrı olarak faturalandırılan ilaç ve her türlü tıbbi sarf malzemesi gelirlerinin yüzde kırk beşini, diğer döner sermaye gelirlerinin ise yüzde ellisini aşamaz” 209 Sayılı Kanuna ek cümle eklenmiştir. Örnek bir hesaplama yapacak olursak 500.000 TL brüt geliri olan bir sağlık kuruluşunda döner sermaye dağıtımı için yapılacak ödeme tutarı 195.604 TL tutarını geçememektedir. Örneğin ödeme miktarı 200.000 TL ise 195.604 TL ödeme yapılmaktadır. Eğer 190.000 TL ise yine 190.000 TL ödeme yapılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu