Sağlık Bakanlığından “Kreşlerde Karantina” Açıklaması
Yapılan açıklamada, “Kreşlerde temaslı durumunda karantina süresinin 10 güne düşürüldüğü yönünde basında çıkan haberlere bağlı olarak tereddütleri gidermek amacıyla açıklama ihtiyacı doğmuştur.” denildi.
Açıklamada Temaslı Takibi ve Salgın Yönetimi Rehberi Hatırlatıldı
Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü açıklamasında, Bilim Kurulunun görüşleri doğrultusunda güncellenen Temaslı Takibi ve Salgın Yönetimi Rehberi’nin son hali hatırladı.
Buna göre, aşılı olmayan kişilerin temaslı olmaları durumunda, karantina süresi 10 güne düşürülmüştür. Ancak bu kişilere, 14 gün süreyle semptom takibi yapılacaktır.
İlave Bir Hüküm Yok
Genel Müdürlük, açıklamasında Temaslı Takibi ve Salgın Yönetimi Rehberi’nin ilgili bölümüne vurgu yaparak uygulamanın şu şekilde sürdürüldüğünü ve ilave bir hükmün olmadığını açıkladı. Açıklamanın satır başları şöyle:
- Genel toplumda karantina süresi 10 gündür.
- Rehberde; ilk, orta ve lisede (okullarda) 5. günde PCR negatif sonucu durumunda, karantinanın sonlandırılabileceği hükmü bulunmaktadır.
- 4 Ekim 2021 tarihinden sonra, sağlık veri tabanımızda yer alan bu esaslara göre işlem yapılmaktadır.
- Hem genel toplum için hem de ilk ve orta öğretim öğrencileri için farklı bir uygulamanın yapılmasına işaret eden ilave bir hüküm bulunmamaktadır.
Milli Eğitim Bakanlığı da Bir Rehber Yayınlamıştı
Konuyla ilgili 4 Ekim’de açıklama yapan Milli Eğitim Bakanlığı kendi bünyesinde, “Okullarda Covid-19 Pozitif Vaka Çıkması Durumunda Yapılması Gereken Uygulamalar” isimli bir rehber yayınlamıştı.
Bakanlık, bu rehberin Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan “Temaslı Takibi, Salgın Yönetimi, Evde Hasta İzleme ve Filyasyon” rehberi doğrultusunda hazırlandığını ve bütün illere gönderildiğini duyurmuştu.
MEB’in rehberine göre;
- Sınıftaki öğrencilerin herhangi bir tanesine Covid-19 tanısı konarsa öğrenci okula devam etmez ve sağlık kuruluşu tarafından takibe alınır. Sınıftaki diğer öğrenciler, temaslı sayılır ancak okula devam eder. Temaslı öğrencilerin teneffüs saatlerinde diğer sınıflardan farklılaşması sağlanır. Temaslı öğrencilere ve öğretmene, 14 gün boyunca günde iki kez semptom sorgulaması yapılır. Semptom gösteren öğrenci ya da öğretmen sağlık kuruluşuna yönlendirilir. 10 gün içinde aynı sınıfta 2 pozitif vaka çıkarsa bütün öğrenciler yakın temaslı kabul edilir ve eğitimlerine ara verilen öğrenciler, 5 günlük temaslı takibine alınır. Süreç PCR ile devam eder. PCR testi yapılamayan öğrencilerin temaslı takibi 10 gün sürer.
- Öğretmene Covid-19 tanısı konarsa ilk pozitif vakanın çıktığı sınıftaki bütün öğrenciler yakın temaslı kabul edilir ve 5 günlük temaslı takibine alınır. Süreç PCR ile devam eder. PCR sonucu negatif çıkan öğrenciler okula devam eder. Ailenin PCR izni vermediği öğrencilerin temaslı takibi 10 gün boyunca devam eder.
MEB Rehberinde Servisler için De Direktifler Yer Alıyor
MEB’in Covid-19 tedbirleri kapsamında yayınladığı rehber, infografik şeklinde ve 2 sayfadan oluşuyor. Rehberde; öğrencilerde, okulda veya okulla ilişkili işlerde çalışan personelde çalışan kişilerde Covid-19 görülmesi durumunda nasıl bir yol izleneceği detaylı şekilde anlatılıyor.
Rehbere göre, servisteki bir öğrenciye ya da çalışana Covid-19 tanısı konursa süreç şöyle devam ediyor:
- Hastalık öğrencilerde görülürse servis şoförü ve rehber personel, temaslı kabul edilerek çalışmayı sürdürür.
- Servisteki herhangi bir öğrenciye ya da personele tanı konması durumunda diğer öğrenciler temaslı kabul edilir. Öğrenciler, yüz yüze eğitimlerini sürdürür fakat 14 gün boyunca günde iki kez semptom taraması yapılır. Ateşleri ölçülür ve kayıt altına alınır. Semptom gösteren öğrenci, sağlık kuruluşuna yönlendirilir. Aynı serviste ikinci vaka tespit edilirse diğer öğrenciler yakın temaslı olarak karantinaya girer.