Gündem

Süt İzni Ne Kadar, Nasıl Hesaplanır?

Süt izni ne kadar? diyen bir anne, analık izni konusunda merak ettiklerini ve yasal haklarını işvereninden öğrenebilir. Kamu çalışanlarının süt izinleri ve yarım gün izin kullanma koşulları geçtiğimiz yıllarda yeni düzenlemelerle gündeme geldi. Doğum sonrası birçok konuda garantili hizmet alınmasını sağlayan işverenler süt izninin belirlenmesi ve kullanılması konusunda çok sayıda detayı da bilmelidir. Özel sektörde de kamu sektöründeki gibi süt izninden yararlanmasının önü açılmaya çalışılmaktadır.

süt i̇zni ne kadar, nasıl hesaplanır?

 

Özel Ve Kamu Süt İzni?

Genel olarak özel kamu süt izni ilk 6 ay günde 3 sat, ikinci 6 ay günde 1,5 saat olarak verilmektedir. Analık iznini kullanmak isteyen anneler, kamuda bu şekilde çalışma saatlerinin düzenlenmesini sağlamaktadır. Süt izninin kamu kesimindeki detayları şunlardır:

 

  • Süt izni sadece kadın memurlara verilir
  • Süt izni saatlerine hak sahibi karar verir
  • Süt izniyle birlikte yarım gün izin kullanılmaz
  • Emzirilen çocuğun vefat etmesi durumunda süt izni iptal edilir.

 

Yani birçok noktada aydınlığa kavuşan konular beraberinde kullanılan süt izni, doğum öncesi ve sonrası 8 haftalık izinlerden bağımsızdır.

süt i̇zni ne kadar, nasıl hesaplanır?

 

Özel Sektör Çalışanlarının Süt İzni

Peki özel sektörde süt izni var mı? İşte bu durum tamamen işverenin inisiyatifinde kalmıştır. Çünkü normalde süt izni hakkı olmasına rağmen bazı işverenler kadın çalışanlarını bu haktan mahrum bırakmaya çalışmaktadır. Tıpkı kamuda olduğu gibi özel sektörde de süt izninin kullanılması için ilk 6 ay günde 3 saat, ikinci 6 ay günde 1,5 saat izin kullanılmaktadır.

Yarı Zamanlı Çalışma Ödeneği

Hamilelik sonrası doğum yapan annenin son 3 yıl içinde en az 600 gün sigortası varsa, yarı zamanlı çalışması mümkün olabilir. Bu durumda maaşın yarısını iş yeri yarısını İŞKUR ödeyecek ve herhangi bir hak kaybı yaşanmayacaktır. Bu yüzden hamilelik izinleri ve sonraki süreçlerin takip edilmesi için tanınan yasal haklar, değişiklik göstermektedir. Ancak genel olarak izin süreci iki sektörde de eş zamanlı ilerler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu