Sağlık Makaleleri

Sjögren Sendromu Nedir?

Sjögren Sendromu tanımı lenfosit adı verilen beyaz kan hücrelerinin göz yaşı bezleri, tükürük bezleri ve vajinada bulunan bezler gibi bezleri işgal ederek bu bezlere zarar vermesi ve tükürük salgılanmasını minimum seviyeye indirmesi ya da önlemesi şeklinde yapılabilir. Sjögren Sendromu sonucu gözlerde, ağızda ve vajinada kuruluk yaşanması kuvvetle muhtemeldir. Ayrıca bu sendrom sadece gözlerde, ağızda ve vajinada kuruluk sorununa değil bu sorunların yanında akciğerlerde, karaciğerde, böbreklerde, sinirlerde, tiroid bezinde, eklemlerde ve beyin dokusunda iltihap oluşmasına sebebiyet verebilir.

Oldukça ciddi sonuçlar doğurabilen bu sendrom otoimmun bir hastalık olarak nitelendirilebilir. Yani vücudun kendi kendine karşı bağışıklık sistemi tarafından yapılan bir reaksiyonudur denebilir. Dışarıdan gelen zararlı maddeler ile savaşmak yerine vücut kendi hücreleri ile savaşabilir. Bu durumda bağışıklık sistemi zarar görmüş denilebilir.

Sjögren Sendromu Çeşitleri Nelerdir?

Sjögren Sendromu türleri 2 türlü olmak ile birlikte şu şekildedir:

  • Primer Sjögren Sendromu: Başka bir hastalık altyapısından bağımsız oluşan sendrom türüdür. Diğer hastalıklar ile ilgili değildir.
  • Sekonder Sjögren Sendromu: Romatizmal hastalıkların sonucu olarak oluşan sendrom türüdür.

Sjögren Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Sjögren Sendromu bulguları kişileri farklı düzeyde etkiler ve kişidesjögren sendromu nedir?n kişiye değişir nitelikteki bulgulardır. Fakat genel olarak görülen bulgular aşağıdaki gibidir:

  • Ağız Kuruluğu: Bu sendroma sahip kişilerin ağız yapıları tükürük üretmekte zorlanır ve ağızda kuruluğa sebep olur. Ayrıca çiğneme ve yutkunma işlemleri de tükürük sayesinde yapıldığı için bu işlemlerde zorluk çekilir.
  • Göz Kuruluğu: Sjögren Sendromu başlıca belirtileri arasında göz kuruluğu yer alır. Gözler kuru ve kumlu bir şekilde hissedilir ve gözlerdeki yanma yaşanabilir. Uyurken kişinin gözlerinde daha fazla mukus yani çapak birikir. Ayrıca yine bu sendrom sonucu kişinin gözleri ışığa daha duyarlı hale gelebilir.
  • Tükürük Bezleri Şişmesi: Ağızda bulunan tükürük bezleri şişebilir. Bu şişkinlikler sonucu oluşan görüntü Kabakulak hastalığı ile karıştırılabilir.
  • Diş Çürümesi: Tükürük salgısı bakteri öldürücü enzimler içerir. Tükürük salgılanmasının durması sonucu kişinin dişlerinde biriken bakteri miktarı artar ve bu bakteriler diş çürümelerine sebep olur.
  • Ağız İçinde Mantar Oluşması: Bakteri öldürücü nitelikteki tükürük sıvısının salgılanmasının durması sebebi ile ağızda Candida adı verilen bir mantar türü gelişmeye başlayabilir. Bu mantar türü ağızda yanma hissine ve kızarıklığa neden olur.
  • Burun ve Boğazların Kuruması: Kuru öksürük ve ses kısıklığı durumlarına sebep olabilen bu kuruluk durumu, ayrıca zatürre gibi akciğer problemlerine de sebep olabilir.
  • Vajina Kuruluğu: Kadınlar için vajina kuruluğu cinsel ilişkinin son derece acı verici bir hale gelmesine sebep olabilir.

Sjögren Sendromu Nedenleri Nelerdir?

Sjögren Sendromu sebepleri hala tam olarak bilinememek ile birlikte, çevresel faktörler ve genetik etmenler nedeni ile insanların bu sendroma yakalandıkları tahmin edilir.  sjogren sendromu 2

Sjögren Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

Sjögren Sendromu tedavisi için sendromun etkilediği vücut parçası için farklı tedavi yöntemleri mevcuttur. Örneğin kuru gözler için kişilerin göz damlası kullanması, kuru ciltler için ise kişilerin nemlendirici kremler kullanması Sjögren Sendromu tedavi yöntemleri arasında gösterilebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu