Sağlık Bakanlığı Hastanelerde Emzirme Destek Birimi Kuracak
Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Programı Tüm Hızıyla Devam Ediyor
Bütün dünyada yürütülen Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Programı, ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülüyor.
Program kapsamında yeterli performansı gösteren iller için “bebek dostu il” ya da “altın bebek dostu il”, yeterli performansı gösteren hastaneler için “bebek dostu hastane”, yeterli performansı gösteren sağlık kuruluşları için “bebek dostu sağlık kuruluşu” gibi tanımlamalar kullanılıyor.
156 ülkede uygulanan program kapsamında dünya genelinde 20 binden fazla “çocuk dostu hastane” bulunuyor. Türkiye’de 1329 hastane, “çocuk dostu hastane” unvanına sahip…
Ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından başarıyla yürütülen program kapsamında belirli sürelerle emzirilen çocukların oranı yüzde 97’ye, ortanca emzirme süresi ise 17 aya çıktı. Bu istatistiğe göre Türkiye’de emzirme oranının çok yaygın…
Hastanelere “Emzirme Destek Birimleri” Geliyor
Ülkemizde, anne sütü ile beslenmeye başlama ise oldukça geç gerçekleşiyor. Bu doğrultuda Sağlık Bakanlığı, bütün bebeklerde anne sütüyle beslenmenin daha erken ve sağlıklı başlaması ve sürdürülmesi için yeni uygulamalar hayata geçirecek.
Hayata geçirilecek yeni uygulamaların kapsamı genelge ile netleşti. Yeni genelge kapsamında, yılda 500’ün üzerinde doğumun gerçekleştiren ve “çocuk dostu hastane” unvanına sahip olan hastanelerde, “Program İzleme Komitesi” kurulacak. Komitenin görevi, iç denetimleri sürdürmek ve programdaki başarının devamlılığını sağlamak olacak.
Yeni genelge kapsamında yılda binden fazla bebeğin dünyaya geldiği hastanelerde ise “Emzirme Destek Birimi” (EDB) kurulacak. “Emzirme Destek Birimleri” kapsamında görevlendirilecek olan sağlık çalışanları, annelerin karşılaştıkları anne sütü ve emzirme ağırlıklı problemlerin çözümlenmesi için çalışacak.
Hastanelerde En Az 2 “Emzirme Danışmanı” Görev Alacak
Genelgenin getirdiği bir diğer yenilik ise yılda 500 ve üzeri doğum gerçekleşen bütün hastaneleri kapsıyor. Bu hastanelerde, en az 2 “emzirme danışmanı” görev yapacak. Yılda 1000 ile 2000 arası doğumun gerçekleştiği hastanelerde en az 3, 3000 ile 4000 arası doğumun gerçekleştiği hastanelerde en az 4 “emzirme danışmanı” görev alacak. Yıllık periyotta 4000’den fazla doğumun gerçekleştiği hastanelerde en az 5 “emzirme danışmanı” görev yapacak.
Hastanede “emzirme danışmanı” olarak görev yapacak olan kişiler; ebe, hemşire veya doktorlar arasından seçilecek.
Bakanlık Uygulama Rehberi Yayınladı
“Bebek ve Küçük Çocuk Beslenme Programları” isimli genelgeyi 81 ilin sağlık müdürlüklerine gönderen Sağlık Bakanlığı, ayrıca programın uygulanmasına yönelik detayların yer aldığı bir uygulama rehberi yayınladı.
32 sayfalık rehberde, hastanelerle ilgili yapılan düzenlemeler, programın önemli noktaları, değerlendirme akış şeması ve hastanelerin programa uyumlu hareket edebilmek için kullanabilecekleri değerlendirme formları detaylı olarak yer aldı.
Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan “Bebek ve Küçük Çocuk Beslenme Programları” isimli genelgeye ve “Bebek ve Küçük Çocuk Beslenme Programları Uygulama Rehberi” isimli rehberlere, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünün internet sitesindeki “Genelgeler” bölümünden ulaşılabiliyor.
Rehbere ulaşmak isteyen sağlık çalışanları, sırasıyla şu adımları takip edebilir:
- Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünün internet sitesine giriş yapılır.
- Fare; üst menüde, “Birimler” seçeneğinin yanında yer alan “Mevzuat” açılır menüsüne getirilir.
- Çıkan seçenekler arasında bulunan “Genelgeler” butonuna tıklanır.
- Sayfanın en alt kısmında yer alan ve “2021/10” koduyla başlayan “Bebek ve Küçük Çocuk Beslenme Programları Genelgesi” yazısına tıklanır.
- Genelgenin uygulama rehberine ulaşmak isteyen sağlık çalışanları, genelgenin hemen alt kısmında, uygulama rehberini bulabilir.