Sağlık Makaleleri

İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedir, Belirtileri Nelerdir?

İdrar yolu enfeksiyonları, bakterilerin genellikle steril olan idrar yoluna geçip çoğaldığında ortaya çıkan bir durumdur. İdrar yolu enfeksiyonunuz varsa, şunlar meydana gelecektir. sık idrara çıkma dürtüsü; idrar sırasında yanma hissi; karnınızda basınç.

İDRAR YOLU ENFEKSİYONU NEDİR?

İdrar yolu enfeksiyonları çok yaygındır. Bakteriler, böbrekleri, üreterleri, mesaneyi ve üretrayı içeren idrar yolunun bir bölümüne girdiğinde ve çoğaldığında meydana gelirler.

i̇drar yolu enfeksiyonu nedir, belirtileri nelerdir?

İdrar Yolu Enfeksiyonlarının Belirti ve Semptomları

İdrar yolları semptomları değişebilir. Ancak birçok insan için semptomlar rahatsız edici ve acı vericidir. Yaygın semptomlar şunları içerir:

  • İdrar yaparken ağrı veya yanma
  • Az miktarda idrar yapma
  • Kokulu idrar
  • Kırmızı veya pembe renkli idrar

İdrar yolu enfeksiyonu böbreklerde meydana geldiğinde, ateş, titreme, sırt, yan veya kasıkta ağrı gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

Erkeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonları

Kadınlar rahatsız edici idrar yolu enfeksiyonu yaşamazlar, ancak erkekler de durum biraz daha ciddi ve sıkıntılı geçer.

Çocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonları

Çocuklardaki belirtiler yetişkinlerdeki belirtilerden farklıdır. Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonları yaygındır. Çok küçük çocuklarda genellikle anatomik bir anormallikle ilişkilendirilirken, bazıları için enfeksiyon, bakterilerin idrar yoluna girmesiyle ilgilidir. Çocuklarda genellikle bebeklik döneminde çok yaşanır ve 2 ila 4 yaş arasında tekrarlanır.

Yenidoğanlarda idrar yolu enfeksiyonu belirtileri arasında yetersiz beslenme, uyuşukluk, ishal, kusma, hafif sarılık ve ateş meydana gelir. 2 yaşından küçük bebekler için kötü kokulu idrar da bir işaret olabilir. Büyük çocuklar için aciliyet, idrar kaçırma ve idrar yaparken ağrı gibi klasik belirtilerle ortaya çıkar.

İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne Sebep Olur?

  1. coli gibi bakteriler mesaneye veya üretraya girdiğinde enfeksiyon meydana gelir. Bu bakteri ayrıca anüsten üretraya bulaşan enfeksiyonlar yoluyla da geçebilir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Tedavi Edilir?

Belirtileri fark ettiğiniz anda mutlaka doktora gitmeniz gerekir. Doktor idrarınızı bakteri ve kan hücreleri için testler önerebilir. Semptomların hızla giderilmesi için antibiyotik kullanılır. Tedavi edilmediğinde, böbrek hasarına ve sepsis adı verilen yaşamı tehdit eden bir enfeksiyona neden olabilir.

İdrar Yolu Enfeksiyonlarına Yakalanmamak İçin Ne Yapmalısınız?

Kadınların erkeklerden daha fazla idrar yolu enfeksiyonu geçirmesi olasıdır. Enfeksiyonu önlemek için bol su, her iki-üç saatte bir idrara çıkma, tuvaleti kullandıktan sonra hijyene dikkat, cinsel ilişkiden önce ve sonra temizlik, doğal lifli iç çamaşırları, kuru giysiler tercih edilmeli.

Çocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonlarının Sebepleri Nedir?

Bakteriler üretraya girer ve mesaneye doğru ilelrler. Çocuklar için bakteriler birkaç farklı yolla bulaşabilir:

  • Islak iç çamaşırı
  • Yeterli sıvı içmemek
  • Sık ishal nöbetleri
  • Şiddetli kabızlık,

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu