Gündem

Yeni Medya ile Medya Etkileşimi ve Sosyal Medya

Yeni medya ile iletişim ortamının gelişmesi, sosyal yaşamın mekânsal ve zamansal yapısını tümüyle dönüşüme uğratmıştır. Bugün medya içerikleri çeşitli izleyiciler tarafından alınıp tüketilmekte, dağıtılmakta, kamu veya üreticiler tarafından düzenlenmekte ve kontrol edilmektedir. Medya sürekli olarak bir değişim ve gelişim sürecini yaşamaktadır.

Medya, haber alma ve haberi aktarma ihtiyacından ortaya çıkan bir iletişim kavramıdır. Yazılı, sesli ve görsel kitle iletişim araçları medya olarak tanımlanır. Medya, yığınlarla iletişimi sağlayan radyo, televizyon, gazete ve dergiler gibi basın yayın organlarının tümüne verilen isimdir ve kitle iletişim araçları olarak tanımlanmaktadır. Bilginin kitlelere gönderilmesinde kullanılan araçların tümüdür.

Medyadaki değişim sonucunda iletişim teknolojileri çift yönlü olarak değişime uğramış, gelişen yeni iletişim teknolojisi sayesinde herhangi bir haber ya da metin yeniden yazılabilir ve istenen her yere gönderilebilir duruma gelmiştir. Geleneksel medya bizlere tek taraflı içerik sunarken, yeni medya ise etkileşimli içerik sunmaktadır. Geleneksel medyada tüm süreçler monolog sistem üzerine yürütülmekte iken, yeni medya ise kullanıcısıyla diyalog halinde yani bir etkileşim içerisindedir.

Öte taraftan 20. yüzyılın son çeyreğinde elektronik haberciliğin ortaya çıkması, birçok önemli değişikliğe yol açmıştır. Yazılı basın sayfaları internete aktarılarak ekrana düşmüştür. Geleneksel medya (gazete, radyo, televizyon gibi.); bilgisayar, internet, ağ teknolojileri yeni iletişim mecralarıyla buluşmuş ve “internet medyası” sürecini başlatmıştır. Yeni yüzyılda artık geleneksel-klasik medya, yeni medya olarak anılmaya başlamıştır.

Yeni medya, 2000’li yılların başından itibaren kullanıcı sayısını hızlı bir şekilde arttırmış ve sürekli kendini geliştirmiştir. Bu gelişmelerden biri de Web 2.0 teknolojisidir. Web 2.0 teknolojisi yeni medya teknolojileri ile birleşerek sosyal medyayı doğurmuştur. Sosyal medya, birden çok teknolojinin birleşimi ile ortaya çıkmıştır. Yani etkileşimli bilgisayar aracılı teknolojilerdir.

Sosyal medya; iletişim, topluluk temelli girdi, etkileşim, içerik paylaşımı ve işbirliğine odaklanan web siteleri ve uygulamalar için ortak bir terimdir. Sosyal medya, kullanıcıların hemen (anındalık) içerik oluşturmasına ve herkesle içerik paylaşmasına olanak tanıyan dijital bir araçtır. Çok çeşitli web sitelerini ve uygulamalarını kapsamaktadır. Genellikle kullanıcıların içerikte gezinmesine olanak tanıyan yayınlar kullanır. Bu uygulamaların bir kısmı, kısa yazılı mesajlaşma ve haber (Twitter vb.) paylaşma yeri, bir kısmı ise fotoğraf ve video (Youtobe, Facebook, Instagram vb.) paylaşma yeri olarak kullanılmaktadır. Ayrıca sosyal medya uygulamaları ile kullanıcılar arkadaşlıklar edinebilmekte ve ilgi alanına göre sosyal gruplar oluşturabilmektedir.

Ayırca sosyal medya, ortak ilgi alanlarına dayalı sanal grupları bir araya getiren, profiller aracılığıyla birbirlerinin hobilerini, ilgi alanlarını, müzik zevklerini ve romantik ilişki durumlarını öğrenebildikleri bir ortam olarak karşımızda durmaktadır. Bugüne kadar hayatımıza dahil olan birkaç sosyal medya platformunu örnek verirsek; MySpace 2003, Facebook 2004, Youtobe 2005, Twitter 2006 ve Instagram 2010. Bu platformlar, içinde bulunduğumuz yeni medya çağında sosyal medya mecraları olarak anılmaktadır. Bugün dünya nüfusunun yarısından fazlası ve gençlerin de büyük çoğunluğu sosyal medyayı kullanmaktadır.

yeni medya ile medya etkileşimi ve sosyal medya

Kaynak: https://dijilopedi.com/turkiye-internet-sosyal-medya-ve-mobil-kullanim-istatistikleri-2021/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu