Sağlık Makaleleri

Tarçının Faydaları, Sağlığımıza Yararları Neler?

Tarçının faydalarına istinaden harika bir lezzet olmasının yanı sıra çeşitli sağlık yararları da vardır. Aslında tıpta çeşitli rahatsızlıkları tedavi etmek için kullanılır. Antioksidan, antibakteriyel, mantar önleyici, iltihap önleyici ve kanser önleyici özelliklere sahip olduğu bilinmektedir. Ayrıca kan şekeri seviyelerini iyileştirmeye ve ağrıyı yönetmeye yardımcı olur.

tarçının faydaları, sağlığımıza yararları neler?

Anti-kanser özellikleri

Birkaç çalışma tarçının bir antienflamatuar ajan ve bir antikanser ajan olduğunu göstermiştir. Aynı zamanda bir anti-hiperglisemik etkiye sahiptir ve güçlü bir antipiretik etkiye sahiptir. Bir gıda katkı maddesi ve geleneksel bir halk tıbbı olarak kullanılmıştır. Birçok faydasına rağmen, tarçının kanser önleyici özellikleri, kanserli insanların klinik çalışmalarında henüz gösterilmemiştir. Bununla birlikte, en etkili tarçın çeşitlerini belirlemek için daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.

Tarçının anti-kanser özellikleri, tümör hücresi proliferasyonunun inhibisyonunu, büyüme faktörlerinin transkripsiyonunu ve proinflamatuar mediatörlerin inhibisyonunu içerir. Ayrıca survivin, Bcl-2 ve AP1 dahil olmak üzere birçok pro-apoptotik genin ekspresyonunu baskılar ve IFN-g üretimini arttırır. Ek olarak tarçın, kanser gelişiminde önemli bir rol oynayan NFkB aktivitesini ve AP1 aktivitesini de inhibe eder.

Tarçının anti-kanser özellikleri çeşitli melanom hücre hatlarında incelenmiştir. Ayrıca MCF-7, HL60 promiyelositik lösemi ve nazofarengeal karsinom hücre hatlarına karşı terapötik potansiyel gösterir.

Tarçın özü, antikanser aktivitesini açıklayabilen Bcl-2 ve AP1 aktivitelerini önemli ölçüde azaltmıştır. Cınn ayrıca nispi ve toplam lenfosit sayısını iyileştirdi ve hemoglobin içeriğini artırdı. Ayrıca melanom hücre hatlarında büyüme faktörlerinin transkripsiyonunu ve translasyonunu inhibe etti.

Tarçının kanser önleyici özellikleri, antioksidan, iltihap önleyici ve antimikrobiyal etkilerine atfedilir. Ayrıca sitotoksik T lenfositlerin ana efektörü olan granzimlerin aktivitesini arttırır. Ayrıca T sitotoksik 1 hücrelerinin ve T yardımcı-1 hücrelerinin çoğalmasını destekler. Aynı zamanda monosit kemoatraktan protein-1’in ekspresyonunu da baskılar.

tarçının faydaları, sağlığımıza yararları neler?

Hepatik uyarıcı

Birkaç çalışma, tarçının bazı etkileyici karaciğer uyarıcı faydalarına sahip olduğunu göstermiştir. Aynı zamanda güçlü bir antioksidandır. Kan şekerini düzenlemeye yardımcı olan tip 2 diyabetli kişilerde kolesterol seviyelerini düşürdüğü söylenir. Ayrıca karaciğer hastalığı ilaçlarının etkisini arttırır.

Tarçının, vücudunuzun yiyecekleri sindirmesine yardımcı olan ve toksinleri yok eden safra üretimini artırdığı da bulunmuştur. Ayrıca eklemlerinizdeki ağrı ve iltihabı azaltmaya yardımcı olur.

Tarçın almak da trigliseritlerin azaltılmasına yardımcı olabilir. Ayrıca tip 2 diyabetli kişilerde LDL kolesterol miktarını azaltabilir. Ayrıca bazı kanser riskini de azaltır. Ayrıca antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahiptir.

Ek olarak, tarçın vücudunuzun insülinle daha iyi başa çıkmasına yardımcı olabilir. Aslında, kan şekerinizi tek başına diyetten daha iyi düşürebilir. Ayrıca tarçın, kalp hastalığı ilaçlarının etkilerini de artırabilir. Ancak takviye almadan önce doktorunuza danışmanız önemlidir. Kan şekeri seviyenizi izlemek de önemlidir.

Bir çalışma, tarçının kan basıncı üzerinde de küçük bir etkisi olabileceğini buldu. Bununla birlikte, bu etkinin insanlarda gerçekten işe yarayıp yaramadığını bulmak için daha fazla insan temelli araştırmaya ihtiyaç vardır.

Tarçınla ilgili en iyi yanı, günlük diyetinize dahil etmenin çok kolay olmasıdır. Sadece yemeğinizin üzerine serpin veya çay olarak için. Tarçın özü veya uçucu yağ da satın alabilirsiniz.

tarçının faydaları, sağlığımıza yararları neler?

Kan şekeri kontrolü

Bazı çalışmalar tarçının faydalarına örnek olarak daha iyi kan şekeri kontrolü ile bağlantılı olduğunu göstermiştir. Ancak bu çalışmalar genellikle kesin iddialarda bulunamayacak kadar küçüktür.

Amerikan Klinik Beslenme Dergisi’nde yayınlanan bir çalışma, tarçının kan şekeri seviyelerini düşürdüğünü buldu. Bununla birlikte, çalışma tarçını daha geleneksel diyabet yönetimi yöntemleriyle karşılaştırmadı.

Nutrition Research’te yayınlanan bir başka çalışma, tarçının LDL kolesterol seviyelerini düşürdüğünü buldu. Ek olarak, çalışma tarçının mide boşalma oranını yavaşlatabileceğini buldu. Bu da kan şekeri artışlarını azaltmaya yardımcı olmalıdır.

Ek olarak, Nutrition Research’te yayınlanan bir çalışmada, tip 2 diyabetli hastalarda tarçının glisemik kontrol üzerindeki etkileri incelenmiştir. Bu çalışma tarçının postprandiyal kan şekeri seviyelerini önemli ölçüde azalttığını buldu. Ek olarak, toplam kolesterol seviyelerini de düşürdü.

Tarçın üzerine çok fazla araştırma var ama çoğu hayvanlarda. Ek olarak, çoğu çalışma kötü bir şekilde tasarlanmıştır. Bununla birlikte, son çalışmalar tarçının kan şekeri kontrolü üzerindeki faydalarını desteklemek için daha fazla kanıt eklemiştir.

Tarçının faydalarına ek olarak, Davis’teki California Üniversitesi’nde araştırma beslenme uzmanı Paul Davis tarafından yapılan bir meta-analiz, tarçının kan şekeri üzerinde küçük ama önemli bir etkisi olduğunu buldu. Bu, eski nesil diyabet ilaçlarının etkilerine benzerdi. Bununla birlikte, tarçının oksidatif stres üzerindeki potansiyel etkisini dikkate almamıştır.

Diğer çalışmalar tarçının faydaları arasında kan şekeri ve lipitler üzerindeki etkilerini kopyalayamadı. Ek olarak, çoğu çalışma sadece birkaç katılımcıyla küçüktü.

tarçının faydaları, sağlığımıza yararları neler?

Anti-viral, anti-bakteriyel ve anti-fungal özellikler

Tarçının faydalarına ek olarak, Antioksidan, antibakteriyel ve mantar önleyici özellikleriyle bilinen tarçın, etraftaki en sağlıklı baharatlardan biridir. Yüzyıllardır geleneksel tıpta birçok farklı hastalığın tedavisi olarak kullanılmaktadır. Özellikle tarçının çeşitli virüs suşlarına karşı etkili olduğu bulunmuştur.

Dünyadaki en yaygın baharatlardan biri olan tarçının faydaları arasında, iltihap önleyici olarak kullanılmış ve kanser önleyici özelliklere sahip olduğu bilinmektedir. Aynı zamanda bir anti-emetik ajan görevi görür. Ayrıca tarçının faydalarına istinaden tarçın kan basıncını düşürebilir, sindirime yardımcı olabilir ve beynin korunmasına yardımcı olabilir.

Tarçın 41 farklı koruyucu bileşik içerir. Bu bileşikler virüs çoğalmasını, rna’ya bağımlı RNA polimeraz aktivitesini inhibe eder ve hücreleri serbest radikal hasarına karşı korur. Ek olarak tarçın, vücudun inflamatuar yanıtında kilit rol oynayan sitokinlerin üretimini engelleyebilir. Bu sitokinler ayrıca artrit ile ilişkilendirilmiştir.

Tarçının faydalarına ek olarak, oral pamukçuk için alternatif bir tedavi olarak kullanılabilir. Ayrıca çürüklere ve mantar ağız enfeksiyonlarına karşı da koruma sağlayabilir. Ayrıca mayanın büyümesini ve mayanın büyümesini ve yayılmasını sağlayan uzun filamentli yapılar olan psödohyphae oluşturmasını önler.

Tarçının faydalarına ek olarak, antienflamatuar ve anti bakteriyel özellikler sergileyen sinnamaldehit adı verilen bir bileşik içerir. Bu bileşik tarçın esansiyel yağında da bulunur. Kırmızı kan hücrelerine verilen hasarı azalttığı ve psödohyphae oluşumunu önlediği bilinmektedir. Ayrıca iltihaplanmaya neden olan bir molekül olan TNF-a’yı da inhibe eder.

Tarçının faydalarına ek olarak, gastrointestinal sistemdeki bakteri dengesinin yeniden sağlanmasına yardımcı olabilecek prebiyotik özellikler içerir. Dysbiosis, artan iltihaplanma ve artan hastalık riski ile ilişkilidir.

tarçının faydaları, sağlığımıza yararları neler?

Anti-inflamatuar özellikler

Tarçının iltihabı azaltma, şişliği azaltma ve ağrıyı azaltma yeteneği de dahil olmak üzere çeşitli sağlık ağı yararları gözlenmiştir. Ek olarak, baharatın hücre mutasyonuna ve tümör büyümesine karşı koruduğu gösterilmiştir. Bununla birlikte, tarçının faydalarındaki kesin rolünü belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Tarçının antienflamatuar özellikleri, büyük ölçüde bağışıklık hücrelerinin işlevini modüle etme yeteneğine atfedilir. Örneğin tarçın kabuğunun makrofaj hücre hatlarında prostaglandin E2 üretimini engellediği gösterilmiştir. Ayrıca tarçın ekstraktının immünomodülatör bir sitokin olan IL-10 üretimini arttırdığı gösterilmiştir.

Ek olarak, tarçın faydalarının, vücudu enfeksiyondan korumada rol oynayan enflamatuar bağışıklık hücreleri olan apc’lerin proliferasyonunu inhibe ettiği de gösterilmiştir. Ayrıca tarçın ekstraktının proinflamatuar sitokin seviyelerini ve histamin tepkilerini azalttığı da gösterilmiştir.

Ek olarak, tarçın ekstraktının, naif T hücrelerinin aktivitesini düzenleyen bağışıklık hücreleri olan düzenleyici DC’LERİN sayısını arttırdığı gösterilmiştir. Tarçın ekstraktının bir diğer faydası, CD4 + T hücrelerini IL-10high CD4 T hücrelerine dönüştürme yeteneğidir.

Tarçın, iltihap önleyici özelliklerinin yanı sıra bazı antioksidan özelliklere de sahiptir. Aslında tarçın 41 antioksidan bileşik içerir. Tarçının antioksidan özellikleri, bağışıklığın azalması ve oksidatif hasar dahil yaşlanmanın etkileriyle mücadeleye yardımcı olabilir. Ayrıca tarçın, ekstra yağ hücrelerinin olumsuz etkilerine karşı koymaya da yardımcı olabilir.

tarçının faydaları, sağlığımıza yararları neler?

Ağrı yönetimi

Tarçının faydalarına ek olarak, Migren, artrit, eklem ağrısı veya başka herhangi bir ağrıdan muzdarip olsanız da, ağrıyı hafifletmek için tarçın kullanabilirsiniz. Bununla birlikte, herhangi bir takviye almadan önce, bunu sağlık uzmanınızla görüşmelisiniz. Ayrıca olası yan etkilerin ve diğer ilaçlarla olası etkileşimin farkında olmalısınız.

Araştırmalar tarçının faydaları arasında ağrı ve iltihabı hafifletebileceğini göstermiştir. Kardiyovasküler hastalık ve kanser riskini azaltabilecek antioksidan özelliklere sahiptir. Ayrıca kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürür. Ayrıca nöroprotektif özelliklere sahiptir. Kalp sağlığını iyileştirebilir ve migren ataklarını azaltabilir. Ayrıca kas ağrısını azaltabilir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu