Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Samsunlu Doktor Özsaraç’ın NASA Başarısı: “Orada Bir Türk’ün Adını Görmek Gurur Verici”

SAMSUN’da uzay fotoğrafçılığına merak salan aile hekimi Doktor Mehmet Hakan Özsaraç’ın (56) bu zamana kadar 8 çalışması, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından ‘Günün Astronomi Fotoğrafı’ olarak seçildi.

SAMSUN'da uzay fotoğrafçılığına merak salan aile hekimi Doktor Mehmet Hakan

Samsunlu Aile Hekimi Doktor Mehmet Hakan Özsaraç’ın lise yıllarında başlayan fotoğrafçılık tutkusu, onu uzay fotoğrafçılığına yönlendirdi. 2019’da uzaktan teleskop kullanarak bu alana adım atan Özsaraç, NASA’nın teleskoplarından elde ettiği ham görüntüleri işleyerek hem bilimsel hem de sanatsal değeri yüksek fotoğraflar ortaya çıkarıyor. Bugüne kadar 8 çalışması NASA tarafından “Günün Astronomi Görseli” seçilerek yayınlanan Özsaraç, ilk başvurusunda bu kadarını beklemediğini ifade ediyor. Ayrıca, 2 görselinin NASA arşivine kaydedildiğini ve yakında James Webb Uzay Teleskobu’ndan elde ettiği bir görüntüsünün daha yayınlanacağını belirtiyor.

“SÜRECE UYUM SAĞLAMAKTA ZORLANMADIM”

Lise yıllarında başlayan fotoğrafçılık merakının, zamanla uzay fotoğrafçılığına olan ilgisiyle birleştiğini dile getiren Dr. Mehmet Hakan Özsaraç, 2019’da katıldığı bir uzay fotoğrafçılığı işleme kursunda uzaktan teleskop kiralanabildiğini öğrendiğini söylüyor. Hemen ilgili web sitesine girerek bu alana adım attığını belirten Özsaraç, sitedeki eğitim videosunu izleyip anlatılanları uygulayarak ham görüntüleri indirmeye ve işlemeye başladığını anlatıyor. Ortaya çıkan ilk sonuçtan çok mutlu olduğunu ifade eden Özsaraç, 25 yıllık fotoğraf tecrübesi, fotoğraf işleme yazılımlarına hakimiyeti ve yabancı dil bilgisinin sürece adapte olmasını kolaylaştırdığını vurguluyor. Web sitesi ve eğitimlerin İngilizce olduğunu belirten Özsaraç, NASA ile kurduğu bağın da bu sürecin önemli bir parçası olduğunu ekliyor.

“TEK BİR GÖRÜNTÜNÜN İŞLENMESİ YAKLAŞIK 2 HAFTAMI ALDI”

Astrofotoğrafçılığın, normal fotoğrafçılığa göre daha uzun ve yorucu bir süreç olduğunu belirten Dr. Özsaraç, bu çalışmaları bazen kendi ekipmanıyla, bazen de uzaktaki teleskoplardan veya NASA’nın uzaydaki teleskoplarından elde ettiği görüntüleri işleyerek gerçekleştirdiğini söylüyor. Gök cisimlerinin genellikle sönük olduğunu, bu nedenle özel kameralar ve teleskoplarla, sensörleri uzun süre açık tutarak ışığı topladıklarını ifade ediyor. Elde edilen görüntülerin çeşitli programlarla işlenip üst üste istiflenerek daha net ve aydınlık hale getirildiğini anlatan Özsaraç, her bir gök cismi için farklı filtreler ve renkler kullandığını belirtiyor. En çok zamanını alan çalışmanın “Yaratılış Bulutsusu” veya “Kartal Bulutsusu” olduğunu söyleyen Özsaraç, renk tonlarını NASA’nın kullandığı tonlara benzetmek için çok uğraştığını ve bu tek görüntünün işlenmesinin yaklaşık 2 haftasını aldığını ifade ediyor. Amatör olarak bu işi yapsa da hem sanata hem de bilime katkıda bulunduğunu düşünüyor.

“ÇALIŞMALARIMIN BU SEVİYEYE ULAŞACAĞINI DÜŞÜNMEMİŞTİM”

İlk kez NASA’ya çalışmasını gönderdiğinde çok umutlu olmadığını belirten Dr. Özsaraç, NASA’ya 10 adet çalışmasını açıklamalarıyla birlikte gönderdiğini ve yaklaşık 1 ay sonra bir e-posta aldığını söylüyor. Açıklamaları kontrol etmesinin istendiğini ve fotoğrafının “Günün Astronomi Görseli” olarak seçildiği ve yayınlanacağı tarihin belirtildiğini anlatan Özsaraç, çok sevindiğini çünkü hiç beklemediğini ve çalışmalarının bu seviyeye ulaşacağını düşünmediğini ifade ediyor. NASA’nın bazı görüntülerinde amatörlerin isimlerine yer verildiğini ve teşekkür edildiğini fark ettiğini belirten Özsaraç, bu kişilere ulaşıp süreci sorduğunu ve gönderilmesi gereken bir e-posta adresi aldığını söylüyor. Arşivden daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış bir görüntü bulunursa değerlendirildiğini ve uygun görülürse yayınlandığını öğrendiğini anlatan Özsaraç, kendisinin de elinde böyle 2 görsel olduğunu, paylaştığını ve 5 hafta sonra yayınlanacaklarına dair haber aldığını ifade ediyor. Gerçekten de belirtilen tarihte yayınlandıklarını ve bu görüntülerin NASA’nın ana sayfasında ve resmi arşivinde yer aldığını belirtiyor.

“BENİM İÇİN ÇOK ÖZEL BİR AN OLACAK”

Şu anda gönderdiği 5 çalışmasının olduğunu ve bunlardan birinin daha yayınlanacağını ifade eden Dr. Özsaraç, bunun kendisi için çok özel bir an olacağını çünkü yeni gönderilen James Webb Uzay Teleskobu’ndan bir görüntüye ait olacağını belirtiyor. Bilimsel olarak çok önemli veriler sağlayan bu teleskobun ekibinde adının yer almasının kendisi için büyük bir onur olduğunu söylüyor. NASA’nın 1995 yılından beri yayımladığı Günün Astronomi Görseli (APOD) adlı bir sayfası olduğunu ve her gün gönderilen yüzlerce görüntü arasından seçilerek 1 tanesinin burada yayınlandığını ifade ediyor. Şu ana kadar 8 çalışmasının günün astronomi fotoğrafı olarak yer aldığını, ayrıca daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış NASA teleskoplarından elde edilen 2 bulutsu görüntüsünün de arşivlerine kaydedildiğini ve ismiyle birlikte yayınlandığını belirtiyor. Bunlara ek olarak NASA tarafından 3’üncü bir görselin yakında yayınlanacağının bildirildiğini ve büyük ihtimalle bu da James Webb Teleskobu’ndan olacağını söylüyor. Orada hiçbir Türk’ün adını görmediğini ve bu başarının ülke adına da gurur verici bir paylaşım olmasını umduğunu, aynı zamanda bilimsel olarak da önemli bir belge haline gelmesini dilediğini ifade ediyor.

Dr. Mehmet Hakan Özsaraç’ın uzay fotoğrafçılığı alanındaki bu ilham verici yolculuğu, azim ve tutkuyla nelerin başarılabileceğinin güzel bir örneği. NASA’daki başarıları, hem kendisi hem de ülkemiz için gurur kaynağı olmaya devam edecek gibi görünüyor.