Bilim insanları, bağışıklık sisteminde doğal antibiyotiklerin kaynağı olabilecek yeni bir bölüm keşfetti. Bu buluşun, antibiyotik direnciyle mücadelede çığır açabileceği belirtiliyor.
Antibiyotik Direncine Karşı Yeni Umut
Avrupa Araştırma Konseyi (ERC) tarafından desteklenen uzmanlar, bulaşıcı hastalıkların tedavisini dönüştürebilecek bir keşfe imza attı. “Nature” dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, hücrelerde proteinleri parçalayan proteazomların, bakteriyel enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemine katkı sağladığı ortaya çıktı.
Bilim insanları, laboratuvarda bakteriler ve sepsisli fareler üzerinde deneyler gerçekleştirdi. Araştırma sonucunda, proteazomun bakterilere karşı bir savunma mekanizması oluşturduğu ve bakteri öldürücü kimyasallar içeren bir depo görevi gördüğü belirlendi.
Yeni Bir Doğal Antibiyotik Sınıfı Mümkün mü?
Weizmann Bilim Enstitüsü’nden Prof. Yifat Merbl, proteazomun bakterilere karşı yeni bir bağışıklık mekanizması olduğunu belirterek, “Bu süreç, vücudun tüm hücrelerinde gerçekleşiyor ve tamamen yeni bir doğal antibiyotik sınıfının ortaya çıkmasını sağlayabilir.” dedi.
Imperial College London’dan Prof. Danile Davis ise keşfin “oldukça ilginç” olduğunu ancak antibiyotik olarak kullanılabilmesi için daha fazla test yapılması gerektiğini vurguladı.
Antimikrobiyal Direnç Küresel Tehdit Olmaya Devam Ediyor
Hastalık ve enfeksiyonların mevcut tedavilere yanıt vermemesi olarak bilinen antimikrobiyal direnç (AMR), küresel sağlık için ciddi bir tehdit oluşturuyor. İngiltere Ulusal Denetim Ofisi’ne (NAO) göre, AMR her yıl ülkede 7 bin 600 doğrudan, 35 bin 200 dolaylı ölüme neden oluyor.
İngiltere Sağlık Güvenlik Ajansı yetkilisi Dr. Colin Brown, ocak ayında yaptığı açıklamada AMR’nin küresel çapta yılda 1 milyondan fazla ölüme yol açtığını belirterek, bu tehdide karşı acil önlemler alınması gerektiğini vurguladı.
Bilim insanlarının yeni keşfi, antibiyotik krizine karşı umut vadetse de, klinik uygulamalara geçiş için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyuluyor.