Sağlık Makaleleri

Rahim Hastalıkları Nedir?

Rahim hastalıklarını tanımlamak için ilk olarak tıp dilinde ki uterus olarak adlandırılan rahim organının tanımlanması ve ”uterus nedir?” ya da ”rahim nedir?” şeklindeki sorusunu cevaplamak gerekir. Uterus, en uç kısımda serviks adı verilen rahim ağzı ve her iki yanda yumurtalıklarla uzanan fallop tüpleri bulunan kadın üreme organı olarak tanımlanmaktadır. Yumurtalığın spermler tarafından döllenmesi ile oluşmakta olan gebelik durumu, döllenmiş embriyo hücrelerinin uygun konuma yerleşmesi ve sağlıklı bir şekilde gelişmesi bu organ içerisinde gerçekleştirilmektedir.Bebek gebelik süresince rahim içerisinde gelişir ve doğum anı gelindiğinde rahim kaslarının kasılması ile doğum eylemi gerçekleşir.

 

rahim hastalıkları nedir?

Kadın üreme hücresi olan rahim adını verdiğimiz organda en sık gördüğümüz hastalıklar uterus prolapsusu (rahim içi dokuların sarkması), endometriyozis ve uterus tümörleri şeklinde sıralanabilirler. Uterus tümörleri iyi huylu ve kötü huylu olmak üzere iki şekilde meydana gelirler ve kötü huylu tümörler uterus kanseri veya rahim kanseri olarak adlandırılırlar.

 

 Rahim kanseri nedir?

Uterusun kötü huylu tümörleri endometrial tabakada meydana gelen endometrium kanseri ve rahim ağzı hücrelerinde meydana getirdiği serviks (rahim ağzı kanseri) olarak iki şekilde meydana geldiği gözlemlenir.

 

– Endometrium tabakası rahmin iç yüzeyini oluşturan ve gebelik döneminde kalınlaşan bir doku tabakasıdır ve rahim kalınlaşması döllenmiş yumurta hücresinin rahim içerisine yerleşmesi ve gebeliğin sürdürülebilmesi için çok önemlidir. Endometrium hücrelerinin kontrolsüz bir biçimde bölünüp çoğalmaları ile birlikte bu bölgelerde tümör dokularının meydana geldiği görülür. Kötü huylu tümör dokuları endometrium kanserine yol açar ve bu kanser hücreleri sıklıkla diğer kadın üreme organlarına yayılım gösterdiği gözlemlenmiştir. Endometrium kanseri obeziteye, diyabet hastalığına, hipertansiyona, çeşitli enfeksiyonlara ve hormonal etkilere bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir.

– Kadın üreme organlarında sıklıkla karşımıza çıkan bir diğer kanser çeşidide serviks (rahim ağzı) kanseridir. Serviks hücrelerine temas etmiş Human Papilloma Virusü (HPV) burada hücre yapısının bozulmasına ve kanserleşmeye neden olduğu ve bu hastalığın sıklıkla 35-39 yaş arasında ki kadınlarda ortaya çıkan bu rahim kanseri erken tanı ile tedavi edilebilmektedir.

 

rahim hastalıkları nedir?

 Rahim kanseri belirtileri nelerdir?

– Endometrium kanserini incelediğimizde gözlemlenen ilk belirtiler kokulu, kanlı veya koyu renkli vajinal akıntı ve lekelenme tarzında kanamalar olduğu görülmüştür. Hastalığın ilerleyen safhalarında ağrı, yoğun ve uzun süreli şekilde menstrual kanama, bacaklarda ve kasık bölgelerinde ödem, idrarda azalma ve buna bağlı kan üre düzeyinde artış, aşırı kilo kaybına bağlı şekilde anemi görülmektedir

– Serviks (rahim ağzı) kanserinin belirtileri düzensiz vajinal kanama, bacaklarda ve kasık bölgesinde ödem, cinsel birliktelik sonrası kanama problemi, idrarda veya dışkıda kan görülmesi, ağrı, kanlı ve kötü kokulu akıntı şeklinde görülür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu