KKKA Vakaları Artıyor
Türkiye’deki hava sıcaklıklarının mevsim normalleri üzerinde seyretmesi, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını bulaştıran kenelerin daha erken ortaya çıkmasına sebep oldu.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, KKKA hastalığını bulaştıran kenelerin hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle doğada erken görülmeye başladığını ifade etti. Çetin, kenelerin tabiatta var olmasıyla KKKA hastalığının da ortaya çıktığını belirtti.
Prof. Dr. İlhan Çetin, kenelerin bahar aylarında sıcaklığa bağlı ortaya çıktığını, ekime kadar tabiatta görüldüğünü aktararak; “Geçen yıl vaka sayılarımızda yaklaşık yüzde 50 düşme vardı. Bunun sebebini özellikle bahar aylarının biraz daha geç gelmesine bağlamıştık.” diye konuştu.
“Özellikle 2024 yılında tedbirlerin biraz daha artırılması gerekmektedir”
Çetin, İç Anadolu Bölgesi’nde yaşanan sıcaklıkların özellikle haziran ayı sonlarına doğru arttığına vurgu yaparak, şu açıklamayı kaydetti; “Önceki yıllara göre vaka sayılarında yaklaşık yüzde 50 düşüş gördük, bu iyi bir göstergeydi ancak bu sene havaların hızlı bir şekilde, mart ayının ortalarından itibaren ısınmasının, mart ve nisanın belki dünya tarihindeki en sıcak aylar olarak kayıtlara geçmesinin kenelerin çıkmasında ve tabiata dağılmasında çok etkili olduğunu biliyoruz. Bundan dolayı vakaların daha erken çıktığını hatta hayatını kaybeden insanlarımızın nisan ayı başlarında başladığını görüyoruz. Onun için özellikle 2024 yılında tedbirlerin biraz daha artırılması gerekmektedir.”
“Kış aylarında ve sonbaharda çok fazla kene görmeyiz”
Tarım ve Orman Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığının KKKA hastalığına karşı tedbir alma sürecine girdiğini sözlerine ekleyen Prof. Çetin, vatandaşlardan da bu süreçte mutlaka kenelere karşı tedbirli olmaları gerektiği uyarısında bulundu.
Yıllık vaka sayısının 1200-1300 civarında olduğunu, geçtiğimiz yıl bu rakamın 600-700’e düştüğünün altını çizerek; “Bunu baharın daha geç gelmesine bağlayabiliyoruz. Kış aylarında ve sonbahar aylarında tabiatta çok fazla kene görmeyiz.” ifadesinde bulundu.
“Vakaların geldiği noktalar özellikle İç Anadolu Bölgesi”
Prof. Dr. İlhan Çetin, havaların bu sene erken ısındığına değinerek sözlerini şöyle sürdürdü; “Şu ana kadar da takip ettiğim kadarıyla 80 civarında vaka sayısı var. Bu vakaların özellikle geldiği noktalar ise İç Anadolu Bölgesi ve İç Anadolu’nun kuzeyi. Çorum, Yozgat, Tokat ve Sivas’ın özellikle kuzey bölümleri, Giresun, Gümüşhane, Erzincan ve Erzurum hattında vaka sayılarını yoğun şekilde görebiliyoruz. Bu yıl vaka sayılarının geçen yıla göre daha fazla olabileceğini düşünüyor ve öngörülerimizi paylaşıyoruz. Özellikle tabiatta, dış ortamlarda çalışan insanlarımız tedbir alsın. Piknik yapma aşamalarında, tabiatla uğraşma aşamalarında üzerine kenenin gelebileceğini, kenenin onları ısırabileceğini ve hastalık bulaştırabileceğini göz ardı etmesinler.”
Çetin, bu yıl KKKA hastalığı şüphesiyle Erzurum’da ölüm vakasının gerçekleştiğine vurgu yaparak, vakaların ise en fazla Sivas, Erzurum, Erzincan, Samsun ve özellikle Yozgat civarında görüldüğünü kaydetti. Hastalığın başlangıcı ve ölüm arasında bir süreç geçtiğini ifade eden Çetin, temennilerinin ölüm olaylarının yaşanmaması olduğunu söyledi. Prof. Dr. Çetin, hastalıktan korunmanın en etkili yolunun kenelere karşı alınabilecek basit önlemler olduğunu kaydetti. (AA)