Sağlık Makaleleri

Deprem Korkusu (Seismophobia) Nedir?

Deprem korkusu, deprem fobisi veya sismofobi olarak bilinen bu psikiyatrik bozuklukta fobik, diğer birçok fobinin aksine, kendilerini içinde buldukları felaket senaryosunu hayal etmekten fazlasını yapar. Ailesi, yakın arkadaşları, tanıdığı kişiler ve fobi  içeren durumları hayal ederken büyük stres ve kaygı yaşar.

Deprem korkusunun öncelikle ‘belirsizlikten’ oluştuğu bilinmektedir. İnsanlar deprem olursa ne yapacaklarını, sevdiklerinin hali ne olacak, yaşadıkları ev yıkılsa kendilerinin veya ailelerinin ne düşüneceğini düşünüyor. Depremden korkan insanlar en çok sevdiklerini kaybetmekten ya da sevdikleri tarafından incinmekten korkarlar. İnsanlar bir depremin sallanmasından veya bir depremin fiziksel dehşetinden korkmazlar, ancak bir depremin yol açabileceği korkunç sonuçlardan korkarlar.Cihazlar ve sistemler henüz geliştirilmediğinden, sismofobisi olan kişiler kendilerini sürekli tetikte hissederler ve bu da günlük yaşam kalitelerini ciddi şekilde etkiler.

Sismofobi, travma sonrası stres bozukluğu ve akut stres bozukluğu gibi ciddi ruhsal bozukluklara kadar ilerleyebilen bir fobidir. Bu fobi, depremlerin sık olduğu bölgelerde yaşayan veya geçmişte depremlerden maddi ve manevi zarar görmüş kişilerde sık görülür. Bazı insanlar hiç deprem yaşamamış olsalar bile depremden korkarlar.

Sosyal medyada ve televizyonda birçok görüntüye artık kolayca erişilebildiğinden, bu deprem görüntülerini izleyen insanlar, sismofobiye yol açabilecek olağandışı bir deprem korkusu yaşayabilir. İnsanlar evlerini, işyerlerini, mahallelerini ve şehirlerini güvenli yerler olarak görme eğilimindedir. Kişi bu güvenli bölgelere büyük bir alışkanlık ve bağlılık gösterir. Ancak bu güven ani depremlerle sarsılabilir. Elbette deprem yaşayan herkes korku, panik, üzüntü ve öfke yaşar ve bunlar son derece normaldir. Ancak genellikle depremin üzerinden belli bir süre geçtikten sonra insanlar depremi düşünmeyi bırakıp günlük hayatlarına devam ederler. Ancak deprem korkusunu yenemeyenler de var.

Deprem korkusu (Sismofobi) Belirtileri nelerdir?

Depremden korkanlar için.

  • Korku
  • Huzursuzluk
  • Sürekli Uyanıklık
  • Baş Dönmesi
  • Her an Deprem olacak korkusu
  • Sarsılma
  • Karanlık Ortamlardan Kaçınma
  • Çarpıntı
  • Terleme
  • Sürekli Deprem Konuşmaktan Kaçınma

Deprem fobisi nasıl yenilir?

Bir kişinin depremden etkilenme derecesi ve sismofobi geliştirip geliştirmediği, çeşitli ailevi, genetik, çevresel, sosyal ve ekonomik nedenler dahil olmak üzere birçok faktöre bağlıdır. Kimileri depremin psikolojik etkilerini bir iki haftada, kimileri yıllarca hatta ömür boyu atlatamayabilir.

Depremin ertesi günü. Depremleri çok korkutucu buluyorsanız ve sürekli onları düşünüyorsanız, hemen profesyonel bir psikologla görüşün.

Sismofobi, psikolog gözetiminde tedavi edilebilen bir fobi türüdür. Kontrolsüz bırakılırsa sosyal hayatınızı alt üst edebilir veya sevdiklerinizi kısıtlamaya çalıştığınız için sosyal ilişkilerinizi kötüleştirebilir, bunun sonucunda vücudunuzda strese bağlı çeşitli rahatsızlıklar ve sürekli stres haber vermeden devam edebilir.

Aynı zamanda, uzun süre tedavi edilmezse fobiler içselleştirilebilir. Uzun süre tedavi edilmeyen ve kişinin içselleştirdiği bir fobinin tedavisi daha uzun ve zor bir süreç haline gelir.

Deprem korkusunu tedavi etmenin temel yöntemi kişiye psikoterapi uygulamaktır. Psikoterapötik yöntemlerin yanı sıra, kişinin yaşam kalitesini hızla iyileştirmek ve deprem korkusuyla ilişkili stres bozuklukları, kaygı ve sosyal sorunlar gibi semptomları hafifletmek için farmakoterapi de kullanılabilir.

Psikoterapötik yöntemler, kişiye yaşadığı korkularla nasıl başa çıkacağını öğretmeye çalışır. İlla ilaç kullanmak zorunda değilsiniz ama post-travmatik stres bozukluğu belirtileriniz varsa yani yemek yemeyi bırakıyorsanız, depresyona giriyorsanız ve uyuyamadığınız halde kabuslar görerek uyanıyorsanız kesinlikle kullanmalısınız.Çünkü bu tür belirtiler sismofobinin çok şiddetli yaşandığını ve acilen tedavi edilmesi gerektiğini gösterir.

Psikolojik desteğe ihtiyacınız olduğunda bir psikoloğa görünün. Psikolojik Uygulama’nın sorunlara en yeni yaklaşımlarla yaklaşan ve buna göre en doğru tedavi sürecini planlayan güvenilir hizmetleri sayesinde sadece bir dakika içinde dünyanın her yerindeki uzmanlardan psikolojik destek alabilirsiniz. Erken teşhisin çok önemli olduğu böyle bir hastalığı yenmek için profesyonel psikolojik uygulama kadromuzdan anında destek alarak sağlığınıza ve huzurlu günlerinize kavuşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu