Tüm dünyada görülen uyuz vakalarındaki artış Türkiye’yi de etkisi altına aldı. Deride kaşıntıya ve döküntülere yol açan uyuz hastalığıyla ilgili dikkat edilmesi gerekenleri Ümraniye Eğitim Araştırma Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Erhan Ersoy anlattı.
Ümraniye Eğitim ve Araştırma hastanesine bir günde 30-40 uyuz hastası başvuruyor. Bu hastalık ortaya çıktığında tüm aile bireylerinin tedavi olması gerekmekte. Söz konusu hastalık, deri temasıyla bulaşıyor. Uyuzun bulaşması için en az 20-30 dakika temas gerekiyor. Bir kişide uyuz çıktığında, ailesindeki herkesin, kaşıntı olmasa da aynı tedaviyi uygulaması gerekiyor.
Doç. Dr. Erhan Ersoy, “Uyuzu olan bir kişiyle tokalaştığınız zaman uyuz bulaşmayacaktır. Ama aynı kişiye de on beş yirmi dakika el ele tutuşmanız bu virüsün bulaşmasına yol açabiliyor. Ortak verilen eşyalarla da bulaşma söz konusu olduğu için aynı evde yaşayanların tedaviye aynı anda başlamaları uygun şekilde doğru tedavi kullanmaları önemli” uyarısında bulundu.
“İlacın yanı sıra kullanılan eşyanın da dezenfekte edilmesi gerekiyor”
Kaşıntı sona erse de tedavinin yarıda bırakılmaması isteniyor. Uyuz bebeklerde de görülebiliyor. Kaşıntı 4 haftaya kadar sürebiliyor. İlacın yanı sıra kullanılan eşyanın da dezenfekte edilmesi gerekiyor. Nevresimlerin 60 derecede yıkanması, kıyafetlerin hava almayacak şekilde 4-5 gün bekletilmesi öneriliyor. (Kaynak: TRT Haber)