Sağlık Makaleleri

Ses Kısıklığı Nedir? Sebepleri Nelerdir?

Genelde net olan sesinizde değişiklik ve ses kısıklığı gündemdeyse, bu duruma neden olan sorunu araştırmak faydalı olabilir. Çünkü ses kısıklığı bir hastalığın değil, bir hastalığın belirtisi olabilir. Ses kısıklığı, ses seviyenizin dalgalanması ve ses kalitenizin düşmesi anlamına gelir, bu da birçok sorundan kaynaklanabilir. Sesiniz zayıf, titriyor ve boğuk olabilir. Bu tür şikayetlerin ana kaynakları boğaz enfeksiyonları ve ses teli sorunlarıdır. Kısa süreli ses kısıklığı ve soğuk algınlığı gibi basit nedenlere bağlı olduğu için önemsenmez ve kısa sürede kaybolur. Bununla birlikte, uzun süreli ses kısıklığının ciddi bir hastalığın sekeli olabileceği ihtimali göz ardı edilemez.

 

Sesin şekillenmesinden sorumlu olan ses telleri, akciğerler ve dil, dudaklar ve çene kasları ses oluşumundan sorumlu üç ana yapıdır. Ses, gırtlaktaki ses tellerinin birleşerek aralarındaki boşluğu kapatmasıyla oluşur. Bu boşluklar tamamen kapanmamışsa ses kısıklığından bahsedebiliriz. Ses kısıklığının nedeni vokal kord hasarı veya vokal kord stimülasyonu ile açıklanabilir.

ses kısıklığı

 

Ses kısıklığı; grip, soğuk algınlığı, soğuk algınlığı, reflü ve diğer hastalıklar gibi üst solunum yolu hastalıkları, midede asidik boğaz tahrişine neden olan, sigara veya pasif içicilik, kafein veya alkollü içecekler içeren içecekleri içmek, çığlık atmak, uzun süre yüksek desibel ile şarkı söylemek gibi sebeplerden meydana gelebilmektedir. Bunların yanı sıra ses hasarına bağlı sinir sistemi hastalıkları, alerjiler, ses tellerinin deforme olması, zehirli maddelerin solunması, şiddetli öksürük, boğazın ses kutusuna darbeler, ses tellerinde anormal yapılar, boğaz, tiroid, akciğer kanseri, erkek çocuk ergenliğe geçiş, Tiroid bezinin fonksiyon bozukluğu, zayıflaması ve ses üreten kasların zarar görmesi gibi faktörler de ses kısılması rahatsızlığının yaşanmasını sağlayan unsurlar arasında yerini almaktadır.

 

Ses kısıklığına nörolojik problemler, psikolojik rahatsızlıklar, genetik hastalıklar, hamilelik, kullanılan ilaçlar ve hormonlar, kötü huylu tümörler neden olabilir. Ses kısıklığının sebepleri arasında en yaygın olarak bilinen akut larenjittir.

 

İşini sürdürmek için sesini kullanan; çağrı merkezi personeli, satıcılar, öğretmenler, spikerler, politikacılar ve şarkıcılar gibi profesyonel grupların seslerinin kısılması daha olasıdır. Ayrıca ses kısıklığı 30 ila 60 yaşları arasında daha sık görülür. Ses kısıklığı birkaç saat sürebilir veya bir ömür boyu sürebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu