Semih Durmuş Moderatörlüğünde, Toplu Sözleşmenin Kapsamı, Süreci ve İşleyişi Ele Alındı
Kamu görevlilerinin beklentilerini karşılamada yetersiz kalan 4688 sayılı Kanun ve toplu sözleşme düzeninin her yönüyle ele alınacağı “4688 Sayılı Kanun ve 10. Yılında Toplu Sözleşme Kongresi”nin ikinci gününde, “Toplu Sözleşmenin Kapsamı, Süreci ve İşleyişi” başlıklı 4. Oturum gerçekleştirildi.
Durmuş: Memur Sendikacılığının Öncülüğünü Yapıyoruz
Oturumun moderatörlüğünü yapan Memur-Sen Genel Sekreteri ve Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, kısa bir açılış konuşması gerçekleştirdi. Memur-Sen olarak edindikleri tecrübelerle 4688 Sayılı Kanunun eksikliklerini ve sorunlarını ele alacaklarını dile getiren Durmuş, “Talep ettiğimiz yeni toplu sözleşme yasanın içeriğinin ne olması gerektiği noktasında da değerlendirmelerle bulunacağız.
Kamu çalışanlarının haklarının ve menfaatlerinin korunup geliştirilmesi noktasında elimizi daha çok güçlendirecek bir yasanın yürürlüğe girmesini arzu ediyoruz. Memur-Sen olarak bizler, memur sendikacılığının öncülüğünü yapıyoruz. Edindiğimiz tecrübelerle sistemin aksayan yönlerini çözüme kavuşturarak ilerlemeyi amaçlıyoruz” diye konuştu.
Müşavir Polat: Toplu Sözleşme Görüşmelerinin Süresi Yetersiz
Semih Durmuş daha sonra sözü Çalışma ve Sosyal Hizmet Bakanlığı Müşaviri Enes Polat’a verdi. “Toplu Sözleşmenin Süresi, İşleyişi, Tarafları ve İmza Yetkisi” başlıklı bir konuşma yapan Polat, toplu görüşme ile toplu sözleşme arasında karşılaştırma yaptı. Toplu sözleşmenin 2 yılda bir yapılmasını talep edilen konuların birikmesi noktasında eleştiren Polat, toplu sözleşme görüşmelerinin 22 gün sürmesini de yetersiz buldu.
Toplu Sözleşme Yasasıyla birlikte hizmet kolu sendikalarının da müzakerelere girdiğini belirten Polat, “Pandemi ve ekonomik sıkıntılar başta olmak üzere çeşitli sorunların yaşandığı günümüzde kamu temsilcileri, 2 yıllık periyotta önümüzü görüp de nasıl zam teklifi sunacağız’ görüşünü de gündeme getirebilir” dedi.
Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Tonbul: En Büyük Kazanım Toplu Sözleşme Hakkı
“Toplu Görüşmeden Toplu Sözleşmeye” başlıklı konuşma yapan Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Enerji Bir-Sen Başkanı Hacı Bayram Tonbul ise toplu görüşme masasında taleplerin alınmadığına ve tartışılmadığına dikkat çekti. Memur-Sen’in gayretleriyle Toplu Sözleşme Yasası’nın hayata geçtiğini belirten Tonbul, yasa ile birlikte sağlanan hakları anlattı. Memur- Sen’in en büyük kazanımının Toplu Sözleşme Hakkı alması olduğunu belirten Tonbul, 4688 Sayılı Yasanın yeni baştan düzenlenmesi gerektiğini söyledi.
Prof. Dr. Atay: Grev Hakkı Önemli
Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ender Ethem Atay da “Toplu Sözleşmenin Özerkliği ve Hukuk Sistemi İçindeki Yeri” başlıklı konuşmasında grev hakkına dikkat çekti. Grev hakkı olmadığı sürece toplu sözleşmede istenilen neticeye ulaşılamayacağına değinen Atay, demokratik pek çok ülkede grev yasağının kalktığını anlattı. Taraflar arasındaki gücü dengelemek açısından grev hakkının önemli olduğunu söyleyen Atay, yasanın taraflar arasındaki dengeyi sağlayacak şekilde yenilenmesi gerektiğini belirtti.
Konuşmaların ardından oturum soru–cevap şeklinde devam etti.
Moderatör Durmuş, katılımcılara verdikleri değerli bilgiler için teşekkür ederek, günün anısına hediye takdim etti.