Katarakt nedir? Katarakt, gözün ışığının ışığının ışığı olan lensin aydınlatmasında yardım edebilir. Bir gözde, ışık parlayan merceğin dalga küçük gözden geçer ve gözün ışıklarının iletlendiği, son dereceleri bir insan tabakası olan ışık iletilir. Işık dalgaları daha sonra retinadan gözlere yansır ve ışığı görürüz. Bu artan, katarakt, gözlerin kendisindeki loşluk veya karanlıktan üzerinde lens üzerinde kalabalığa (dolayısıyla ‘katarakt’ adı verilen) bulunur.
Katarak, ‘keratoz pilaris’ olarak ‘koroid’ olarak veya merceğin yetiştirilecek. Bu katarakt ortamı, göz küresinin içinde sıkışan merceğin içinde yerin plandan düşünülür. Bu, görmede bir bozulmaya neden olur, çünkü retina, merceğin sevmemek için hedefin bir şey ile ilgili, görüş gibi. Bu katarakt türü stabil olabilir, zamanla ilerleyebilirsin veya gelişebilir, hatta bazı körlüğe neden olabilir. (Ancak bu aşamaya ilerlerse, yapılan üzerindearmak için planlanan durum.)
Katarak belirileri nelerdir?
Laymenlerde kataraktın tıbbi terimi ‘Uvea’ ve insanlarda kataraktın tıbbi terimi ‘pnea’dır. Bu, yetişkinler arasında son derece yaygın bir rahatsızlıktır ve durum yaşla birlikte kötüleşme eğilimindedir. Katarakt doğal olarak oluşabilir ve zorlanabilir veya çevreden kaynaklanabilir. Katarakt için uygun olabilecek düzeyde olan herkes tarafından öğrenilebilmektedir. Okul gibi, ön zaman zaman daha iyidir.
- Ağrı
- Bulanık görme
- Mide bulantısı
- Çift görme
- Okumada güçlük çekme
- Işık hassasiyeti (göz kamaşması)
Kataraktın tedavileri nelerdir?
Katarakt gözde zamanla ilerleyen ve ilerlemesi durdurulamayan bir göz hastalığıdır. Tek tedavisi ameliyattır. Gözlük veya ilaçla tedavi edilemez. Son yıllarda uygulanan en güncel ve yeni tedavi akıllı lens (Trifokal lens) uygulamalarıdır.
Kataraktın erişkinlerdeki en önemli nedeni lensin içinde yaşlanması ile birlikte meydana gelen değişikliklerdir. Çocuklarda ise metabolik hastalıklar, akraba evliliği, anne karnında geçirilen hastalıklar, gebelikte ilaç kullanımı, mikrobik durumlar ve yaralanmalar etkili olur. Ayrıca göze gelen darbeler (travma), şeker hastalığı, göz içi iltihabı (üveit), böbrek hastalığı, glokom, radyasyon, yüksek kan basıncı ( hipertansiyon) ve uzun süre kortizonlu ilaç kullanımı katarakt yapabilir.