Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Güneş Yanığı Masum Değil: Yıllar Sonra Cilt Kanserine Dönüşebilir

Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ertan Yılmaz, özellikle kısa

Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ertan Yılmaz, özellikle kısa süreli tatillerde oluşan güneş yanığının, ilerleyen yıllarda ciddi cilt hastalıklarına yol açabileceği konusunda uyardı. Aynı zamanda Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nda öğretim üyesi olan Yılmaz, güneşin yaşam için vazgeçilmez olduğunu ancak aşırıya kaçıldığında cilt kanseri, kırışıklık ve erken yaşlanma gibi olumsuz sonuçlara neden olduğunu ifade etti.

Güneş Hasarı Birikiyor

Yılmaz, güneşin zararlı etkilerinin bebeklikten itibaren birikmeye başladığını belirterek, “Güneş yanığının izi deride ömür boyu kalır. 5-6 aylıkken maruz kalınan güneş ışınlarının etkileri yıllar sonra ciltte leke, şekil bozukluğu ya da kanser olarak karşımıza çıkabilir,” dedi. Özellikle 10.00 ile 16.00 saatleri arasında güneşe doğrudan maruziyetin önlenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Koruyucu Önlemler Hayati

Güneş koruyucu ürünlerin yanı sıra şapka, uzun kollu giysiler ve şemsiyenin de etkili koruma yöntemleri olduğunu söyleyen Yılmaz, toplumda sıkça dile getirilen “D vitamini eksikliği” endişesine de açıklık getirdi: “Güneş ışığının kısa süreli teması bile vücutta yeterli D vitamini üretimi için yeterlidir. Bu nedenle uzun süre güneşe maruz kalmak yerine, dengeli korunma alışkanlığı edinmek çok daha sağlıklı.”

Farkındalık İçin Görsel Proje

Yılmaz, Türk Dermatoloji Derneği olarak Avrupa’daki dermatologlarla ortak yürüttükleri “Euromelanom Projesi” kapsamında, güneşin cilde verdiği zararı gözler önüne seren dikkat çekici bir görsel çalışma yaptıklarını da paylaştı. Bu çalışmada, bir yüzün yarısında sağlıklı bebek cildi, diğer yarısında ise yaşlanmış ve güneş hasarı görmüş cilt görüntüsü kullanılarak toplumda farkındalık yaratmayı hedeflediklerini dile getirdi.

“Ölümcül bir kanser türüdür”

Görselle güneşin hasarları ve değişimlerini çok net vurguladıklarını, bazılarının bundan etkilendiğini ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:

“En çok kısa dönemli tatillerden korkarız. 4-5 günlük tatilde bir an önce ‘bronzlaşayım’ diye birinci, ikinci derece veya su toplayan güneş yanıkları olabiliyor. Her saatin önemi var, hastanın gecikmeden mutlaka hekime gitmesi gerekiyor. Güneş çarpması varsa da ayrıca müdahale gerektirir. İnsan derisi güneşin hasarını unutmuyor. Şiddetli su toplayacak kadar güneş yanığı olan kişilerin sonraki süreçte sırtında leke olursa mutlaka dermatolog tarafından takibi gerekiyor. Çünkü güneş yanığı sonrasında insan vücudunda en tehlikeli kanser türü olan melanomun (deri kanseri) gelişme riskini arttırır. Melanomun yayılma oranı çok yüksek, ölümcül bir kanser türüdür.”

Yılmaz, örneğin 10, 15 veya 20 yaşında şiddetli güneş yanığı olan birinin ileri yaşlarda da dikkatli olmasını önererek, “Güneş yanığından 2, 3, 5, 10 hatta 20 yıl sonra bile sırttaki o yanık alanlarda melanom gelişme riski devam edecektir. Leke olduysa onun klinikte kaydedilmesi, belirli aralıklarla görüntüleri karşılaştırılarak takip edilmesi lazım. Görüntüde değişiklik varsa lekenin tümünü almak, patolojiye göndermek durumundayız.” dedi.