Genç Sağlık Sendikasının Eylemi Ses Getirdi: “Depremzede Sağlık Çalışanları İdari İzinli Sayılmalıdır”
Genç Sağlık Sendikası, Ankara Ulus Meydanı’nda gerçekleştirdiği eylem ile ses getirdi. Depremzede sağlık çalışanları başta olmak üzere sağlık çalışanlarının yaşadığı pek çok soruna değinilen eylemde açıklamalarda bulunan Genel Başkan Osman Kaya, “Deprem yaşanan illerimizden ayrılmak isteyenler ve bu bölgelere gitmek isteyenlerin Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, YÖK’e bağlı Sağlık tesisleri olmak üzere ayrım yapılmaksızın tayin işlemlerinde herhangi bir şart aranmamalı.” dedi.
Kaya, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Öncelikle 6 Şubat deprem felaketinde hayatını kaybeden on binlerce vatandaşımızı rahmetle anıyor, yakınlarına ve milletimize başsağlığı diliyorum. Bildiğiniz üzere bugün 14 Mart Tıp Bayramı. Tüm Sağlık çalışanlarımızın, Sağlık emekçilerinin gününü kutlayarak sözlerime başlamak istiyorum
Bugün Bu meydanda sizlere 4 ay önce kurulan ve geride kalan bu sürede ülkemizin en hızlı büyüyen, en genç, en dinamik ve on binlerce üyesi bulunan sağlık sendikasının genel başkanı ve bir sağlık emekçisi olarak seslenmek istiyorum.
Bildiğiniz üzere 2022 yılında Sağlık Bakanlığı 85.000 personel alımını duyurmuş ve Bakanımız 85.000 atamanın tamamının bu yıl yapılacağını söylemişti. Lakin öyle olmadı. Belirtilen atama ikiye bölündü. 1. kısım 42.500 atama 2022 yılı Aralık ayında yapıldı. Geriye kalan 42.500 atama ise bugün itibari ile aradan 3 ay geçmesine rağmen hala yapılmadı ve atama tarihi ile alakalı resmi bir açıklama hala gelmedi.
Yüzbinlerce meslektaşımız ve aileleri sabırsız bir şekilde bu atamayı beklerken hala atama duyurusunun gelmemesi üzerine bugün Ankara meydanından sesleniyorum. Aylardır bekletilen atama için acilen ilana çıkılmalı ve bu süreç artık tamamlanmalıdır.
Aynı keza Aralık atamasında atanan ve hala arşiv araştırması tamamlanmadığı için sisteme kaydı yapılamayan ve 3 aydır göreve başlamayı bekleyen meslektaşlarımız var. 21.yy’da teknolojinin imkanlarının bu kadar yüksek olduğu bir çağda atandığı halde, aylardır göreve başlamayı bekleyen meslektaşlarımızın bu durumu artık sona erdirilmeli ve ÇKYS kayıt işlemleri tamamlanarak meslektaşlarımız göreve başlatılmalıdır.
Bugün burada ele aldığımız konular milyonlarca insanı yakından ilgilendiren ve herkesin cevabını merakla beklediği hususlardır. Son zamanlarda artan enflasyon hayat pahalılığını beraberinde getirmiştir. Yaşanan deprem felaketini fırsata çevirmeye çalışanlar kira fiyatlarını fahiş şekilde yükseltmiş bugün herhangi bir büyükşehirde memurlarımız kira ödeyemez duruma gelmiştir.
“Giyim yardımı tutarları düzeltilmelidir”
Bu yüzden memur maaşlarına acilen bir zam yapılmalı ve milyonların sesi duyulmalıdır. Sağlık Bakanlığımızın personelleri için ödediği giyim yardımı tutarları düzeltilmelidir. 2022 yılında 21₺ olarak ödenen önlük parası 2023 yılında 45₺ olmuştur. Sizlere sormak istiyorum. Bugün 45₺ ile bir önlük alınabilir mi?cBu yüzden giyim yardımlarında günümüz şartları esas alınarak bir düzenlemeye yapılmalıdır.
Sağlık tesislerinde görev yapan yöneticilerin seçilmesinde kriterler oluşturulmalı ve idareci olmak isteyen kişiler sınava tabi tutulmalıdır. Meslek tanımları düzeltilmeli, hiç kimse kendi görev alanının dışında çalıştırılmak zorunda bırakılmamalıdır.
Deprem yaşanan illerimizden ayrılmak isteyenler ve bu bölgelere gitmek isteyenlerin Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, YÖK’e bağlı Sağlık tesisleri olmak üzere ayrım yapılmaksızın tayin işlemlerinde herhangi bir şart aranmamalı, statü farkı gözetilmeden talep eden tüm meslektaşlarımızın tayin işlemleri gerçekleştirilmelidir.
Sağlık tesislerinde uygulanan ve adil bulmadığımız ek ödeme yönetmeliği sistemi revize edilmeli; Sağlık çalışanları arasında uçuruma neden olan bu farklar giderilmelidir. Acil servise hizmet veren birimlerin aldığı riskli fazla mesai ödemesi kapsamı genişletilmeli başta anjiyo çalışanları olmak üzere, Acil servise hizmet veren tüm birimler istisnasız olarak bu haktan yararlanmalıdır.
Yıllardır dile getirdiğimiz ve uygulanması halinde toplum sağlığı konusunda iyileştirmeler elde edeceğimiz Aile diyetisyeni, Aile Psikoloğu, Aile Diş Hekimi, Aile çocuk gelişimcisi, her gebeye bir ebe projesi ve Milli eğitim bakanlığına bağlı eğitim kurumlarında bir sağlık personeli çalıştırılması hayata geçirilmelidir.
“Çalışanlarımızın taleplerini her platformlarda seslendirmeye devam edeceğiz”
Bilinmelidir ki; bu uygulamalar hem toplum sağlığımız açısından oldukça önemli hem de yeni istihdam alanları oluşturması açısından oldukça kıymetlidir. Ukdesinde bulundurduğu ve milyona yakın personeli olan Sağlık bakanlığı ve Aile Sosyal Politikalar Bakanlığımızda yer alan çalışanlarımızın taleplerini her platformlarda seslendirmeye devam edeceğiz.
Sizlere Genç Sağlık Sendikasının Genel başkanı olarak söz veriyorum. Savunduğumuz ve dile getirdiğimiz uygulamaların ve projelerin takipçisi olmaya devam edip, sağlık çalışanların sesinin daha gür duyulması için çabalamaktan bir an olsun vazgeçmeyiz.”