Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Dikkat Çeken Araştırma: Antibiyotikler Bazı Enfeksiyonlarda Etkili Değil

ABD’de yapılan yeni bir

ABD’de yapılan yeni bir araştırmaya göre, antibiyotiklerin çoğu alt solunum yolu enfeksiyonlarında etkili olmadığı ortaya çıktı. Araştırmanın makalesi Journal of General Internal Medicine’de yayımlandı.

ABD’de yapılan bir çalışma, antibiyotiklerin çoğu alt solunum yolu enfeksiyonunu geçirmede etkili olmadığını, enfeksiyon bakteri kaynaklı olsa bile öksürüğün şiddeti ya da süresini etkilemediğini ortaya çıkardı. Georgetown Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından yayınlanan açıklamaya göre, Georgetown Üniversitesi Tıp Merkezi ve Wisconsin Üniversitesinden araştırmacılar, ABD’de alt solunum yolu enfeksiyonları için birinci basamak veya acil sağlık ünitelerine başvuran kişilerle ilgili bir çalışma gerçekleştirdi.

Araştırmacılar, yüzde 29’u bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde kullanılan uygun antibiyotikler reçete edilen bu hastalarda, antibiyotiklerin öksürüklerinin şiddeti ya da süresini etkilemediğini, bu bağlamda antibiyotik reçete edilmeyen hastalarla aralarında herhangi bir fark oluşmadığını tespit etti.

Söz konusu araştırmacılar, enfeksiyonu belirlemek için mikrobiyolojik laboratuvar testlerinde patojen taraması yaparak, sonuçları yalnızca bakteri, yalnızca virüs, bakteri ve virüs içerenler ve hiçbir organizma içermeyenler olarak 4 kategoriye ayırdı. Bakteriyel enfeksiyonu kesinleşen kişilerdeki iyileşme süresi antibiyotik alanlarla almayanlarda aynı sürdü, yani 17 gün olarak belirlendi.

Araştırmacılardan Dan Merenstein, üst solunum yolu enfeksiyonlarının soğuk algınlığı, farenjit, sinüs ya da kulak enfeksiyonlarını kapsadığını ve antibiyotik reçete edilip edilmeyeceğini belirlemenin iyi bilinen yolları olduğunu dile getirdi. Öte yandan alt solunum yolu enfeksiyonlarının daha tehlikeli olma potansiyeli taşıdığını, bu hastaların yüzde 3 ila 5’inde zatürre görüldüğünü ifade eden Merenstein, birinci basamak sağlık birimlerinde röntgene erişim kolay olmadığından hekimlerin bakteri enfeksiyonuna dair kanıt olmadan antibiyotik reçete edebildiğini vurguladı.

“Aşırı antibiyotik kullanımı ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir”

Merenstein, “Ayrıca hastalar, faydası olmasa bile öksürük için antibiyotik beklentisine girdi. Temel semptom giderici ilaçlar ve zaman, çoğu insanda enfeksiyonlara çözüm getiriyor” diye konuştu. Aşırı antibiyotik kullanımı, baş dönmesi, mide bulantısı, ishal ve kızarıklığın yanı sıra hayatı tehdit eden ciddi bir alerjik reaksiyon olan anafilaksi, deri ve mukozalarda nadir görülen bir bozukluk olan Stevens-Johnson sendromu ve Clostridioides difficile ile ilişkili ishal gibi yaklaşık yüzde 4 oranında ağır olumsuz etkilere yol açabiliyor.

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ), 4 Nisan’da yayımladığı bildiriye göre, antibiyotiklerin aşırı kullanımının neden olduğu kontrolsüz antimikrobik direncin, ortalama yaşam süresini kısaltması ve benzeri görülmemiş sağlık harcamalarına ve ekonomik kayıplara yol açması öngörülüyor. (AA)