Sağlık Makaleleri

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama Nasıl Yapılır?

Vücut kitle indeksi (VKİ), kişinin boyu ile vücut ağırlığının hesaplanması ve kişinin ideal kilo aralığında olup olmadığının tespit edilmesidir. Yapılan hesaplamalara göre çoğunlukla 18.5-24.9 aralığındaki değerler normal kabul edilmekle birlikte VKİ, sağlık değerlendirmesinde tek başına yeterli değildir. Bu nedenle VKİ hesaplamasının yanı sıra öteki faktörlerin de ön planda tutulması son derece önemlidir. Vücut kitle indeksi hesaplama adımlarıyla kişinin zayıf, kilolu ya da aşırı kilolu mu yoksa ideal kilo aralığında mı olduğu belirlenir. Peki ama vücut kitle indeksi hesaplama nedir? Hesaplama nasıl yapılır?

Vücut Kitle İndeksi Nedir?

Boy kilo indeksi ya da vücut kitle indeksi, kişideki ağırlık ve boy değerlerinin kullanılıp hesaplandığı; kişinin kilosunun ideal değerlerde olup olmadığının belirlendiği bir yöntemdir. Boy, metre cinsinden hesaplanmakla birlikte ağırlık kilogram cinsen hesaplanır. Hesaplama sonrasında elde edilen değere göre kişinin zayıf, normal ağırlıkta, hafif şişman veya obez sınıflandırmasından hangisine dahil olduğu belirlenir.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Anadolu Sağlık Merkezi tarafından da gerçekleştirilebilen vücut kitle indeksi hesaplamada çeşitli değerlere ihtiyaç duyulur. Bu değerler, kişinin ağırlığı ve boyudur. Hesaplama esnasında şu adımların sırasıyla uygulanması gerekir:

  • Kişinin kilosu ölçülerek kilogram cinsinden bir değer elde edilir.
  • Kişinin boyu metre cinsinden ölçülür.
  • Boyun metre cinsinden karesi alınarak kişinin kilosu, elde edilen sonuca bölünür.

Vücut kitle indeksi hesaplama için şu tür bir örnek verilebilir:

Kişinin boyu 1.75 olsun. Boyun karesi 1.75 x 1.75 = 3.06 m2 olacaktır. Kilonun boyun karesine bölümü ise şu şekildedir: Kilo 70 ise 70 / 3.06’dır. Yapılan hesaplama ile 22.88 değeri elde edilir. VKİ tablosuna göre bu değer, kişinin normal kiloda olduğunu ifade eder.

Vücut Kitle İndeksi Tablosu Nedir?

İdeal vücut kitle indeksi için VKİ tablosuna bakılması gerekir. Belirli bir sınıflandırma bulunduğu için hesaplama sonrasında elde edilen değerin tabloda neye karşılık geldiği anlaşılabilir.

VKİ’nin değerlendirildiği aralıklar genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:

  • 18.5 ve altı: Zayıf
  • 18.5-24.9: Normal
  • 25-29.9: Fazla kilolu
  • 30-34.9: 1. derece obezite
  • 35-39.9: 2. derece obezite
  • 40 ve üstü: 3. derece obezite

VKİ, sağlıklı bir vücut için tek başına değerlendirme aracı olarak kabul edilemez. Çünkü kişinin sağlıklı olup olmadığı kas kütlesi, cinsiyet ve kemik yoğunluğu gibi hususlara göre de değerlendirilir. Bu nedenle vücut kitle indeksinin yanı sıra öteki unsurların da ön planda tutulması son derece önemlidir.

İdeal Vücut Kitle İndeksi Nedir?

İdeal vücut kitle indeksi, 18.5-24.9 arasındaki değere karşılık gelir. Fakat VKİ’ye göre kişinin normal ağırlıkta olması sağlıklı bir vücut yapısına sahip olduğunu ifade etmeyebilir. İdeal VKİ’ye sahip bir kişinin vücut yağ oranı yüksek olabilir. Bunun yanı sıra düşük kat kütlesi gibi bir sorun da ortaya çıkabilir. Bu tür hususlar, kişinin sağlıklı vücut yapısını doğrudan etkiler. Dolayısıyla VKİ’nin yanı sıra öteki değerlerin de ön planda tutulmasının zorunlu olduğu bilinir.

İdeal kilo aralığında bulunan kişinin çok daha sağlıklı bir vücut yapısına ulaşabilmesi için düzenli bir şekilde egzersiz yapması gerekebilir. Bunun yanı sıra stresten olabildiğince kaçınması da önemlidir. Ayrıca sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklardan uzak kalması, uykusunu yeterli ölçüde alması; sağlıklı bir vücut yapısını olanaklı hale getirebilir. Bu nedenle ideal kiloda olmanızın önemli olduğunu fakat tek başına yeterli olmadığını bilmelisiniz.

Anadolu Sağlık Merkezi tarafından da gerçekleştirilen vücut kitle indeksinizi ölçtürerek ideal kilo aralığında olup olmadığınızı tespit edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İstanbul Avukat