Gündem

Uzmanından Öneri: ‘Uzun Yol Otobüs Şoförleri 5 Yılda Bir Uyku Testine Alınsın’

Ankara Etlik Şehir Hastanesi Uyku Bozuklukları Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Hikmet Fırat, uykuda solunum bozukluğu rahatsızlıklarının uzun yol otobüs şoförlerinde 2-3 kat daha fazla görüldüğünün altını çizerek, özellikle otobüs şoförlerinin pilotlarda olduğu gibi 5 senede bir uyku testinden geçmeleri gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Fırat, trafik kazalarının en büyük nedenlerinden olan uyku bozukluklarının uzun yol şoförlerinde sıkça karşılaşılan bir durum olduğunu, uyku apnesi sendromunun en belirgin özelliğinin uyku bozukluğu hastalığı olduğunu ve bunun beden kitle indeksi yüksek kişilerde daha çok ortaya çıktığını ifade etti.

2016 yılında yapılan yasal düzenlemeyle ehliyet alacak veya ehliyetini yenileyecek beden kitle indeksi 33’ün üzerindeki tüm bireylere uyku testinden geçme zorunluluğunun getirildiğini hatırlatan Prof. Dr. Fırat, sağlık taramalarında uyku apnesi teşhisi alan kişilerin tedavinin ardından fayda sağlandığının tespit edilmesi halinde ehliyet onayı verildiğini sözlerine ekledi.

“Uyku apnesi özellikle uzun yol şoförlerinde görülüyor”

Prof. Dr. Fırat, “Uyku apnesi genellikle kilolu, göbek, boyun çevresi geniş olan kişilerde ve 40 yaş üzeri erkeklerde karşımıza çıkıyor. Bu profile en çok uyan gruplar arasında özellikle uzun yol şoförleri yer alıyor. Uykuda solunum bozukluğu hastalıklarının görülme sıklığı normal popülasyona göre uzun yol şoförlerinde en az 2-3 kat daha fazla.” diye konuştu.

Yolcu otobüsü şoförlerinin kendi sağlıkları ve taşıdıkları yolcuların güvenliği açısından düzenli uyku testinden geçirilmesinin önemli olduğunu söyleyen Fırat, pilotların da beden kitle indeksi, hastalık teşhisi ya da şikayeti şartı aranmaksızın her 5 senede bir uyku testinden geçmesi gerektiğini belirtti.

“Pilotlarda olduğu gibi uzun yol şoförleri de 5 senede bir uyku testine girmeli”

Prof. Dr. Hikmet Fırat, açıklamalarını şu sözlerle noktaladı; “Bir pilot nasıl 200-300 kişinin hayati sorumluluğunu üstleniyorsa yolcu taşıyan uzun yol şoförleri için de aynı durum geçerli. Dolayısıyla yolcu otobüsü şoförlerine aynı pilotlara uygulandığı gibi 5 yılda bir uyku testine girme zorunluluğu konulmasında fayda olacağını düşünüyorum. Şu an sadece beden kitle indeksi 33’ün üzerinde olan kişilerin ehliyet alma ve yenileme süreçlerinde uyku testi zorunluluğu var. Özellikle yolcu taşıyan uzun yol şoförlerinin aynı pilotlarda olduğu gibi beden kitle indeksine bakılmaksızın 5 yıl gibi belli sıklıkta uyku testine tabi tutulması uyku kaynaklı trafik kazalarının önüne geçmek açısından da sağlıklı bir önlem olacaktır.” (Kaynak: AA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İstanbul Avukat