Gündem

Uzmanından İshalden Korunmak İçin Tavsiyeler

Akdeniz Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehtap Türkay, “İshal tamamen korunulabilecek bir hastalık. Hijyen kurallarına dikkat etmek, bu dönemde site havuzlarına kontrollü girmek, bol sıvı tüketmek gerekiyor.” diye konuştu.

Doç. Dr. Türkay, Ülkemizde de diğer ülkelerde olduğu gibi yaz aylarında çoğalan ishal vakalarının bazı illerde daha sık görüldüğünü, ishal vakalarının su ve besinlerle bulaştığını, özellikle havuz sularının yutulması, bozuk gıdaların, yaz aylarında açıkta bırakılan yiyeceklerin tüketilmesinin ve hazırlama koşullarına uyulmayan yiyeceklerin ishale yol açtığını ifade etti.

Havuza giriş çıkışların çok ve hijyen koşullarının kötü olduğu durumlarda ishal vakalarında artış olduğunu kaydeden Türkay, ishalin en fazla 5 yaş altındaki çocuklarda ölümlere neden olabildiğini, 65 yaş üstü bireyler için de riskli olduğunu belirtti.

Vakaların 5 yaşın altındaki çocuk ölümlerinde üçüncü sırada yer aldığını kaydeden Türkay; “2 yaşına kadar çocuklar anne sütüyle beslendiği için ishal, 2 yaş üstünden yaşlılık dönemine kadar her yaşta gözükebilir. Eğer anne el hijyenine dikkat etmez, uzun süre beklemiş gıdalar verilirse 2 yaş altındakilerde az da olsa ishal görülebilir.” ifadelerini kullandı.

Türkay, bahse konu hastalıktan korunmanın en iyi yolunun el hijyeninden gıdaların doğru hazırlanmasına kadar her alanda dikkatli olmak gerektiğine değinerek, şu açıklamayı yaptı; “İshal tamamen korunulabilecek bir hastalık. Hijyen kurallarına dikkat etmek, bu dönemde site havuzlarına kontrollü girmek, bol sıvı tüketmek, erimiş tekrar dondurulmuş gıdalardan uzak durmak, su kesintisi olan yerlerde çeşme suyunu kaynatmak gerekiyor. Bazı büyük binalarda su kesintileri olduğunda depolardan su kullanılır. Depoların bakımı düzenli yapılmazsa amip bulaşabiliyor. Amip, apartmanda sitede oturan herkesi enfekte edebiliyor. Genellikle ‘üçten fazla dışkılama’ diyoruz ama kişiden kişiye değişebilir. Günde ondan fazla dışkılama varsa ciddi bir sorun vardır, hemen uzmana yönlendirmek gerekiyor. İshalli hastalıklar genellikle viral nedenlidir. Sıvı tüketimini arttırıp, eczanelerde satılan sıvıları çocuklara verebiliriz. Bunlar sıvı dengesini sağlar ve hastalığın daha rahat atlatılmasını sağlar.”

İshal tedavisi nasıl olur?

Kusma, ateş, ciddi karın ağrısı durumlarında uzmana başvurmak gerektiğini  ifade eden Türkay Şöule konuştu; “Günde ondan fazla dışkılama varsa başka sorun da olabilir. Bakteriyel bazı nedenler de ishale neden olabilir, bunun ayrımı gaita testiyle bakılır ve ona göre tedavisi düzenlenir. İshal bireyden bireye değişir ama normalde 3-5 gün sürer. Beş günden sonra mutlaka doktora gitmek gerekir. Çocuk küçükse ateşi varsa muhtemelen susuzluğa bağlıdır. Bu yüzden hızlıca uzmana götürmek lazım. İshalli bebeklere öncelikle anne sütü vermeye devam edilmeli. İshalli bireylerde hazır gıda tüketmemek, et ve et ürünlerinden biraz uzaklaşmak, patates, muz, yoğurt gibi katı gıdalarla beslenmek, sıvı alımına çok dikkat etmek hatta sıvı alımını artırmak gerekiyor. İshal vücudun su dengesini bozuyor, kaybedilen sıvıyı yerine koymak gerekiyor.”

Hastaların azınlıkta olan bir kısmının hastaneye yatırılıp sıvı takviyesi yapıldığını kaydeden Türkay, eğer ishal bakteriyel ise antibiyotik tedavisi uygulandığını dile getirdi. (Kaynak: AA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İstanbul Avukat