Sağlık Makaleleri

Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) Nedir?

Travma Sonrası Stres Bozukluğu Deprem, sel ve yangın gibi doğal afetler, işkence, savaş ve tecavüz gibi insan kaynaklı travmalar, kazalar, ağır ve ölümcül hastalıklar ve hastalık ya da ani ölüm gibi travmatik olaylar insanlarda psikolojik travmalara neden olabilir. Bu olaylar bir kişinin veya sevilen birinin ölmesi veya yaralanması riskine yol açtığında korku, dehşet ve çaresizlik ortaya çıkabilir.

Travma sonrası stres bozukluğu, genellikle alışılmadık ve beklenmedik korkutucu, korkutucu ve üzücü olayların neden olduğu psikolojik bir travma veya akıl sağlığı durumudur. Bu tür travmatik olaylar yaşayan veya bunlardan etkilenen çoğu insan, içinde bulundukları koşullara ve çevreye uyum sağlamakta ve bunlarla başa çıkmakta geçici olarak güçlük çekebilir.

İnsanlar genellikle zamanla ve iyi bir bakımla iyileşir. Ancak bu stres belirtileri kötüleşirse, aylarca hatta yıllarca sürerse ve kişinin günlük aktivitelerini etkilerse, kişide travma sonrası stres bozukluğu olabilir.
Bu insanlar genellikle geçmişe dönüşler görürler veya olayla ilgili kabuslar görürler, rahatlamak, konsantre olmak veya uyumak gibi basit şeyler zorlaşır ve sevdiklerinden uzaklaşmış hissederler. Bu durumda travma sonrası stres bozukluğundan bahsediyoruz.

Travma Sonrası Stres Bozukluğu Belirtileri

  • Uykusuzluk
  • Kabus
  • Travmatik bir olayla ilgili kötü anıları sürekli hatırlamak
  • Olayın tekrar olacağı korkusu ve endişesiyle yaşamak
  • En ufak bir şeyden irkilme
  • Plan
  • İnsanların gelecekteki hızlanmayı ve neler yaşadıklarını
    anlamıyorlar olmaları

    Travma Sonrası Stres Bozukluğu için tanı kriterleri

    Travmatik anıların düzelmesi:

Travmatik olaylardan sonra, o olayın insanlardaki etkileri tedavi edilmeyene kadar devam eder ve artar. Bu etkiler, olayı sürekli hatırlama, kabus görme, olayı yeniden yaşıyormuş gibi hissetme ve davranma, olayla ilgili en ufak şeyden bile aşırı derecede etkilenme, önemli bir olayı hatırlama gibi durumları içerir. olayın bir parçası, kendinizi dünyadan soyutlamak ve bir yabancı gibi hissetmek. Profesyonel destek almazsanız kişi travma anına daha çok çekilir ve bu ve bunun gibi durumlardan kurtulması zorlaşır.

Travmatik hatırlatıcı durumlardan kaçınma:

Bir kişi, kendisine travmayı hatırlatan olaylardan kaçınmaya veya onları görmezden gelmeye çalışabilir, ancak bu, kişinin travmadan kurtulmasını sağlamaz veya travmanın etkilerini hafifletmez. Aksine kişi travmayı kendi iç dünyasında yaşamaya devam eder ve travmanın etkisi zamanla büyür.

Aşırı hazırlık belirtileri:

kişi; uykuya dalmakta, bir şeye konsantre olmakta zorluk çekebilir. Her halükarda huzursuzluk yaşar, seslere ve hareketlere karşı hassasiyeti artar, dolayısıyla sürekli şok halindedir. Öfke gibi duygular, en küçük olaylardan bile büyük ölçüde tezahür edebilir.

TSSB ne kadar sürer?

Bu, travmatik olaya maruz kalan kişinin ruh haline göre değişebilir. Bu durum bazen çok kısa sürebiliyor bazen yıllarca.

TSSB nasıl tedavi edilir?

Travma sonrası stres bozukluğunu tedavi etmenin amacı, kişinin yaşamının kontrolünü ele almasına yardımcı olmaktır. Temel tedavi yöntemi psikoterapidir. Bunu desteklemek için tıbbi yardımdan yararlanmak da mümkündür. Bu tedavi biçimlerini birleştirmek, kişinin semptomlarıyla başa çıkma becerisini geliştirmesine, kendisi, başkaları, gelecek ve dünya hakkında daha iyi düşünmesine, semptomlar tekrarlarsa bunlarla başa çıkmanın yollarını öğrenmesine ve diğer travmatik sorunlarla başa çıkmasına olanak tanır. kaygı veya depresyon, alkol kullanma veya uyuşturucu kullanımından kaçınmalarına yardımcı olma gibi deneyimler.

Travma sonrası stres bozukluğunun temel tedavi yöntemi psikoterapidir. Konuşma terapisi olarak da adlandırılan farklı bir psikoterapi türü, TSSB belirtileri olan hem çocukları hem de yetişkinleri tedavi etmek için kullanılabilir. TSSB’yi tedavi etmek için farklı psikoterapi türleri vardır.

Bilişsel terapi konuşma terapisidir. Bir kişinin bloke olmuş düşünce kalıplarını, yani kendisi hakkında olumsuz inançlar veya travmatik olayları tekrarlama riski gibi bilişsel kalıpları tanımlamasına yardımcı olur.
Bilişsel terapi, TSSB tedavisinde sıklıkla maruz kalma terapisi ile birlikte kullanılır. Maruz bırakma terapisi, kişinin korkulu durumlarla ve anılarla güvenle yüzleşmesine yardımcı olur. Bu şekilde, bir kişi onlarla etkili bir şekilde başa çıkmayı öğrenebilir. Maruz bırakma terapisi, olayları yeniden yaşayan ve kabus gören kişiler için özellikle yararlı olabilir.

EMDR veya Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme, travma sonrası stres bozukluğunu tedavi etmek için kullanılan etkili ve verimli bir psikoterapi yöntemidir. EMDR, maruz bırakma terapisini, kişinin travmatik anıları işlemesine ve bunlara tepki verme şeklini değiştirmesine yardımcı olan bir dizi göz hareketiyle birleştirir.

Uzman bir terapist, kişinin stresli durumlarla daha iyi başa çıkmasına ve yaşamlarındaki stresle başa çıkmasına yardımcı olan stres yönetimi becerilerini geliştirmesine yardımcı olabilir. Tüm bu yaklaşımlar, bir kişinin travmatik bir olaydan sonra ortaya çıkan kalıcı korkuyu yönetmesine yardımcı olabilir. Bireysel terapi, grup terapisi veya bunların bir kombinasyonu bir bireye yardımcı olabilir. Grup terapisi, benzer deneyimler yaşamış başkalarıyla bağlantı kurma fırsatı sağlayabilir.

Travma sonrası stres bozukluğunu tedavi etmek için kullanılan çeşitli ilaçlar, kişinin bozukluğun belirti ve semptomlarını iyileştirmesine yardımcı olabilir. Bunun için antidepresanlar ve anti-anksiyete ilaçları kullanılır.

Antidepresanlar, bir kişinin depresyon ve anksiyete semptomlarıyla başa çıkmasına ve uyku ve konsantrasyonu iyileştirmesine yardımcı olabilir. Seçici serotonin geri alım inhibitörleri, bir doktorun yönlendirdiği şekilde travma sonrası stres bozukluğunu tedavi etmek için kullanılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu