Trans Yağ İçeren Besinler Kalp Hastalığı Ve Ölüm Riskini Artırıyor
Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan çalışmalara göre dünya genelinde neredeyse 5 milyar insan gıdalarda bulunan trans yağlara maruz kalıyor, bu durum her geçen gün kalp hastalıklarının ve ölüm riskinin artmasına neden oluyor.
DSÖ tarafından elde edilen verilerle hazırlanan rapora göre 43 ülke, gıdalarda bulunan bu yağlarla mücadele için aldığı önemleri hayata geçirerek 2,8 milyar insanın trans yağlardan korunmasını sağladı.
Yapılan çalışmalarla önemli ölçüde yol katedilmesine rağmen hala dünya genelinde 5 milyar kişi trans yağların sağlıklarına verdiği zararla yaşıyor.
Endüstriyel yapıyla üretilen bu yağlar, genelde ambalajlı gıda ürünlerinde, unlu mamullerde ve yemeklik yağlarda fazlaca bulunuyor.
Endüstriyel yağların tüketimi, her geçen yıl dünya kapsamında koroner kalp rahatsızlığı sebebiyle neredeyse 500 bin kişinin hayatını erkenden kaybetmesine neden oluyor.
DSÖ, 2018’de endüstriyel olarak üretilen trans yağların küresel olarak ortadan kaldırılması çağrısında bulunmuştu.
DSÖ Tarafından oluşturulan raporda açıklamalarına yer verilen DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, trans yağların bu zamana kadar bilinen bir faydasının görülmediğini, sağlık sistemleri bakımından son derece yüksek maliyetlere neden olan sağlık riskleri olduğunu söylerken, “Buna karşılık trans yağları ortadan kaldırmak uygun maliyetlidir, sağlık için çok büyük faydaları vardır.” ifadelerini kullandı.
İçerisinde bu yağların bulunduğu ürünlerin tüketiminden kaynaklanan koroner kalp rahatsızlığı nedeniyle ölümlerin en fazla olduğu 16 ülkenin 9’unda düzenli bit önleme politikası uygulanmıyor.
Bu ülkeler arasında Ekvator, Azerbaycan, Butan, Mısır, İran, Avustralya, Nepal, Pakistan ve Güney Kore bulunuyor.
Zarardan vermekten başka bir işlevi olmayan bu yağları yok etmek adına en iyi politikalar, Amerika ve Avrupa’daki yüksek gelirli ülkeler tarafından uygulansa da Arjantin, Bangladeş, Hindistan, Paraguay, Filipinler ve Ukrayna gibi sayıları gün geçtikçe artarak orta düzeyde gelire sahip ülkeler de bu sistemi uyguluyor. 2023 yılı itibariyle işlenmiş yağları yok etmek için en kapsamlı politikaların Meksika, Nijerya ve Sri Lanka’da uygulanması planlanıyor.