Sağlık Makaleleri

Topuk Dikeni Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Topuk Dikeni Nedir?

Topuk dikeni, topuk kemiğinin alt kısmında fazla kalsiyumun toplanarak kemiksi bir çıkıntı oluşturmasına denir. Ayak tabanında ağrıya neden olan bu rahatsızlık kişinin yaşam kalitesini düşürür. Çoğunlukla uzun süreli hareketsizlik sonrasında ayak tabanında hissedilen sızılarla kendini gösterir.

Topuk dikenleri genellikle ayağın altında yer alan ve topuk kemiğinin parmaklara bağlanmasını sağlayan plantar fasya ismindeki kalın doku bandının iltihap toplaması nedeniyle ortaya çıkar. Normalde plantar fasya bandı şok emici bir kemer etkisi gösterir ve ayağı destekler. Bu bantta artan gerginlik ve stres zaman içerisinde iltihaplanmaya neden olur.

Topuğun arka kısmında oluşan topuk dikenleri ise genellikle aşil tendonunun iltihaplanmasına bağladır. Topuk dikeni her zaman kendisini ağrıyla göstermez ve her topuk ağrısı da topuk dikeni olarak nitelendirilemez. 

topuk dikeni 2

 

Nasıl Teşhis Edilir?

Topuk kemiğinin altında biriken fazla kalsiyumun oluşturduğu, topuk dikeni olarak adlandırılan bu kemiksi çıkıntı genellikle röntgen çekilerek kolaylıkla teşhis edilir. Küçük topuk dikenleri ise röntgende fark edilmeyebilir. Bu türdeki rahatsızlıklar ise “topuk dikeni sendromu” olarak nitelendirilir.

Topuk Dikeni Oluşma Riskini Artıran Faktörler:

  • Bazı egzersiz türleri; uzun mesafeli yürüyüş ve atlama içeren sporlar, dans, aerobik ya da bale gibi topuk ile bağ dokusunu yoran, zedelenmelere yol açabilecek aktiviteler
  • Uzun saatler boyunca ayakta durmayı gerektiren iş kolları
  • Aşırı kilolu olmak
  • Ayak yapısını bozabilecek ayakkabılar giymek
  • D dışa veya içe basma, düz tabanlık, ayak kemeri yüksekliği ve tarak kemiklerinde düşüklük gibi ayak deformiteleri
  • Reaktif artrit ve ankilozan spondilit gibi iltihaplı hastalıklar

topuk dikeni 3

Topuk dikeni nasıl tedavi edilir?

Pek çok hastalıkta olduğu gibi topuk dikeni tedavisinde de ilk olarak günlük rutinimizi değiştirmek ağrılarda azalma sağlanabilir.

Buradaki amacımız ayağa yüklenen basınç miktarını azaltmak, ağrıyı ve iltihabı kontrolümüzde tutmak, ayağımızda bulunan dokunun iyileşmesini uyarmak ve yumuşak dokuların esnekliğini artırmak olmalı. Dinlenmek, yumuşak tabana sahip ayakkabı ya da terlik kullanmak, fazla kiloluysak kilo vermek ve topuk yastığı kullanmak gibi alınabilecek basit önlemler ilk başvurulacak yöntemlerdir.

Egzersiz, iyileşme sürecinde son derece önemli bir yere sahiptir. Ayak tabanına yönelik germe egzersizleri ve buz kompreslerin yanı sıra ödem ve ağrı giderici ilaçlar da tedaviyi destekleyecektir.

Alınan önlemlerin yeterli gelmemesi durumunda ise kesinlikle bir fizik tedavi uzmanına başvurulması gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İstanbul Avukat