Gündem

Memur Toplu Sözleşme Görüşmelerinde Son Karar Hakem Heyetinin

Milyonlarca memur ve memur emeklilerinin süreci yakından takip ettiği  2024-2025 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmeleri tamamlandı. Hükümeti temsilen masada yer alan Kamu İşveren Heyeti ile Memur-Sen, 2024 ve 2025’teki zam oranında anlaşamazken, taraflar 11 hizmet kolunda anlaşmaya vardı.

Yaklaşık 4 milyon memur ve 2.5 milyon memur emeklisinin Toplu Sözleşme Görüşmelerinde müzakere süreci 1 Ağustosta başlamıştı. Dördüncü toplantının da gerçekleşmiş olmasıyla müzakere sürecinde sona gelindi. Kamu İşveren Heyeti ile Memur-Sen, memur ve memur emeklilerinin genelini ilgilendiren zam oranında uzlaşamazken, 11 hizmet kolunda Kamu İşveren Heyeti ile yetkili sendikalar arasında uzlaşma sağlandı.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında dün saat 20.30’da başlayıp, bugün saat 03.40’da sona eren dördüncü toplantının ardından, gazetecilere açıklamalarda bulundu. Yalçın, 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşme Görüşmelerinin sonuçlandığını açıklayarak, şu değerlendirmede bulundu; “Oransal kısımda mutabakat sağlayamadık. Oransal kısım hakeme gidecek ve tahkim süreci başlayacak ama genel toplu sözleşmeye ilişkin oransal zammın dışındaki kısımlarda önemli başlıklarda kazanımlar olduğu gibi 11 hizmet kolunda mutabakatla toplu sözleşme sonuçlandı.”

“341 maddenin kazanımı Toplu Sözleşmenin sonucu”

Toplu Sözleşmede, 11 hizmet kolunda ilave kazanımlardan oluşan 128 yeni ve revize maddenin bulunduğunun altını çizen Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın, şu ifadeleri kullandı;

“291 hizmet kolu, 50 tane de genel olmak üzere toplam 341 maddenin olduğu bir kazanım skalası toplu sözleşmemizin sonucu. En önemli çözüm merkezi, toplu sözleşme masası. Uzun süredir emek veriyoruz, geceli gündüzlü çalışıyoruz, şu an saat gecenin 4’üne yaklaşmakta ve ancak içeriden çıkabildik ve imzalar ancak atılabildi. Bu da şunu gösteriyor; memur toplu sözleşmesinde 4688 Sayılı Yasanın değişme zaruretini bir kez daha işaret ediyor. Bu konuda da bir madde imzaladık. Memur toplu sözleşmesiyle ilgili 4688 Sayılı Yasayı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının himayesinde düzenlemek için bir çerçeve oluşturmaya çalışacağız. Bu da çok kıymetli bir adım olacak.”

“3600 ek gösterge konusu”

Toplu Sözleşmede birçok unvandaki çalışanların gözetildiği başlıkların olduğunu aktaran Yalçın, konuşmasına şöyle devam etti;

“3600 ek gösterge konusu beraber çalışılacak ve uygun bir zamanda hükümete teslim edilecek. Bu açıdan bu toplu sözleşmede masaya gelirken birçok maddeyle gelmiştik ve bunlar revize edilerek daha sonra 960 maddede tasnif edilmişti. Masadan çözüm üretelim diye olağanüstü gayret gösterdik. Hizmet kolu bazında çok önemli adımların atıldığını görüyoruz. Ülkemizin şartlarını dikkate alarak, ülkemizin şartları nispetinde olumlu yaklaşılan maddeler oldu. Şüphesiz daha fazla kazanım üretmek için elimizden gelen gayreti yine göstermeye devam edeceğiz.” (Kaynak: AA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İstanbul Avukat