Sinir Ve Kas Hastalıkları Yerli EMG Cihazı’yla Teşhis Edilecek
Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı(TÜSEB), sinir ve kasları hastalıklarını teşhis edebilmeye yarayan yerli elektromiyografi (EMG) cihazını geliştirmek için ilk adımları atıyor.
TÜSEB bünyesinde bulunan Yapay Zeka Uygulamaları Enstitüsü (TÜYZE) Başkanı Prof. Dr. Songül Varlı, yapay zeka teknolojisi kullanılarak, beyin ve kas sinyalleri ile robotik mekanizmaların kontrolüne dair sürdürülen projeler hakkında bilgi verdi.
Yapay zeka teknolojisinden yararlanılan robotik işlemlerin, tıbbın pek çok alanında yer aldığını belirten Varlı, fizik tedavi ve rehabilitasyon alanına ilişkin geliştirilen robotik sistemlerin de yine bu teknolojiler arasında bulunduğunu ifade etti.
Prof. Dr. Songül Varlı, robotik sistemlerin, hastaların verdiği tepkilere ve sergilediği davranışlara duyarlı hale gelebilmesi için beyin aktiviteleri ve kas kasılma seviyeleri belirlenerek, robotik sistemin kontrollü bir biçimde kullanılması verimli tedavi için oldukça önemli olduğunu işaret etti.
Enstitüde faaliyetini sürdüren Robotik ve Yapay Zeka Laboratuvarında, beyin ve kas sinyalleriyle çeşitli robotik mekanizmaların kontrolüne dair çalışma yürüttüklerini aktaran Varlı, “Robotik ve Yapay Zeka Laboratuvarımızda, biyolojik sinyallerin analizi ve bu sinyallerin robotlar üzerinde kullanımına yönelik yeni yöntem geliştirme ve test faaliyetleri yürütüyoruz. Çeşitli fiziksel aktiviteler esnasındaki biyolojik sinyallerin analizi ve bunları etkileyen dış faktörler üzerine araştırmalar yapıyoruz. Geliştireceğimiz EMG cihazını bu tür araştırmalarda da kullanmayı planlıyoruz. Projelerimizde farklı disiplinlerden uzmanlarla birlikte çalışıyoruz.” şeklinde konuştu..
Varlı, yerli cihazların üretilmesine dair yürüttükleri çalışmaların içerisine bir yenisini daha eklediklerine değinerek, “Yaklaşık 3 aydır yerli elektromiyografi (EMG) cihazı üzerinde çalışıyoruz.” dedi.
Varlı, rahatsızlığın oluşmasının sebebinin kaslardan kaynaklı mı yoksa kasları besleyen sinirler kaynaklı mı olduğunun tespit edilebildiği EMG’nin genellikle tek bir sinirde probleme yol açan sorunların teşhis edilmesinde kullanıldığını kaydetti.
Varlı, “EMG cihazının üretimi kapsamında yürüttüğümüz çalışmalarda, elektronik tasarım, ön test ve optimizasyon aşamalarını tamamladık. 2023 yılı ortalarına kadar klinik testlere başlamayı planlıyoruz.” şeklinde konuştu.