Sağlık Makaleleri

Samsun’da Valilik Artan Mantar Zehirlenmelerine Karşı Uyardı

Son zamanlarda Samsun’da artış gösteren mantar zehirlenmelerine karşı valilik vatandaşları uyardı.

Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı vatandaşa, “Karadeniz Bölgesi olarak çok büyük bir mantar zenginliğimiz var. Ancak mantar toplarken, çok iyi tanıyıp bildiğimiz mantarları toplamamız gerekiyor” uyarısını yaptı.
Karadeniz Bölgesi’nde zehirli mantarlar nedeniyle ölümler gerçekleşiyor. Ordu’da bahçelerinden toplayıp yedikleri mantar dolayısıyla zehirlenen aileden bir kişi hayatını kaybetti. Yine Samsun’da da mantardan zehirlenme vakaları artış gösterdi.

“Çok iyi tanıyıp bildiğimiz mantarları toplamamız gerekiyor”

Yaşanan talihsiz olaylar nedeniyle açıklama yaparak vatandaşları bilgilendiren Samsun Valisi Zülkif Dağlı, “Doğa mantarları içinde tüketim kalitesi yüksek olanların yanında zehirlilerinin de bulunduğu gerçeği unutulmamalıdır. Yaklaşık 100’ün üzerindeki zehirli mantar türünden özellikle 10’ununun ciddi anlamda ölümcül olduğunu baştan hatırlatmak isterim. Bu bağlamda mantarları iyi tanımayan kişiler, yenilebilen türlerle zehirli mantarları kolaylıkla karıştırılabilmektedirler. Mevsim itibarıyla da mantarların oldukça fazla olduğu bir dönemde olmamız hasebiyle, özellikle bulunduğumuz bu dönemde artan mantar zehirlenmelerine karşı çok dikkatli olunmalı ve dolayısıyla doğa mantarları sadece uzmanlar tarafından toplanmalıdır. Karadeniz Bölgesi olarak çok büyük bir mantar zenginliğimiz var. Ancak mantar toplarken, çok iyi tanıyıp bildiğimiz mantarları toplamamız gerekiyor” dedi.

Peki mantar zehirlenmelerinin bulguları nelerdir?

Mantar zehirlenmesinin belirtileri, mantarı tükettikten 2 saat sonra ortaya çıkar ve sersemlik, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artış, ağızda metal tadı, bulantı, kusma, terleme ile başlangıç evresini yaşatır. Tüketimden 6 saat sonra ise olumsuz anlamda gelişim gösteren zehirlenme belirtileri de bulantı, kusma, ishal, ateş, nabız artışı, karın ağrısı, karaciğer ve böbrek bozuklukları ile organlara bağlı belirtiler olduğunu aktaran Vali Dağlı, bu belirtiler görüldüğü an en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmesi çağrısında bulundu. Market ve pazarlardan alınan mantarların paketinde; Tarım ve Orman Bakanlığı’nın izni, paketlendiği tarih, yer ve son tüketim tarihine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Dağlı, şüpheli durumlarda Alo 174 Gıda Hattı’nın aranması gerektiğini kaydetti.

pexels photo 6157030

Mantarlarla hakkında oldukça fazla sayıda doğru bilinen yanlışların olduğunu ve bunların da zehirlenme vakalarının yaşanmasında etkili olduğunu belirten İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam ise “Doğa mantarları konusunda yeterince bilgi sahibi olunmaması durumunda mutlaka kültür mantarları tercih edilmelidir. Hâlihazırda güvenle tüketilebilecek; kanlıca, kuzugöbeği, turuncu, sütlü türler, fındık tirmiti gibi bilinen mantarlarımız var ancak bunların içine de benzer zehirli türler karışabiliyor. Dolaysıyla, vatandaşlarımız, eğer mantarları iyi tanımıyorsa kesinlikle doğadan toplamamalı, bunun yerine kültür mantarı tercih ederek bu konuda risk almamalı” şeklinde konuştu.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İstanbul Avukat