Gündem

Prof. Dr. Sezer: Küçük Çocuklar ve Yaşlılar Riskli Grupta!

Medicana Sağlık Grubu İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Siren Sezer, “Küçük çocuklar, 65 yaş üstü bireyler, kronik hastalığı olanlar, kalp, böbrek, şeker hastalığı bulunan, kilolu kişilerde sıcak çarpması riski daha da artmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Sezer, sıvı tüketimine dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizerek, risk faktörünü arttıracak sıcaklara uzun süre maruz kalma, alkol tüketimi gibi durumlardan uzak durulmasının gerekliliğinden söz etti.

Medicana Sağlık Grubundan yapılan yazılı açıklamada, normalin çok üzerinde seyrini sürdüren hava sıcaklıklarının etkilerine değinilerek, aşırı sıcakların tedbir alınmadığı takdirde sıcak çarpması başta olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarına sebebiyet verebileceğine işaret edilerek  şu ifadeler kaydedildi; “Aşırı sıcağa maruz kalmaktan sakınmak, yeterli sıvı tüketimine özen göstermek, vücudunun terle birlikte tuz kaybettiğini de unutmadan yerine koymak gerekiyor.”

Prof. Sezer, sıcak çarpması, yüksek ateş, baş ağrısı, ter miktarında azalma şeklinde belirtilerle kendini gösterdiğini, daha ağır durumlarda ise bilinç değişikliği, nöbet ve hatta komaya kadar giden sonuçların görülebileceğini ifade etti.

Sıcak çarpmasında en riskli gruplar; çocuklar, yaşlılar, askerler ve atletler gibi güneşte egzersiz yapan gençlerden oluştuğuna değinen Sezer, “Sıcak ve nemli hava koşuluna maruz kalma, yetersiz sıvı alımı, alkol alımı ve sıcak ortamda uzun süreli ve yoğun egzersiz sıcak çarpmasını tetikleyen faktörlerdir.” diye konuştu.

“Yaşlı yakınlarımızın ne kadar su içtiğini takip etmeliyiz”

Prof. Dr. Sezer, değerlendirmelerine şöyle devam etti; “Küçük çocuklar, 65 yaş üstü bireyler, kronik hastalığı olanlar, kalp, böbrek, şeker hastalığı bulunan, kilolu kişilerde sıcak çarpması riski daha da artmaktadır. İdrar sökücü, diyet ilaçları, nörolojik ilaçlar, uyku ilaçları ve sakinleştirici ilaçları kullananlar özellikle dikkat etmelidir. İleri yaştaki bireylerin susama merkezi uyarısı geç olabilmekte ve susadığını fark edememektedir. Bu nedenle yaşlı yakınlarımızın mutlaka ne kadar su içtiğini takip etmek gerekmektedir.”

Yüksek sıcaklığa maruz kalınan durumlarda ter ile sadece su değil, tuz ve potasyum kaybının da oluştuğunun uyarısını yapan Prof. Sezer, su tüketiminin mineral kaybını dengeleyecek içeceklerle desteklenmesi gerektiğini, soda, tuzlu ayran, soğuk bitki çayları tüketilmesi gerektiğinin altını çizdi.

“Kafeinli ve alkollü içecekler tüketilmemeli”

Prof. Dr. Siren Sezer, kafein içeren içeceklerden ve alkolden uzak durulması gerektiğini söyleyerek, sağlık açısından faydalı bir tarifi de paylaştı; “bir litre suya yarım çay kaşığı tuz, yarım çay kaşığı yemek sodası ekleyerek tüketilebilir”

Sezer, sıcak havalarla ilgili açıklamalarına şöyle devam etti;, “Egzersiz sırasında sıcak çarpmasının ilk belirtisi kas kramplarıdır. Yüksek tempolu egzersizlerde saatlik sıvı kaybı 3-4 litreye kadar çıkabilmektedir. Terlerken su ile tuz kaybı olmakta ve vücut tuz miktarı azalmaktadır. Bu nedenle sporcular sadece su değil tuz içeren spor destek ürünleri de kullanmalıdır.”

Sezer ayrıca sporcular için de şu öneride bulundu; “Sıcak çarpmasına karşı soğuk çikolatalı buzlu süte az miktarda tuz katarak tüketin, bu sayede kalori, protein ve tuz açığı giderilecek.”

Sezer, sıcak çarpması durumunu yaşayan bireylerin ilk etapta soğutulması gerektiğine değinerek açıklamalarına şu ifadelerle devam etti; “Hastalanan kişi hemen yatırılmalı, ayakları bir miktar kaldırılmalıdır. Kişiyi daha soğuk bir ortama taşımak, giysilerini çıkararak alın, koltuk altı, boyun ve kasık bölgelerine uygulanacak soğuk ıslak bez, sıvı alımını artırmak ilk uygulanacak önlemdir. Hastalanan kişide bilinç değişikliği varsa yeterli sıvı alamıyor ve ateşi düşmüyorsa idrar çıkışı az ise en yakın sağlık kuruluşuna götürerek damardan sıvı alımı ve gerekirse hastaneye yatış planlanmalıdır.” (Kaynak: AA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İstanbul Avukat