Gündem

Yeni Mezun Doktorların Aile Hekimi Olma Tercihi Azaldı

İSTAHED (İstanbul Aile Hekimliği Derneği) tarafından 8. İSTAHED Aile Hekimliği Kongresi (İKON 2021) gerçekleştirildi. Antalya Belek Turizm Merkezi’nde gerçekleştirilen kongrede yabancı doktorların aile hekimi olduğu ve yeni mezun doktorların aile hekimi olma tercihinin azaldığı sonuçları vurgulandı. Aile hekimliği ile ilgili kapsamlı değerlendirmelerin yapıldığı kongrede, salgın sonrası aile hekimleriyle ilgili gelişmeler ele alındı.

Beş yüzün üzerinde bilim insanının katılımıyla gerçekleştirilen kongrede, 8. Aile Hekimliği Kongresi’nde, şu başlıklar öne çıktı:

İkinci ve Üçüncü Basamak Hastanelerde Randevu Sorunu Var

Aile Hekimliği Kongresi’nde konuşan İstanbul Aile Hekimliği Derneği Başkanı Serkan Özbakış, sağlık sisteminde sorunların meydana geldiğini ve en başlıca sorunun, ikinci ve üçüncü basamak hastanelerde ortaya çıkan randevu sorunu olduğunu söyledi.

Kongre sonrasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Serkan Özbakış, sağlık sisteminin şu anda ayakta kalmasının sağlık çalışanlarının fedakarlığıyla gerçekleştiğini söyledi ve yaşanan sorunlara şöyle dikkat çekti: “Hasta sayılarının artışına karşı muayene süreleri kısaltılarak çözüm arandı. Beş dakikalık muayene şartı var. Maalesef sağlık çalışanlarına ekstra yük getirilerek mevcut sorunlar aşılmaya çalışılıyor. Sağlık sistemi, sağlık çalışanlarının fedakarlığı sayesinde ayakta duruyor.”

İSTAHED Başkanı Serkan Özbakış, aile hekimlerinin yürürlüğe girecek olan ek ödeme yönetmeliğini kabul etmediğini de aktardı.

 

Yeni Mezun Doktorlar Artık Aile Hekimliğini Tercih Etmiyor

Türkiye’de tıp fakültesini bitiren ya da denklik alan yabancı uyruklu kişilerin aile hekimi olduğunu söyleyen Serkan Özbakış, son dönemde İstanbul’da doktorların emeklilik ve istifa eğilimi olduğunu söyledi. Salgın döneminde sağlık camiasında ciddi sayıda istifanın yaşandığını söyleyen Özbakış, emekliliğe hakkı olan doktorların da emekliliğini istediğini paylaştı.

İstanbul Aile Hekimliği Derneği Başkanı Serkan Özbakış, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yeni mezun arkadaşlarımız artık aile hekimliğini tercih etmiyor. Durum böyle devam ederse, birçok sorun ortaya çıkacaktır. İstanbul’daki 4600 aile hekimliği birimi var ama çok sayıda boş birim bulunuyor. Öyle birimler var ki ne binası var ne hemşiresi var ne de doktoru var. Buna karşın beş yüz civarı yabancı uyruklu doktor aile hekimi oldu.”

Aile Hekimliği Halk Sağlığı Açısından Kritik

Aile hekimliği mesleğinin halk sağlığı açısından kritik bir önem taşıdığını dile getiren Serkan Özbakış, salgın döneminde etkisi ağırlaşan sorunların henüz çözülemediğini söyledi:

“Aşı merkezlerinin kurulması gerektiğini söyledik, kurulmadı. Maalesef önlem yetersizliği nedeniyle ekip arkadaşlarımızın hepsi hastalandı. Virüs yüzünden hayatını kaybedenler oldu. Milli Eğitim Bakanlığı, çalışılmayan dönemlerde bile çalışanlarının haklarını ve ücretlerini korurken bizlerin hak edişleri kesildi. Virüse yakalanan arkadaşlarımızın maaşları kesildi. MEB ek ödemeleri yaparken bizim ek ödemelerimiz, elimizden olmayan kriterlere bağlandı ve ilave ödemelerimiz için bin dereden su getirildi.”

Bütün sorunlara rağmen aile hekimlerinin hem COVID aşılamasında hem de bebeklik aşılamasında, bütün sorumlulukları yerine getirdiğini söyleyen İSTAHED Başkanı, COVID-19 aşılamasının yaklaşık yüzde 65’lik kısmını aile hekimlerinin yaptığını ve üzerlerine düşen bütün hizmetleri kesintisiz verdiklerini ifade etti.

Yetişmiş İnsan Gücü Kaybediliyor

Gelinen aşamada hak kayıplarının ve görüş farklılıkları nedeniyle baskıların olduğunu söyleyen İstanbul Aile Hekimliği Derneği Başkanı Özbakış, “Çok sayıda doktor yurtdışına gitmeye çalışıyor. Yetişmiş insanlar kaybediliyor. Kritik bir salgın döneminde, sağlık çalışanları eylem yapmaya başlıyorsa o noktada düşünmek gerekir. Mutsuz sağlık çalışanları ile pandemi yönetmek mümkün değil.” dedi.

Aşının Önemi Büyük

  1. İSTAHED Aile Hekimliği Kongresi’ne başkanlık yapan Serkan Özbakış, konuşmasında aşı konusuna da geniş bir yer ayırdı ve aşı konusunda şunları söyledi:

“Türkiye’de çocuk felci, aşı sayesinde bitti. Hem anneleri hem de bebekleri etkileyen maternal ile neonatal tetanoz 2009’da bitti. Aşının hastalıklardan ve salgından korunmak için önemi büyüktür. Sağlık çalışanlarının özverili aşılama çalışmaları sayesinde hepatit A ve B, boğmaca, menenjit tabloları, sepsis durumları ve bakteri kaynaklı pnömoniler önceki yıllarla kıyaslandığında, bir hayli düştü. Kabakulak, suçiçeği ve kızamıkçık vakaları da azaldı.”

Dünya Sağlık Örgütü’nün aşıyla önlenebilir hastalıklarda bağışıklık hizmetinin en değerli çalışma olduğunu söylediğini hatırlatan İSTEHAD Başkanı, koruyucu hekimliğin temelinde aşının olduğunu vurguladı.

Aşı Kararsızlığına, Bilgi Kirliliği Sebep Oluyor

Ülkemizde 1930’lardan bu yana özellikle difteri, çiçek, boğmaca, kızamık, verem ve çocuk felci aşılarında büyük kazanımların elde edildiğini hatırlatan Dr. Serkan Özbakış, kızamıkta aşılama oranının yüzde 2 düşmesinin bile vaka sayılarını yükselttiğine dikkat çekti ve internet ve sosyal medyanın aynı zamanda bilgi kirliliğine yol açtığını söyledi.

8. İSTAHED Aile Hekimliği Kongresi’ni 500’ün Üzerinde Bilim İnsanı Takip Etti

500’ün üzerinde bilim insanı tarafından takip edilen kongrede, çok önemli bilim insanları sunumlar yaptı. 8. Aile Hekimliği Kongresi’nde birçok konu başlığı ele alındı.

Kongrede 27 Ekim Çarşamba günü şu konular ele alındı: “CPR ve Acil”, “Aromaterapi”, “EKG”, “Birinci Basamakta Sık Görülen Dermatozlarda Klinik İpuçları”, “Aile Hekimliği Paneli”

28 Ekim Çarşamba günü ele alınan konular şöyleydi: “Gebelik ve Lohusalık Takipleri”, “Sağlıklı Cilt Yaşlanması”, “Değişen Alışkanlıklarımız ve Günlük Burun Hijyeni”, “Aşırı Aktif Mesane Tedavisinde Farklı Bir Yol: Betmiga”, “Yaşlılarda Kronik Hastalıklara Yaklaşımda Püf Noktalar”, “Handemi İlişkili Ruhsal Dalgalanmalar”, “Rotavirüs Hastalığı ve Korunmanın Önemi”, “Hipertansiyonda Doğrular-Yanlışlar”, “Seyahat Öncesi Sağlık Danışmanlığı”, “Hastalıkların Önlenmesinde Bütüncül Yaklaşım”

29 Ekim Çarşamba günü ele alınan konular şöyleydi: “Erişkinlerde Pnömokok Aşılanması”, “Birinci Basamakta Göz Muayenesi ve Göz Hastalıkları”, “Grip ve Soğuk Algınlığında Semptomatik Tedaviye Çok Yönlü Yaklaşım”, “Şiştim şiştim, patladım! GİS’de Gaz Sorunu”, “Anne Sütü ve Ek Gıdaya Geçiş”, “Kadınlarda Premenstrüel Sendrom ve Ağrılı Adet Şikayetleri”, “Birinci Basamakta Paraziter Hastalıklara Yaklaşım”, “Vajinal ve Servikal Enfeksiyonlar”, “Cumhuriyet ve Tıp Paneli”

30 Ekim Çarşamba günü ele alınan konular şöyleydi: “Diyabette Güncel Yaklaşımlar”, “Kontrasepsiyon – Merak Edilenler”, “Kas Gevşetici İlaç Seçiminde Esnekliğe Hazır mıyız?”, “Türkiye’de Meningokok B’ye Karşı Erken Korumanın Önemi”, “Çocukların En Sık Enfeksiyon Hastalıkları – Semptomdan Tanıya”, “Vakalarla Diyabet”, “Birinci Basamakta Baş Ağrısı ve Migren Tedavisine Etkili Yaklaşım”, “Yenidoğan Muayenesi ve Malpraktis”, “Birinci Basamakta Laboratuvar Testlerinin Yorumlanması”, “Aile Hekimliğinde Hukuksal Sorunlar”

31 Ekim Çarşamba günü ele alınan konular şöyleydi: “Kahvenin Günlük Yaşamımıza Etkileri”, “Kronik Toksisite ve Detoksifikasyon”, “Koruyucu Hekimlikte Ağız ve Diş Sağlığı”, “Akılcı Antibiyotik Kullanımı”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu