Gündem

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan Enflasyona İlişkin Açıklamlarda Bulundu

Mücevher İhracatçıları Birliği’nden (MİB) yapılan açıklamalara göre, MİB Başkanı ve aynı zamanda Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Üyesi olan Burak Yakın, kuyumculuk sektörünün önde gelen isimleriyle birlikte Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Osman Çelik ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın ev sahipliğinde Ankara’da bir araya geldi.

Toplantıda, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Çelik ile TCMB Başkanı Erkan, sektör temsilcilerinin karşılaştığı zorlukları dinledi.

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Osman Çelik’in, hükümet olarak öncelikle makroekonomik dengeyi sağlama amacıyla harekete geçtiklerini ve alınan tedbirlerin reel sektörü nasıl etkilediğini özenle izlediklerini vurguladı. Ayrıca, ilgili sektörlerin ihracat rekabetçiliğini artırmak için gerekli önlemleri alarak sektörlerin gücünü güçlendirmek istediklerini dile getirdi.

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan da “2024 yılında dezenflasyonun sürdürülebilir şekilde başlamasını sağlayacak zemini oluşturmak için Enflasyon Raporu toplantımızda kamuoyuyla paylaştığımız yol haritamızı kademeli ve kararlı adımlarla uygulamaya devam ediyoruz” açıklamalarında bulundu.

PPK Karar Metinlerinde, Kademeli ve Kararlı Parasal Sıkılaştırma Mesajlarına Yer Verilmişti

TCMB Para Politikası Kurulu (PPK), Hafize Gaye Erkan’ın TCMB Başkanlığı’na atanmasının ardından 3 toplantıda politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8,5’ten yüzde 25’e yükseltti. PPK karar metinlerinde, kademeli ve kararlı parasal sıkılaştırma mesajları yer alırken, TCMB Başkanı Erkan, 27 Temmuz’daki Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısı’nda, “Güçlü bir parasal sıkılaştırma sürecini haziran ayında başlattık. Bu sürecin kademeli, dengeli ve istikrarlı olacağını vurguladık” ifadelerini kullanmıştı.

Para Politikası Kurulu’nun 20 Temmuz 2023 ve 24 Ağustos 2023 tarihli kararında, makro finansal istikrarı güçlendirecek ve piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak sadeleşme sürecinin kademeli olarak devam edeceğini ifade ederek, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları alındığına dikkat çekti.

Kuyumcuları Yakından İlgilendiren Gelişmelere De Değinildi

MİB açıklamasına göre, toplantıda, 250 binin üzerinde kuyumcu işletmesini doğrudan etkileyen gelişmeler ele alındı. Toplantı özellikle, altın ithalatına getirilen kota ve Avrupa Birliği üyesi ülkelerle yapılan Serbest Ticaret Anlaşmaları çerçevesinde gerçekleştirilen bitmiş ürün ithalatından ek vergi alınmaması uygulamasının neden olduğu son durumu detaylı bir şekilde ele alındı.

Toplantıya MİB Başkanı Burak Yakın’ın yanı sıra MİB Yönetim Kurulu Üyeleri Murad Köşker ve Hüseyin Şaşmaz, İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık, İSO Kuyumculuk Komite Başkanı Fatih Kemahlı, İSO Meclis Üyesi Münir Üçkardeş, İTO Kuyumculuk Komite Başkanı Ercan Özboyacı, Nadir Metal Rafineri Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tütüncü, Boğaziçi Kuyumculuk Hasan Basri Abdik ile Borsa aracı kurumlarını temsilen Uğuras Kıymetli Madenler’den Uğur Uras katıldı.

Toplantıda kuyumculuk sektörü temsilcileri, alınan kararların nasıl etkilediğini anlatırken, MİB Başkanı Burak Yakın da hazırlanan sunumla güncel tabloyu açıkladı.

Sunumda, kuyumculuk sektörünün son 20 yılda çok önemli bir mesafe katederek dünya liderleri ile rekabet ettiği ve küresel pazar payını Kovid-19 salgınına rağmen iki katına çıkarttığını ifade ederek, kuyumcuların mücevher üretmek için altın alırken İtalyan rakipleri karşısında 68 puan dezavantajlı olduklarından bahsetti.

Türkiye’de altın ithalatında son dönemde dikkati çekici artışlar yaşandığı ve bu durumun cari açık üzerinde de etkili olduğuna parmak basılan toplantıda, geçiş sürecinde finansal istikrarın güçlendirilmesine yönelik makroihtiyati tedbirler uygulandığına dikkat çekildi. Toplantıda, mücevher ihracatçıları gibi üretici kesimlerin desteklenmeye devam edileceği de ifade edildi.

“Erkan, sektörümüzü rahatlatacak ve enflasyona zarar vermeyecek çözümleri toplantı katılımcılarıyla paylaştı”

MİB Başkanı Burak Yakın, mücevher sektörünün Türkiye ekonomisine yüksek katma değer yaratmak için mücadele ettiğini ifade ederek, ekonomik dengeleri tesis için bazı kararların alınmasının doğal olduğunu ve alınan tüm kararlarda sektör olarak sorumluluk aldıklarını söyledi.

Kararların yan etkilerinin sektörler için öldürücü olmamasının öneminine değinen Yakın, son yıllarda çok sayıda yabancının yatırım yaptığını ve Türkiye’nin Asyalı, Arap, Afrikalı, Avrupalı iş adamları için çok önemli bir seçenek haline geldiğini vurguladı.

Yakın, “Merkez Bankası Başkanımız Hafize Gaye Erkan, sektörümüzü rahatlatacak ve enflasyona zarar vermeyecek çözümleri toplantı katılımcılarıyla paylaştı. TCMB, Hazine ve Maliye Bakanlığı başta olmak üzere ilgili Bakanlıklarla birlikte sorunun en kısa sürede çözümü için yürütülecek çalışmalara yardımcı olacak” ifadelerini kullandı.

Yakın, TCMB Başkanı Erkan’a çözüm odaklı yaklaşımı için sektör adına teşekkürlerini iletti. (Kaynak: TRT Haber)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu