Personel Maaşları

Memurun, Emeklinin, Asgari Ücretlinin Gözü Ocak Enflasyonunda: Mayıs Ayında Ne Olacak? İki Senaryo Hesaplandı!

Milyonlarca memurun, emeklinin, asgari ücretlinin gözü Ocak enflasyonuna çevrildi. Enflasyon oranları maaşlarda belirleyici unsur görevi gördüğü için milyonların gündeminde yer alıyor.

“Ocak ayı enflasyon ne zaman açıklanacak, enflasyon beklentisi ne oldu?” soruları yanıt buldu. Ekonomistler iyi ve kötü senaryoyu hesapladı ve mayıs ayına dikkat çekerek enflasyonun neden düşmediğini de tek tek anlattılar.

2023 yılı enflasyonu, yüzde 64,77 ile tamamladı. Memurun, emeklinin, asgari ücretlinin maaş zammı enflasyon rakamlarına göre hesaplandı. Fakat ne yazık ki evdeki hesap çarşıya uymadı. Bunun sebebi ise; enflasyon rakamlarının Merkez Bankası’nın da belirttiği gibi Mayıs ayında pik yapacak olması.

2024’ün ilk ayını geride bırakırken tüm dikkatler yılın ilk enflasyon rakamlarına çevrildi. Ocak 2024 enflasyon oranı 5 Şubat saat 10.00’da TÜİK tarafından açıklanacak. Yılın ilk enflasyon oranına ilişkin ekonomistlerin tahmini şimdiden belli oldu. BBC Türkçe’de yer alan haberde, Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, Cem Çakmaklı ve Sevcan Yeşiltaş ile yaptığı enflasyon tahminini paylaştı.

OCAK AYI ENFLASYONUNDA YÜZDE 6,5’LUK ARTIŞ BEKLENİYOR

Prof. Dr. Selva Demiralp; “5 Şubat’ta açıklanacak olan Ocak ayı enflasyonunun geçen senenin aynı ayında gelen yüzde 6.5’lik rakamı zorlaması bekleniyor. Bu durumda Ocak itibarıyla yıllık enflasyon değişmiyor ve yüzde 65’te kalıyor. Bu senaryoda Mayıs ayında yüzde 72 ile zirve yapması beklenen enflasyonun yıl sonunda yüzde 49 seviyesine inmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

ENFLASYON İÇİN (İYİ VE KÖTÜ) İKİ SENARYO HESAPLANDI

Düşük ve yüksek enflasyon senaryolarına göre hesaplama yapan Prof. Dr. Demiralp, iyi senaryo hakkında; “Ocak ayında baz senaryomuzdan daha düşük (yüzde 5,5) bir enflasyon rakamı gelmesi durumunda Mayıs ayındaki zirve yüzde 69’a düşerken sene sonu enflasyonu da yüzde 44’e geriliyor” ifadelerini kullandı.

Demiralp, kötü senaryoyu da şöyle anlattı; “Öte yandan eğer baz senaryomuzdan daha kötümser bir şekilde Ocak enflasyonu yüzde 7,5 gelirse o zaman Mayıs ayındaki zirve yüzde 75’e çıkarken yıl sonu enflasyonu yüzde 54’e yükseliyor.”

ÜRÜN ZAMLARI, VERGİ ARTIŞLARI VE MAAŞ ZAMLARI ENFLASYONU YUKARI ÇEKİYOR

Enflasyondaki artışların nedenine ilişkin açıklama yapan Prof. Dr. Demiralp; “Yeni yıl ile birlikte yönetilen yönlendirilen ürün fiyatlarındaki zamlar, vergi artışları ve ücret artışlarının etkilerinin enflasyon patikasını da yukarı çekmesi bekleniyor. Buna ilave olarak Ocak ayında hız kazanan kurdaki değer kaybı da, devam etmesi durumunda enflasyonist baskıları besleyecektir” dedi.

ENFLASYON NEDEN DÜŞMÜYOR?

Ekonomi yönetiminin attığı adımlara rağmen enflasyonun neden düşmediğini de açıklayan Prof. Dr. Demiralp, faiz artışlarının önden yüklemeli değil kademeli olarak zamana yayılması, ekonomi yönetimindeki iletişimin eksik kalması, tekrar bir U-dönüşü olacağı endişesi, düşük faiz politikalarının birikimli etkileri, dolaylı vergiler ve zamların sebeplerden bazıları olduğunun altını çizdi. (MynetFinans)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu