Görünen faydalarına rağmen margarinin zararları ciddi düzeylerde olabilir. Tereyağından daha ucuz olmasına rağmen içerdiği doymuş ve trans yağlar damar iltihabının artmasına neden olabilir.
Trans Yağ, Arterlerdeki İltihabı Artırır
Margarinin zararları pek bilinmese de yemeğinize margarin eklemek kalori eklemenin kolay bir yoludur. Bununla birlikte, gıdaya trans yağ eklemenin arterlerdeki iltihabı artırdığına dair kanıtlar vardır, bu da koroner kalp hastalığı ve tip 2 diyabet riskinizi artırır. Farklı personel sağlık etkileri olan çeşitli trans yağ türleri vardır.
Margarinin zararlarına istinaden endüstriyel olarak üretilen trans yağlar birçok işlenmiş gıdada bulunur. Unlu mamullerde, kızarmış yiyeceklerde ve atıştırmalık yiyeceklerde kullanılırlar. Bu yiyeceklerin bazılarında% 45’e kadar trans yağ olabilir. Trans yağlar ayrıca yüksek yağlı süt ürünlerinde bulunur. Bu yağlar, katı hale getirmek için sıvı bitkisel yağlara hidrojen eklenerek yapılır. Üretimi kolaydır ve uzun süre dayanırlar. Aslında, diyetimizde tükettiğimiz TFA’NIN çoğu, bitkisel yağların kısmi hidrojenlenmesi işlemi sırasında yapılır.
2015 Yılında FDA, yapay trans yağların insanlar için güvenli olmadığını açıkladı. İnsan kanserojenleri olarak sınıflandırılırlar. Gıda üreticilerinin yapay trans yağları ürünlerinden çıkarmak için üç yılı oldu. Trans yağların ürünlerinden çıkarılmasının tüketicileri yılda 250 ila 500 ölümden kurtaracağını tahmin ediyorlar. 2009 Yılına kadar FDA, 600 ila 1.200 kişiyi koroner arter hastalığı geliştirmekten kurtaracağını tahmin ediyor.
Trans yağların sağlığımız üzerindeki etkileri hakkında daha fazla bilgi edinmek için araştırmacılar, farelerde trans yağ asitlerine verilen enflamatuar tepkiye baktılar. Aşırı TFA alımının farelerde oksidatif strese neden olduğunu buldular. Çalışma ayrıca bir fare modelinde tfa’nın ateroskleroz üzerindeki etkisine de baktı. Araştırmacılar, aort sinüsünde yağ kırmızısı O boyaması kullanarak farelerdeki iltihaplanma miktarına ve aterosklerotik lezyon miktarına baktılar. Sonuçlar, Trans grubunun Kontrol ve Bdt gruplarına göre anlamlı derecede daha geniş bir ateroskleroz alanına sahip olduğunu gösterdi.
Margarinin zararları pek bilinmese de trans yağlar ayrıca LDL kolesterolü de arttırır. Amerikan Kalp Derneği, kalp hastalığı riskinizi azaltmak için daha az doymuş yağ ve daha fazla doymamış yağ yemenizi önerir. Margarindeki trans yağ miktarı konusunda endişeleriniz varsa, içerik listesini kontrol edin. Porsiyon başına 0,5 g’dan az trans yağ içeren ürünleri arayabilirsiniz.
Doymuş Yağ İnsülin Direncini Arttırır
Margarinin zararlarına istinaden çeşitli çalışmalar, yağ yemenin diyabet geliştirme riskinizi artırabileceğini göstermiştir. Her biri kendi artıları ve eksileri olan çeşitli yağ türleri vardır. Doymuş yağ oranı yüksek bir diyet sadece kolesterolünüzü yükseltmekle kalmaz, aynı zamanda insülin direncine de katkıda bulunabilir.
Doymuş yağ ile ilgili sorun, glikoz taşıma veziküllerinin (GTV’LER) hücrenin yüzeyine ulaşma yeteneğini azaltmasıdır. Bu, yüksek kan şekerine yol açan sıkışmış glikoz ile sonuçlanır. Aslında, doymuş yağın insülin reseptör fonksiyonunu bozabileceğine dair kanıtlar bile vardır.
Margarinin zararları pek bilinmese de öte yandan, trans yağların insüline dirençli deneklerde insülin direncini bozduğu gösterilmiştir. Bu bulgular özellikle insülin direnci ile karakterize olan tip 2 diyabet ile ilgilidir. Trans yağ asitlerini yok etmenin en iyi yolu işlenmiş gıdalardan kaçınmaktır.
Diyabet Bakımı Dergisi’nde yapılan bir araştırma, diyet yağları ile insülin duyarlılığı arasındaki ilişkiyi inceledi. Yazarlar, deneklere randomize bir sırayla altı farklı diyet uyguladılar. Her diyette aynı miktarda karbonhidrat vardı, ancak farklı yağ kaynakları vardı. Yağda (tereyağı) yüksek bir yemek yemenin en yüksek insülin seviyelerine yol açtığını buldular. Protein (tereyağı) oranı yüksek bir öğün, yağ (tereyağı) ve protein (tereyağı) oranı düşük bir öğünden en az% 33 daha fazla insülin gerektiriyordu.
Margarinin zararları pek bilinmese de 2014 yılında 32 çalışmanın gözden geçirilmesi, farklı tfa’nın glikoz, insülin ve kolesterol üzerindeki etkilerini karşılaştırdı. Sonuçlar şaşırtıcıydı. Tfa’da yüksek diyetlerin açlık insülin seviyelerini önemli ölçüde değiştirmediğini, ancak insülin direncini etkilediğini gösterdiler. İlginç bir şekilde, en önemli etkiye en yüksek kalitede doymamış yağ asidi neden olmuştur. Esas olarak bitkilerden elde edilen bu asitler, insülin duyarlılığını önemli ölçüde artırdı.
Diyet yağları üzerine yapılan bir çalışma da etkileyiciydi. 10 Gramlık bir diyet yağını 60 gramlık bir diyet yağıyla karşılaştırdı. Çubuk margarin diyetinin en yüksek toplam TFA içeriğine sahip olduğunu gösterdi. Ayrıca 10 gram diyet yağının aslında 60 gram diyet yağından daha verimli olduğunu gösterdi.
Margarinin zararları pek bilinmese de genel olarak, bu çalışma doğru yönde atılmış büyük bir adımdır. Yağın vücudunuzda önemli bir rol oynadığının açık bir göstergesidir.
Tereyağından Daha Ucuz
Tereyağı yerine margarin kullanmak birkaç nedenden dolayı iyi bir fikir olabilir. Yeni başlayanlar için daha ucuz olabilir. Ancak, onu değerli bir ikame yapan avantajları da vardır.
Margarinin zararlarına istinaden örneğin kullanımı kolaydır ve özel saklama koşullarına ihtiyaç duymaz. Diğer bir faydası ise uzun süre dışarıda bırakılabilmesidir.
Margarinin kolesterol seviyelerini düşürebileceği de bulunmuştur. Ancak yapılan araştırmalar margarinde bulunan trans yağların sağlığınız için kötü olduğunu göstermiştir. Trans yağlar kan kolesterol seviyelerini artırabilir ve kalp hastalığı riskini artırabilir. Ek olarak, diyabete yol açabilecek kan şekeri seviyelerini arttırdıkları gösterilmiştir.
Ancak tereyağı yerine margarin kullanmak istiyorsanız kaliteli bir ürün olduğundan emin olmalısınız. Yüksek düzeyde trans yağa sahip, onları idealden daha az yapan birçok ucuz margarin markası var.
Margarinin zararlarına istinaden paranız için en iyi margarin muhtemelen bitkisel yağ kullanandır. Bazı margarin markaları, onları daha besleyici hale getirmek için A ve D vitaminleri ile zenginleştirilmiştir. Ayrıca dejeneratif hastalıklarla savaşmaya yardımcı olabilecek antioksidanlar içerir.
Son zamanlarda margarinin sağlığa faydaları hakkında da çok konuşuluyor. Arter hasarını önleyen antioksidanlar içerdiğinden margarinin kalbinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olabileceği bulunmuştur. Aynı zamanda yüksek bir erime noktasına sahiptir, bu da pişirme işleminde kullanılabileceği anlamına gelir.
Margarinin zararlarına istinaden margarin tereyağından çok daha ucuzdur ve daha uzun sürebilir. Bazı markalara koruyucu maddeler eklenir, bu da daha uzun süre dayanmasını sağlar. Ek olarak, çeşitli yiyecekler yapmak için kullanılabilir. Örneğin, yaymak, pişirmek veya tavada kızartmak için kullanılabilir.
Peynirinizi daha uzun süreceği için bir blokta satın almak da iyi bir fikirdir. Ayrıca peyniri parçalayabilir ve artıkları bir kapta saklayabilirsiniz. Bu şekilde peynirinizin çürümesi konusunda endişelenmenize gerek kalmaz.
Tereyağının bazı faydaları olsa da çoğu durumda margarin daha iyi bir seçimdir.
Kremalı Pişirmelerde Önerilmez
Tipik olarak, pişirmede margarin kullandığınızda, onu krema bazlı bir tarifte kullanmak istemeyeceksiniz. Ancak tariflerinizde margarin kullanmanın faydalı olduğu zamanlar vardır. Örneğin krema bazlı bir pandispanya yapıyorsanız, pastayı daha nemli hale getireceği için hamura biraz margarin eklemek isteyeceksiniz. Margarini tereyağlı krema haline de getirebilirsiniz. Çöreklerinize tereyağlı bir tat katmak için de kullanabilirsiniz.
Margarinin zararları hayvansal veya bitkisel yağdan yapılabilir. Beyaz veya renkli olabilir ve tuz ve tatlandırıcılar gibi isteğe bağlı katkı maddeleri içerebilir. Margarin, diyetinizdeki doymuş yağ miktarını azaltmanın harika bir yoludur. Bununla birlikte, margarin yüksek oranda işlenmiş bir besindir, bu nedenle herhangi bir diyet kısıtlaması için etiketi her zaman kontrol etmelisiniz.
Pişirmede margarin kullanmanın tek dezavantajı, genellikle fazladan doymuş yağ içerebilmesidir. Margarine çok daha az yağlı bir alternatif olan bir spread de alabilirsiniz. Bununla birlikte, çoğu pişirme tarifinde spreadler önerilmez. Genel olarak, yüzde seksenden daha az yağdan bir yayılma yapılır ve genellikle kültürlenir, bu da bakteri kültürü içerdiği anlamına gelir.