Sağlık Makaleleri

Küresel Isınma İle İnsan Ömrü Arasındaki Bağlantı

Küresel ısınma, atmosferdeki sera gazlarının birikimiyle dünya yüzeyindeki ortalama sıcaklıkların artması olarak tanımlanabilir. Söz konusu artışın temel nedeni ise insan faaliyetlerinin sonucunda ortaya çıkan sera gazı emisyonlarıdır.

İklim değişikliği üzerine yapılan araştırma çalışmasına göre; 190’dan fazla ülkeden 80 yıl boyunca sıcaklık ve yağış verileri toplandı. Bunun sonucunda sıcaklıklar iki Fahrenhayt artarsa ​​ortalama yaşam süresinin altı ay kadar azalacağı tespit edildi. İddiaya göre bu süre kadınlarda on aya kadar çıkabiliyor. Yeni bir çalışma insanın yaşam süresinin artan sıcaklıklar, değişen yağış döngüleri, doğal afetler ve sıcak hava dalgaları gibi faktörlerden kaynaklanan doğrudan ölümlerin yanı sıra zihinsel sağlık sorunları gibi dolaylı ölümler nedeniyle altı ay kadar kısalacağını öngörüyor.

Araştırma için 190’dan fazla ülkeden 80 yıl boyunca sıcaklık ve yağış verileri toplandı. Sıcaklıklar iki Fahrenhayt artarsa ​​ortalama yaşam süresinin altı ay kadar azalacağı ortaya çıkarıldı. İklim değişikliği dünya çapında açlığa, hastalıklara, ruh sağlığında bozulmalara ve erken ölümlere yol açıyor. Bu da yaşam süresinin kısalmasına zemin hazırlıyor. Fakat uzmanlar bu durumdan en çok kadınların etkileneceğini çünkü iklim değişikliği nedeniyle kadınların ömrünün yaklaşık on ay kısalacağını belirtiyor.

İklim değişikliği bir halk sağlığı krizi

Bangladeş’teki Shahjalal Üniversitesi ve ABD’deki Yeni Sosyal Araştırma Okulu’ndan araştırma sorumlusu Amit Roy, “İklim değişikliğinin milyarlarca kişinin refahına yönelik oluşturduğu küresel tehdit, bunu bir halk sağlığı krizi olarak ele almanın acil gerekliliğinin altını çiziyor.” söylemlerinde bulundu.

Doçent Doktor Roy çalışma için 1940’tan 2020’ye kadar 191 ülkenin ortalama sıcaklık, yağış ve yaşam beklentisi verilerini analiz etti. Uzman, iklim değişikliğinin genel şiddetini ölçmek için sıcaklık ve yağış döngülerini birleştiren ve türünün ilk örneği olan “bileşik iklim değişikliği endeksi” adını verdiği bir endeks oluşturdu.

Amit Roy, açıklamasında, “Sonuçlar, iki Fahrenheit derecelik küresel sıcaklık artışının, ortalama insan yaşam beklentisini yaklaşık beş ay ve bir hafta düşüreceğini gösterdi.” ifadelerini kullandı.

Dünya genelinde ortalama yaşam süresi 1960 ile 2020 arasında 55 yıldan 72 yıla yükseldi. Erkeklerin yaşam süresi 48’den 70’e, kadınların ise 52’den 74’e yükseldi. Uzmanlar yaşam süresinde gözlemlenen bu gelişmenin bol ve besleyici gıdaya, temiz suya, daha iyi hijyene ve gelişmiş tıbbi bakımın yanı sıra antibiyotik ve aşılardaki yeniliklere erişimin kolaylaşması sayesinde olduğunu bildirdi. Öte yandan, verilere göre artan yaşam süreleri Covid-19 salgını ile birlikte yeniden düşüşe geçti. (ntv.com.tr)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu