Sağlık Makaleleri

Kontakt Lens Nedir?

Kontakt Lens Gözlüksüz yaşamak isteyen veya renkli gözlü kişilerin taktığı lenslerdir. Bu lensler bazen kornea bozukluklarını tedavi etmek için de kullanılır.

Kontakt lensler 19. yüzyılda üflemeli cam lenslerden gözbebeğinin önünü tamamen kaplayan ince plastik kontakt lenslere dönüştü. Günümüzde lens türleri ve malzemeleri, hizmet ettikleri olası kullanımlara göre değişmektedir.
Gözün yapısına uygun kontakt lens seçimi için bir göz doktoru tarafından yapılan göz muayenesi. Muayene için kullanılacak lens tipini, kalitesini, taban eğriliğini ve çapını belirleyin. Aynı zamanda, uygunluğu belirlemek için lensleri mümkün olan en yakın diyoptriye yerleştirin. Hareketi, dengeyi ve ortalama hedefleri kontrol edin.

Doğru kontakt lens nasıl seçilir?

kontakt lensler kornea üzerine takılmak üzere tasarlanmıştır. Öncelikle gözün ön kısmına ve göz kapaklarına yapışan gözyaşı filminin kısmi basıncı ile yerlerinde tutulurlar.
Göz kırpma sırasında, göz kapağı kontakt lens yüzeyi üzerinde kayar ve ön yüzeyin hafifçe hareket etmesine neden olur. Bu eylem, gözyaşlarının gerekli yağlamayı sağlamasına ve birikintilerin giderilmesine yardımcı olur.

Hiç hareket etmeyen çok dar bir mercektir. Göz hassasiyetine neden olabilir. İlk başta, kullanıcı rahat hissedebilir ancak görüşü zayıf olabilir. Bu, uzun vadeli komplikasyonlara yol açabilir.

Objektif çok gevşek, çok fazla hareket var. Alt göz kapağı lensleri harika hissettiriyor. Resim yanıp söndükten sonra bulanık. Lens merkez dışı. Merceğin kenarları bükülebilir.

Kontakt lens kullanırken nelere dikkat etmelisiniz?

  • Göze uyan lensler iyi ortalanır ve korneayı kaplar.
  • Yırtığın dolaşması için lens hafifçe hareket ettirilmelidir. İtme testi sırasında ve flaştan sonra dikey olarak 1 mm hareket etmesine izin verilecektir.
  • Kullanıcılar net ve rahat görmeli, lensleri hissetmemeli.
  • Göz kırptıktan sonra görüş değişmemeli.
  • Kenarlar gözlerin üzerine gelmemelidir.
  • kontakt lensler kullanılırken. Denize ve havuza girmeyiniz.
  • Kontakt lenslerinizi takarken kızarıklık veya kaşıntı hissederseniz, hemen çıkarın ve tıbbi yardım alın.

Kontakt lenslerin özellikleri

Arka yüzey: Lensin korneaya değen kısmıdır.

ön yüzey: Lensin korneaya temas etmeyen tarafı. Kırma hatasını düzeltmek için ışığın kırılmasını gerektiği kadar değiştirmeye eğilimlidir.

Temel eğri: Lensin tam oturabilmesi için göze temas eden arka yüzeyi ile korneanın ön yüzeyinin uyumlu ve benzer eğimlere sahip olması gerekir. Birincil yay, arka görüş alanının yarıçapıdır. Eğim kadar merceğin göze oturması da en önemli faktörlerden biridir. Uygulanan lens çok dar ise taban eğrisi genişletilmeli, aksi takdirde taban eğrisi daraltılmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu