Sağlık Makaleleri

Kinoa Tohumu Ne İşe Yarar?

Kinoa tohumunun sağlığa faydaları çoktur ve oldukça besleyici bir tahıl olarak kabul edilir. Lif ve protein açısından zengindir ve aynı zamanda iyi bir demir kaynağıdır. Ayrıca hava geçirmez bir kapta saklanabilir. Nasıl saklayacağınızdan emin değilseniz, amaranth ve sorgum gibi diğer tohumlarla şişirebilirsiniz. Bu yöntem protein ve lif miktarını artıracaktır.

kinoa tohumu ne i̇şe yarar?

Kinoa Tohumu Ne İşe Yarar?

Kinoa tohumu, sağlığınıza çeşitli şekillerde fayda sağlayabilecek bir süper besindir. Vücuttaki çoğu hücrede bulunan bir madde olan karnitin oluşumuna yardımcı olan amino asit lizin açısından zengindir. İltihabı azaltmaya ve aşırı bağışıklık hücrelerinin üretimini kontrol etmeye yardımcı olabilir. Ayrıca kan damarlarını gevşeten ve migren ağrısını önlemeye ve hafifletmeye yardımcı olan magnezyum ile doludur. Ayrıca serbest radikallerle savaşmada ve vücudunuzun hücrelerini korumada yardımcı olan antioksidan kuersetin içerir.

Kinoa tatlı veya tuzlu yemeklerde kullanılabilir. Lezzetli bir yemek için salatalara ekleyebilir veya onunla tatlı bir kahvaltı lapası yapabilirsiniz. Ancak kinoayı hazırlarken, tohumdaki saponinler acılaştırabileceğinden, pişirmeden önce iyice duruladığınızdan emin olun.

İyi bir lif kaynağıdır

Kinoa tohumu yüksek lifli bir besindir ve kabızlık riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Aynı zamanda kalp hastalığına ve kansere karşı korunmaya yardımcı olabilecek mükemmel bir antioksidan kaynağıdır. Ek olarak, cildin sağlığını iyileştirebilecek çeşitli besinler içerir.

Kinoa tohumu, güçlü antioksidanlar ve iltihap önleyici maddeler olan kaempferol ve kersetin de dahil olmak üzere yüksek konsantrasyonda flavonoidler içerir. Ayrıca lif bakımından da yüksektir, bir fincan 5.18 gram – önerilen günlük miktarın %18’ini içerir. Ayrıca, kandaki oksijeni hücrelere taşıyan molekül olan hemoglobinin düzgün çalışması için önemli olan demiri de içerir. Ek olarak, enzim aktivitesi, enerji metabolizması ve vücut sıcaklığının uygun şekilde düzenlenmesi için demir gereklidir.

kinoa tohumu ne i̇şe yarar?

İyi bir protein kaynağıdır

Kinoa tohumu iyi bir kaynak proteindir ve ayrıca sindirime yardımcı olabilecek lif bakımından da yüksektir. Lif, mideye hacim kazandırır ve sindirim sisteminin duvarlarını uyarır, bu da kasılmayı teşvik eder ve ince bağırsakta besinlerin emilimini artırır. Lif ayrıca kolesterol ve kan şekeri düzeylerini düşürmeye yardımcı olabilir.

Kinoa tohumunun besin profili proteinler ve mineraller açısından zengindir. Dokuz temel amino asidin tümünü içerir ve porsiyon başına 6 gram protein sunar. Darı ise bu temel amino asitlerden yoksundur ve genel olarak düşük bir protein içeriğine sahiptir. Bununla birlikte, hastalığa neden olan serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olabilecek lif ve antioksidanlar bakımından zengindirler.

İyi bir demir kaynağıdır

Quinoa, And Dağları’na özgü bir tahıldır. İnkalar onu tüm tahılların kraliçesi olarak adlandırdı ve onu bir süper yiyecek olarak gördü. İyi bir protein ve demir kaynağıdır. Bir fincan pişmiş kinoa, üç ons kırmızı etin sadece yarısına kıyasla, neredeyse üç miligram demir içerir. Ayrıca vücudun demiri emmesine yardımcı olan C vitamini içerir.

Kinoadaki demir çoğunlukla vücut tarafından kolayca emilen hem demiri şeklindedir. Hem olmayan demir daha az emilir. Vücudunuzdaki demir seviyesi düşükse, artan yorgunluk ve baş dönmesi gibi belirtiler yaşayabilirsiniz. Baş dönmesi nöbetleri bile yaşayabilirsiniz.

kinoa tohumu ne i̇şe yarar?

İyi bir magnezyum kaynağıdır

Magnezyum vücuttaki en önemli minerallerden biridir ve birçok biyokimyasal reaksiyonda önemli rol oynar. Ayrıca kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur ve egzersiz performansını artırır. Mineral ayrıca kalp sağlığı için de gereklidir ve kan pıhtılarının kontrolüne yardımcı olabilir. Sporcular için önemlidir çünkü kas krampları riskini azaltır ve diğer elektrolitlerin aktivitesini düzenlemeye yardımcı olur.

Magnezyum için önerilen günlük alım miktarı cinsiyete ve yaşa bağlı olarak değişir, ancak vücudunuzun düzgün çalışmasını sağlamak için bu mineralden yeterince almak önemlidir. Bir fincan pişmiş kinoa yaklaşık 3 miligram magnezyum içerir. Magnezyum ayrıca kan damarlarını gevşetmeye yardımcı olur ve kan şekeri seviyelerini düzenler. Ayrıca migren sıklığını azaltmaya yardımcı olabilir.

Alerjenlerde düşüktür

Kinoa tohumu, susam ve darı tohumlarının melezidir. Pişirmeden önce en iyi şekilde çıkarılabilen acı saponin kaplaması vardır. Birkaç formda gelir, ancak beyaz kinoa, düşük seviyelerde Personel Sağlık histamin ve diğer aminler içerdiğinden düşük histamin diyeti için uygundur. Ayrıca vücudun doğal histamin salınımını tetiklemez.

Quinoa doğal olarak glütensizdir ve protein ve lif açısından zengindir. Çok az sodyum içerir ve kalsiyum ve demir bakımından yüksektir. Bununla birlikte, alerjik reaksiyonları tetikleyebilen bir glikozit türü olan saponinleri içerir.

kinoa tohumu ne i̇şe yarar?

Glutensiz

Kinoa tohumu, doğal olarak glütensiz olan lezzetli, besleyici bir protein kaynağıdır. Bu, glütensiz bir diyet uygulayan insanlar için mükemmel bir besindir. Kolayca sindirilebilir ve yulaf ezmesi için mükemmel bir alternatiftir. Kinoa gluten içermediği için çölyak hastaları için de uygundur.

Kinoa tohumu çekici bir tada sahiptir ve birçok gıda ile iyi gider. Kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği için iyi bir seçenektir çünkü sizi daha uzun süre tok tutan yüksek lif içerir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İstanbul Avukat