Karın Fıtığı İçin Geliştirilen Projeye YÖK’ten Destek
Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esra Karaca’nın geliştirdiği karın fıtığını engellemeye yönelik projeye Yüksek Öğretim Kurulu’ndan (YÖK) destek geldi.
Prof. Dr. Esra Karaca’nın 2023 yılı Araştırma Üniversiteleri Destek Programı (ADEP) “Akıllı ve Yenilikçi Malzeme” çağrı alanı çerçevesinde yürütücüsü olduğu “Fıtık Oluşumunu ve Cerrahi Adezyonu Önleyici Yerli Kompozit Mesh Tasarımı Üretimi ve Karakterizasyonu” başlıklı proje, YÖK tarafından desteklenmeye hak kazandı. BUÜ bünyesinde çok disiplinli bir çalışma olarak yürütülecek proje ekibinde; Prof. Dr. Sunay Ömeroğlu, Prof. Dr. Bilgen Osman, Prof. Dr. R. Gözde Özalp, Doç. Dr. Özgen Işık ve doktora öğrencisi Araş. Gör. Cansu Aras Gül yer alıyor.
Fıtık onarımının dünya genelinde en yaygın cerrahi prosedürlerin başında yer aldığına değinen Prof. Dr. Esra Karaca, her sene yaklaşık 20 milyon hastanın fıtık gelişimine bağlı olarak ameliyat edildiğini söyledi. Karın duvarında meydana gelen sıkıntının “mesh” adıyla bilinen tıbbi bir tekstil materyali yerleştirilerek onarılmasının bu alanda gerçekleştirilen en yaygın cerrahi müdahalelerden olduğunu ifade eden Prof. Dr. Karaca, şu açıklamalarda bulundu; “Bununla beraber, kullanılan meshler ciddi adezyonlara neden olmaktadır. Daha önce fıtık ameliyatı olmuş hastaların yüzde 90’ından fazlasının ameliyat sonrası adezyon semptomları gösterdiği tespit edilmiştir. Adezyonlar ise kronik karın ağrılarına ve iç organlarda ölümcül tıkanıklıklara yol açabilmektedir. Yeni ürünler denenmesine rağmen, post operatif adezyon henüz başarıyla önlenememiştir. BUÜ Tıp Fakültesi Hastanesinden Türkiye ile ilgili bir projeksiyon yapılarak, ülkemizde bir yılda kullanılan fıtık mesh sayısının 100 bin civarında olduğu sonucuna varılmıştır. Bu nedenle proje kapsamında geliştirilecek başarılı bir kompozit meshin, yurt dışından mesh ithalatını önemli oranda azaltacağı öngörülmektedir.”
Prof. Karaca, söz konusu projede, karın fıtıklarının onarımında kullanılmak üzere çörek otu yağı içeren anti-adezyon özellikli nanolifli yüzey ile takviyelendirilmiş PP örme mesh yapıların geliştirilmesi ve kompozit meshlerin fıtık onarımı ve adezyon önleme performansının in vitro ve in vivo çalışmalarıyla değerlendirilmesini hedeflediklerini açıkladı. (Kaynak: AA)