Sağlık Makaleleri

Kanadalı Hekimlerden Çocuklardaki Beyin Tümörüne Ameliyatsız Tedavi

Kanada’da iki farklı hastanede hizmet veren doktorlar, birlikte yürüttükleri ortak projeleriyle ameliyat edilmesi mümkün olmayan beyin tümörüne, dünyada ilk kez kullanılan bir teknikle kemoterapi uygulayabildi.

pexels photo 6011660

Kanada’nın Toronto kentinde bulunan Sunnybrook Sağlık Bilimleri Merkezi ve Toronto Hasta Çocuklar Hastanesi’nde hizmet veren doktorlar, 15 yaşını doldurmayan çocuklarda oldukça fazla görülen beyin tümörü çeşitlerinden diffüz intrensek pontin gliomu (DIPG) rahatsızlığına sahip olan bir çocuğun beyin tümörüne kemoterapi uygulamak için MRI kılavuzluğunda bir ultrason yöntemi uyguladı.

Sunnybrook Sağlık Bilimleri Merkezi tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, uygulanan yeni tekniğin, ölümcül pediatrik tümörleri çok daha iyi tedavi etmek için oldukça önemli bir klinik araştırmasının başlangıcı olduğu belirtildi.

Yapılan açıklamada, DIPG’nin, 15 yaşını doldurmayan çocuklarda oldukça sık karşılaşılan beyin tümörü formu olduğu hatırlatılarak, “DIPG, beyin sapındaki konumu nedeniyle ameliyat edilemeyen, ölümcül bir pediatrik beyin tümörüdür.” ifadesine yer verildi.

Uygulanan çığır açacak bu tekniğe ilişkin açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Yeni yöntem, kan-beyin bariyerini aşmak için düşük yoğunluklu ultrason kullanarak çalışır. Kan-beyin bariyeri, beyindeki kılcal damarlar ile beynin diğer yumuşak dokuları arasında yer alan, sıkı bir şekilde paketlenmiş hücrelerin koruyucu bir ağıdır. Bu hücre ağı beyni zararlı maddelerden ve toksinlerden korur. Ancak beyinde tümör gibi bir sorun olduğunda, kan-beyin bariyeri, etkilenen bölgelere tedavi sağlamayı uman doktorlar için bir engel haline gelir.

Ultrason ses dalgaları, bu mikroskobik baloncukların titreşmesine, kan-beyin bariyerini oluşturan hücreler arasındaki boşluğun genişlemesine ve kemoterapi dozlarının doğrudan beyne verilebileceği geçici delikler açılmasına neden olur. Kan-beyin bariyerindeki bu delikler geçicidir ve tedaviden yaklaşık 12 saat sonra, kan-beyin bariyeri kendini yeniden kapatmış olacaktır.”

Odaklanmış ultrason teknolojisi ismiyle de ifade edilen bu yeni tekniğin, kan-beyin sınırını aşmada yeni ve umut vaad eden bir ilaç dağıtım planlaması olduğunu belirten açıklamada, dünyada ilk kez gerçekleştirilen klinik denemenin, DIPG ölümcül hastalığına yakalanan çocuklar için sevindirici bir haber olduğunu bildirildi.

Dünyada İlk Kez Geliştirilen Bu Teknik 10 Hastaya Daha Uygulanacak

İlk denemenin başarıyla sonuçlanmasının ardından bu uygulama, DIPG tanısı konan 5 ila 18 yaş arası 10 hastaya daha uygulanacak.

Uygulamanın katılımcıları, Sunnybrook Sağlık Bilimleri Merkezi’nde belirli aralıklarla üç kür kemoterapi içerecek olan odaklanmış ultrason tedavisi görecek.

Yalnızca genel anestezi alacak olan vakalar, neşter ya da herhangi bir kesi aletine ihtiyaç duyulmaksızın beyin hedeflerine ultrason enerjisi iletmek için özel bir kask takacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İstanbul Avukat