Kalp Sağlığı İçin Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Kalp, bir ömür boyunca kişinin yaşamını idâme ettirebilmesi için dakikada 5.5 litre kanı, tüm vücudumuza damarlar yoluyla iletir. Ömrümüz boyunca bize eşlik eden, biz uyurken bile çalışmaya devam eden organımıza sağlıklı bir biçimde bakmamız gerekir.
Kalbimize Neden İyi Bakmamız Gerekir?
Son yıllarda gerçekleşen ölümlerin nedeni teknolojik gelişmelerle birlikte farklılık gösteriyor. Geçmiş yıllarda sık görülen hastalıklar günümüzde ölüm sebebi olmaktan çıkıp tedavi edilebilir hale gelmişken bugünkü ölümlerin yüzde 55’i kalp damar hastalıkları nedeniyle gerçekleşiyor. Elde edilen veriler sonucunda kalbimiz ömrümüzün sonuna dek çalışan kastan ve onu besleyen damar sisteminden oluşan en hayati organlarımızdan biridir denebilir.
Vücudumuzda bulunan pek çok kasımız bizim verdiğimiz komutlar neticesiyle çalışırken kalp kası kendi uyarıcı sisteminden aldığı emirler çerçevesinde çalışır. Kalp, günde 8 ton, bir yılın sonunda ise 3 bin ton kan pompalar. Burada esas önemli olan kalbiniz değil, sizin kalbinize nasıl davrandığınızdır. Ömrünüzün kaç yıl olduğu ya da ne kadar sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürdüreceğinizin belirleyicisi sizsiniz.
Kalp Sağlığı İçin Yapılması Gerekenler:
1- Sigara Kullanılmamalı
“Az sayıda içiyorum, dumanı içime çekmiyorum, açık havada içiyorum…” gibi ifadelerle kendimizi kandırmak gerek. Sigara, vücudumuz için zehirli ve kansere neden olan 4 binin üzerinde kimyasal madde içerir. Sigara içmek, kalp damar hastalıklarına yol açan bir numaralı etken. Pasif içici olmak dahî kalbimize ve damarlarımıza zarar veriyor.
2 – Şekeri ve Yüksek İnsülin Kalp Rahatsızlıklarının Tetikleyicisidir
Kalp rahatsızlıkları ile İnsülin direnci direkt ilişkili içerisindedir. Orta seviyedeki şeker hastası adayı olmanız dahi kalp sağlını riske atmak için yeterlidir. Tüketim alışkanlıklarını doğru, dengeli ve ölçülü olacak biçimde ayarlamak kişinin kendi elindedir. Yaşantınıza sporu da eklerseniz, insülin direnci riskinden kurtulabilirsiniz.
3- Hipertansiyon
Kalp, kanı pompalama işlevini damarlar içerisinde belli bir basınçla yapar, bu da tansiyon olarak adlandırılır. Tansiyonun yüksek olması ise kalp ve damarlarımız o kadar zarar göreceği anlamına gelir. Kalp sağlığı açısından dengeli ve normal tansiyonu korumak son derece önemlidir.
4- Kolesterol
Düzenli kontroller ve ölçümler sizi risk altında olmaktan korur. Kötü kolesterolün ve trigliseridin kan seviyesi de bilinmeli ve arada ölçüm yaptırmak gereklidir.
5- Düzenli uyku
Sadece kalbimizi korumak için değil sağlık sistemimizin temeli için düzenli ve yeterli uyku gereklidir.
6- Kiloya Dikkat Etmek
Yaşımızla birlikte kilomuz da artamasın. Özellikle karın bölgesinde, iç organların etrafında oluşabilecek yağlanmalar kalbimiz çok çabuk yorulmasına neden olacak bu da kalp sağlığımızı olumsuz etkileyecektir.