Kalp krizi esnasında yapmamız gerekenlere çok dikkat etmemiz gerekiyor Kalp, göğüs kafesi için orta hattın biraz solunda yer alır. İnsanlar için hayatı bir önem taşıdığı bilinmektedir. İnsan kalbi günde ortalama 100 bin kere kasılır. Kalp ağırlığı erkeklerde ortalama 340 gram, kadınlarda ise 300-320 gram aralığındadır. Kalp kaslı bir yapıya sahiptir. Günde 8000 litre kan dolaşımı kalp aracılığı ile yapılır. Kalpte meydana gelen rahatsızlık, kalp kası hastalıkları, kalp kapan hastalıkları ya da kalp krizi ile sonuçlanabilir.
Kalp krizi nedir?
Kalp krizi tıp dilinde miyorkard enfarktüs olarak biliniyor. İnsanları en çok korkutan rahatsızlıklar arasında ilk sırada yer almaktadır. Bunun nedeni ise ölüm oranın yüksek olmasıdır. Kalp krizi, kalbi besleyen koroner damarların tıkanması, sonrasında kalbin kas dokusunun hasar görmesi anlamına gelir. Kalp kan akışı durduğu zaman ciddi anlamda zarar görür. Eğer doğru hamle yapılmaz, zamanında müdahale ile damarlar açılmaz ise ölümle sonuçlanabilir.
Kalp krizini tam anlamak için en başta belirtilerin değerlendirilmesi gerekiyor. Bazı durumlarda hafif, bazı durumlarda ise çok fazla önemli belirtisi olması olağan bir durumdur. Kalp krizi belirtileri arasında ilk sırada şiddetli göğüs ağrısı yer almaktadır. İkinci belirti ise göğüs kafesinin ardından adeta bir ağırlık çöken ve şiddetli bir şekilde baskı yapan ağrıdan söz etmek mümkündür. Aynı zamanda nefes alıp verme, hareket etme gibi durumlarda bu ağrıda herhangi bir değişim olmaz. Bazı durumlarda sol kol uyuşması da kalp krizi belirtisi olarak karşımıza çıkar. Bu noktada ise sol el parmak uyuşması, kalp krizi ile ilişkili olabilir.
Kalp krizi ile alakalı olarak bir diğer merak edilen konu ise ne kadar süreceği ile alakalıdır. Genel olarak kriz ağrısı gerekli olan müdahale yapılmaz ise geçmez. Kalp krizinin yoğun belirtileri arasında kusma ve mide bulantısı da vardır. Baş dönmesi, ani terleme, sıkıntılı genel durum kalp ritim bozukluğu da sayılabilir.
Kalp krizi anında ne yapılmalı?
İnsanların, en büyük korkuları arasında yer alan kalp krizi, eğer ki o anda neler yapılması gerektiğinin bilincinde olursak önlem alma şansımız olan bir rahatsızlıktır. Kriz anında kişi ve çevresindekilerin yapması gerekenler olduğunu söylemek gerekir. Kalp krizi için en güçlü belirti şiddetli göğüs ağrısıdır. Sonrasında bu ağrı baskı ve yanma şeklinde başlar, boyun ve kola yayılır. Sırt ve alın bölgesinde terleme olur. Bazen şiddetli bulgular ile ortaya çıkar. Bazen hafif belirtileri olur. Bu noktada ağrı hareket etmekle artar, dinlenince ise geçmez. Yarım saatten uzak durması da mümkündür. Bazen mide bulantısı eşlik eder.
- Kalp krizi belirtilerinin başlaması ile birlikte 112 aranmalıdır.
- Eğer yalnızsanız telefonunuzla yakın birini de arayabilirsiniz.
- Eğer üzerinizde kravat ya da gömlek gibi giyimler varsa bunları gevşetin.
- Eğer sağlık konusunda deneyimli biri varsa yanınızda ondan yardım isteyin. İlk yardım eğitimi alması durumunda size yardımcı olur.
- Pencere ve kapıları açarak hava almayı sağlayın.
- Eğer araç içindeyseniz, aracınızı kenara çekin ve yardım isteyin.
Kalp krizi ve panik atak rahatsızlığın ortak belirtileri olduğunu biliyoruz. Bu nedenle, eğer bu belirtilere rağmen bir fiziksel rahatsızlığınız yoksa, uzman birinden destek almalısınız.