Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

İdrar Kaçırma Sorunu Hafife Alınmamalı

Öksürürken, hapşırırken ya da

Öksürürken, hapşırırken ya da gülerken istemsiz idrar kaçırma durumlarının önemsenmesi gerekiyor.
Kadınlarda idrar kaçırma oldukça fazla görülen bir sorun.

Kadın Doğum ve Hastalıkları Uzmanı Perinatolog Prof. Dr. Selahattin Kumru,
kadınların az denmeyecek kadar kısmının bu sorunu yaşadığını belirtti ancak idrar kaçırmayla ilgili şikayetlerle başvuru yapan kişi sayısının azlığına değinen Prof. Dr. Selahattin Kumru,nedenin insanların bu durumu yaşlılığa yorduğu ve normal karşıladığı veya tedavisi olmadığını düşündüklerini söyledi.

Prof. Dr. Kumru, “Pek çok hasta kadın hastalıkları ve doğum muayenesi sırasında bile bu yakınmadan bahsetmiyor, ancak idrar kaçırma şikayetinin olup olmadığını sorguladığımız zaman durumu öğreniyoruz. Muayene sırasında çekiniyorlar. Yaşlılık göstergesi deyip geçiyorlar” ifadelerini kullandı

i̇drar kaçırma sorunu hafife alınmamalı

Öncelikle risk faktörü olabilecek durumlardan kaçınılması gerekir

“Öncelikle risk faktörü olabilecek durumlardan kaçınılması gerekir. Yani obezitenin önlenmesi, sigaranın bırakılması, özellikle zor doğumların önlenmesi, sürekli karın içi basıncını arttıran durumların ortadan kaldırılması gibi hastalığın oluşumunun önlenmesi her zaman olduğu gibi oluşan bir hastalığı tedavi etmekten daha çok tercih edilmelidir. Kegel egzersizleri gibi egzersizler, pelvik taban yapılarının güçlendirilmesine ve idrar çıkışı kontrolüne yardımcı olacaktır. Urgency (acil) idrar kaçırma durumlarında ise genellikle ilaç tedavileri yarar sağlamaktadır.

Stres üriner inkontinans (öksürürken, hapşırırken idrar kaçırma) mesane boynu hareketliliği ile birlikte genellikle cerrahi müdahale gereken durumlardır. Cerrahi müdahale gerektiren durumlarda hem vajinal hem de abdominal yoldan yapılan çok sayıda ameliyat yöntemi mevcuttur.

Vajinal yoldan yapılan ameliyatlarda genellikle sentetik bir yama idrar torbasının öksürünce aşağıya inen kısmına (mesane boynu) destek olarak konulmakta ve öksürünce aşağıya inmesini engellemektedir. Abdominal yoldan gerçekleştirilen ameliyatlar da aynı mantık ile çalışmakta ve idrar torbası boynunun aşağıya kaymasını engellemek için uygulanmaktadır.” dedi