Sağlık Makaleleri

Hemşire Eksikliği, Ameliyat Sonrası Riskleri ve Ölüm Oranlarını Artırıyor

İngiltere’deki Southampton Üniversitesi’nden araştırmacılar tarafından yürütülen bir çalışma, hastanelerdeki hemşire yetersizliğinin hasta sonuçları üzerindeki olumsuz etkilerini gözler önüne serdi. Yapılan araştırmaya göre, hemşire eksikliği, tıbbi komplikasyonlar ve ölüm riskini önemli ölçüde artırıyor.

Bu çalışmada, özellikle cerrahi ortamda hemşire ve hemşire yardımcılarının yetersizliğinin, enfeksiyon gibi olumsuz cerrahi sonuçlarla doğrudan bağlantılı olduğu belirtildi. Çalışmanın başyazarı Paul Meredith, ameliyat geçiren hastaların güvenliğinin öncelikli olduğunu ve bu süreçte sistemlerin, politikaların ve yeterli personelin büyük önem taşıdığını vurguladı.

Meredith, “Bu araştırma, iş yükünün cerrahi hastalar için risk faktörü olduğunu ve bu risklerin yalnızca ameliyat sırasında değil, ameliyat sonrasında da devam ettiğini ortaya koyuyor. Hastaların güvenliğini sağlamak için servislerde yeterli hemşire kadrosu büyük bir zorunluluk,” diye ekledi.

Araştırma, 2015-2020 yılları arasında dört farklı İngiliz Ulusal Sağlık Hizmeti (NHS) kurumunda gerçekleştirilen yaklaşık 214.000 cerrahi hasta yatışına ait verileri analiz etti. Bulgular, hemşire eksikliğinin hastaneye yeniden yatış riskini %2,3 artırdığını gösterdi. Sadece hemşire asistanı eksikliği ise bu riski %1,4 oranında artırıyor. Ayrıca, personel yetersizliği, kan pıhtılaşması (derin ven trombozu) ve zatürre gibi komplikasyonlarda %4,8 ve %5,7’lik artışlarla ilişkilendiriliyor. Yatak yaralarında ise %6,4 oranında bir artış söz konusu.

Araştırmada, yeterli sayıda hemşirenin bulunmadığı her gün için ölüm riskinin %9,2 oranında arttığı, hemşire yardımcılarının eksik olduğu günlerde ise bu oranın %10,3’e yükseldiği belirlendi.

Artan Hemşire Eksikliği ve Çalışma Koşulları

COVID-19 salgını döneminde, Avrupa’daki sağlık çalışanları arasında işe devamsızlık oranları %62 arttı. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) raporuna göre, her 10 hemşireden 9’u işten ayrılmayı düşündü ve %80’den fazlası psikolojik sorunlar yaşadığını bildirdi. Pandemi öncesinde de hemşireler, mesleklerinde aşırı baskı ve değersizlik hissi gibi sebeplerle görevlerinden ayrılmayı planlıyordu. 2021 yılında yapılan bir ankette, hemşirelerin %56,8’inin işten ayrılmayı düşündüğü görüldü.

Avrupa Hemşire Dernekleri Federasyonu (EFN) ise, güvenli olmayan çalışma koşullarının hemşirelerin meslekten soğumasına neden olduğunu belirtti. Hemşirelerin, hasta ve yakınlarından ya da diğer sağlık çalışanlarından sözlü ve fiziksel saldırılara maruz kaldığı, özellikle cinsel taciz vakalarının rapor edilmemesi nedeniyle bu tür olayların çok daha yaygın olabileceği öne sürüldü. Danimarka, Portekiz ve İngiltere gibi ülkelerde, hemşirelerin %30’u iş yerinde cinsel tacizle karşılaştıklarını bildirdi. Hemşirelerin %41’i ise diğer sağlık çalışanları tarafından taciz edildiğini belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İstanbul Avukat