Gündem

Göz Tansiyonu (Glokom) Nedir?

Göz Tansiyonu (Glokom) Nedir?

Göz tansiyonu ya da glokom, gözün yapısında bulunan merceğin beslenmesini sağlayan akör sıvısının, trabeküler ağ yollarının kapanması sebebiyle dışarı çıkamaması neticesinde, göz içi basıncın artmasından ve optik sinirlerin tahrip olmasında kaynaklanan göz hastalığıdır.

Glokom rahatsızlığında gözün içinde bulunan sıvının fazlaca birikmiş olması görme duyumuza zarar verir. Zamanla biriken sıvı, optik sinirlere uygulanan baskıyı da artırır. Oluşan bu durum da görmemizi sağlayan göz sinirinde tahribatı oluşmasına yol açar. Tedavi edilmeyen göz tansiyonu zaman içerisinde ilerleyerek bireyde görme alanın daralmasına neden olur.

Göz içi basıncın artmasına ilişkin net bir eşik yoktur. Hastanın göz içinde artan basınç diğer hastalarda daha yüksek şiddette olmasına rağmen göz sinirlerinde tahribat başlamamış ya da göz tansiyonu rahatsızlığı ortaya çıkmamış olabilir.

Gözün yapısında bulunan sinirler, biyolojik oluşumundan ötürü kendilerini yenileyemez ya da cerrahi operasyonla eski haline getirilecek şekilde tedavi edilemez.

glokom

Göz Tansiyonu (Glokom) Belirtileri Nelerdir?

Glokom ya da göz tansiyonu, hastalığın ilk evrelerinde kendini göstermeyen sinsi bir rahatsızlıktır. Bu özelliğin yanı sıra belirtiler kişiden kişiye değişebilmektedir. Göz tansiyonuna sahip hastalarda en sık görülen belirtiler ise şu şekilde:

  • Gün içerisinde akör sıvısının miktarının değişmesinden kaynaklanan göz kapağı ve çevresinde ağrıyla birlikte baş ağrısının yaşanması
  • Göz çevresinde gerginlik ve sertlik hissiyatı, göze dokununca meydana gelen ağrı hissi,
  • Alın ve şakaklarda ağrı,
  • Görüş açısının hızlıca kapanması,
  • Zaman zaman mide bulantısı,
  • Bulanık görme ve akşam saatlerinde ışıkların çevresinde haleler görmek

goz tansiyonu

Glokom Nasıl Önlenebilir?

  • Düzenli olarak göz muayenesine gitmek, göz basıncından ötürü önemli bir rahatsızlık oluşmadan evvel hastalığın tespit edilmesinde kritik öneme sahiptir.
  • Düzenli egzersiz yapmak ve gündelik yaşamdan hareketi eksik etmemek hastalık riskinin son derece azalmasında önem bir role sahiptir.
  • Sigara, alkol gibi vücudumuzun sağlığını tehlikeye sokan kötü alışkanlıklardan uzak durmak ve düzenli bir yaşama sahip olmak hastalık riskinin azaltılmasında etkili olacaktır.
  • Önemli seviyedeki göz yaralanmaları göz tansiyonuna neden olabilmektedir. Bu sebeple yüz ve göz çevresinin zarar görmemesine dikkat edilmeli.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İstanbul Avukat