Gündem

Görme Bozukluğunda “Sarı Nokta” Hastalığına Dikkat!

Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Sadullah Keleş, görme bozukluğuna sahip bireylerin “sarı nokta” hastalığına dikkat etmesi konusunda uyarıda bulundu. Göz muayenesini için hastaneye başvuran hastaların rutin kontrollerle birlikte kapsamlı bir retina muayenesinde bulunulmasını da önerdi.

istockphoto 485642606 612x612 1 300x224 1

Beş duyu organından biri olan gözlerde oluşan sağlık problemlerinin belirli bir kısmının doğuştan olabildiği gibi, bir kısmının da sonradan oluştuğu gözlemlenebiliyor.

Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Keleş, sarı nokta rahatsızlığı ve şaşılık hakkında açıklama yaptı. Retinanın en net biçimde görmeyi sağlayan bölgesinin sarı nokta alanı olarak nitelendirildiğini aktaran Keleş, bu alanda görme bozukluğuna neden olan çok fazla hastalığın olduğunu iletti.

Doç. Dr. Keleş, sarı nokta rahatsızlığının farklı bireylerde çeşitli belirtiler göstererek ortaya çıktığını  ifade ederek, “Her iki göz birden etkilenirse okurken veya çalışırken zorluk hissedilmeye başlanır. Bu durumda, baktığınız noktanın ortasında koyu karanlık bir bölge olur, baktığınız noktadaki düz çizgilerde bükülmeler görülür, renkler daha soluk görünür.” şeklinde konuştu.

Düzenli göz muayenesinin görme bozukluğunun önüne geçmedeki önemini vurgulayan Keleş:

“Göz muayenesinde görme keskinliğinin değerlendirildiği rutin muayenenin yanı sıra kapsamlı bir retina muayenesi sarı nokta hastalığının tanısında büyük önem taşımaktadır. Sarı nokta bölgesini ilgilendiren farklı hastalıklar da bulunuyor. Sarı nokta zarı, sarı nokta çekintisi, sarı nokta deliği gibi tedavileri cerrahi olan başka hastalıklar da var. Sarı nokta bölgesini ilgilendiren genetik geçişli hastalıklar da vardır. Diyabet ve bazı ilaçlar da sarı nokta bölgesini etkileyerek görme problemlerine sebep olabilmektedir.” dedi.

Şaşılığın doğuştan ya da sonradan varolabileceğini belirten Keleş, şunları kaydetti:

“Şaşılık göz tembelliği, derinlik hissi kaybı ve kozmetik problemlere neden olur. Tedavide görmenin korunması ve gözlerin tekrar paralel konuma getirilmesi amaçlanır. Tedavide birçok yöntem olsa da gözlük, cerrahi veya ikisinin kombinasyonu temel yaklaşımlardır. Şaşılık tedavisinin mutlaka uzman bir hekim tarafından yapılması gerekir. Doğuştan gelen şaşılık vakalarında tedavinin 7 yaşından önce tamamlanmasını öneriyoruz. Herhangi bir yakınması olsun veya olmasın her çocuğun ilkokul çağından önce en az bir kez uzman bir hekim tarafından muayene edilmesi gerekir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İstanbul Avukat