Ek Atama Nedir? Ne Zaman?
MEB bünyesinde çalışmak isteyen yüz binlerce öğretmenlik mezununun gözü kulağı, atama haberlerindedir. Ancak atama haberleri, bazen medya kuruluşları tarafından kamuoyuna yanıltıcı şekilde yansıtılır. Bu nedenle kamuoyunda, temeli olmayan bir beklenti oluşabilir. Ek atama konusuna dair bütün merak edilenleri, bütün şeffaflığıyla bu haberimizde bulabilirsiniz.
Ek Atama Nedir?
Ek atamalar, genellikle atama takviminin dışındaki, ekstra atamalar olarak algılanır. Ancak ek atama, genel atama dönemleri dışında yapılan bir atama türü değildir. Örneğin Milli Eğitim Bakanlığının 2022 yılının ikinci yarısında 20 bin atama yapması beklenir. Eğer bu olağan atama dönemi tamamlandığı halde boş kontenjan söz konusu olursa MEB, ek atama yapabilir.
MEB bünyesinde gerçekleşen her öğretmen ataması döneminden sonra, genellikle birkaç bin kişilik boş kontenjan boş kalır. Bu nedenle ek atamalar için kontenjan, genellikle birkaç bin kişiden ibaret olur.
Ek Atama Ne Zaman Yapılır?
Ek atamanın belirli bir takvimi yoktur çünkü ek atama, genel atama takviminden bağımsız bir atama değildir. Örneğin MEB’in bir yıl içinde atamasını yapmayı planladığı öğretmen sayısı 50 binse bu sayı, ek atamalar da dahil olmak üzere 50 bindir. Yani ek atama için, ayrı bir kontenjan söz konusu olmaz.
Fakat kamuoyunda ek atama, “atama takviminden bağımsız olarak yapılan ekstra atama” şeklinde anlaşılır. Bazı dönemlerde MEB, atama takviminin dışında, ekstra atamalar gerçekleştirebilir. Ancak bu tür atamalar, çok nadir gerçekleşir. Bu nedenle öğretmenlik mezunlarının ek atama talebini dile getiren birçok platform, topluluk ve sivil toplum kuruluşu vardır.
2022 Ek Atama Var mı?
Öğretmenlik mezunlarının beklentisi, devlet kurumlarında kendi mesleklerini yapabilmek yönündedir. Ancak devlet kurumlarındaki öğretmen ihtiyacı sınırlı olduğu için birçok öğretmenlik mezunu, ya özel kurumlarda çalışır ya da mezun olduğu alan dışında bir işte çalışarak geçimini sağlar.
Öğretmenlik mezunları, bu beklentilerini dile getirmek için birçok sivil toplum örgütüyle sesini duyurmaya çalışır. Kamuoyunun beklentisi de mümkün olan en fazla sayıdaki öğretmenlik atamasının gerçekleştirilmesi yönündedir. Fakat 2022 yılında, yetkililer tarafından gündeme getirilmiş herhangi bir ek atama müjdesi söz konusu değildir.
Ek Atama Kararı Nasıl Alınır?
Ek atama kararı, iki şekilde alınır:
- Normal atama döneminde boş kontenjan kalırsa, kalan boş kontenjan sayısı kadar ek atama yapılır.
- MEB’in ihtiyaçları ve devlet kurumlarının kararı doğrultusunda, atama takviminin dışında ekstra atama yapılır.
İkinci seçenek, çok daha az gündeme gelir çünkü MEB’in, gelecek yıllardaki öğretmen ihtiyacı ve öğretmen atamaları, önceden kararlaştırılan belirli bir takvime bağlı olarak gerçekleşir. Ancak yine de belirli dönemlerde, ekstra atamalar söz konusu olabilir. Kontenjan boşluğu nedeniyle yapılan ek atamalar MEB tarafından yayınlanan duyurularla, ekstra olarak gerçekleştirilen atamalar ise Milli Eğitim Bakanı tarafından ayrıca açıklanır. Bu nedenle atama bekleyen adayların, hem MEB’in internet sitesini hem de Milli Eğitim Bakanı tarafından yapılan açıklamaları takip etmeleri gerekir.
Ek Atama Başvurusu Nasıl Yapılır?
Bakanlıklar tarafından yapılan atamaların detayları, atama türü önemli olmaksızın önceden duyurulur. Bu çerçevede, bir ek atama söz konusu olursa, nasıl başvuru yapılacağına dair bir duyuru, MEB tarafından yayınlanır. Yayınlanan duyuruda, branş dağılımı da yer alır. Adaylar, bu duyuruda yer alan yönergeleri takip ederek başvurularını tamamlayabilir.
Ek atama tercihleri, elektronik ortamda yapılır. Adaylar, aynı ilden ya da farklı illerden, en fazla 20 eğitim kurumu tercih eder. Online ortamda yapılan tercihlerin, ayrıca il veya ilçe milli eğitim müdürlüklerine onaylatılması gerekebilir. Ayrıca tercih esnasında adaylar, tercihleri dışında bir eğitim kurumuna atanmayı isteyip istemediklerini de işaretleyebilir.
Atama Nasıl Gerçekleşir?
Bir atama dönemi, şu aşamalardan oluşur:
- MEB, atama duyurusu yayınlar. Bu duyuruda ihtiyaç duyulan personel sayısı, başvuru şartları, branş dağılımı ve başvuru yönergeleri yer alır.
- Başvuru şartlarını karşılayan adaylar, online ortamda tercihlerini gerçekleştirir.
- Atama kurası, bilgisayar tarafından, adayların da takip edebileceği bir ortamda gerçekleştirilir.
- Eğer aday, online tercih esnasında “Tercihlerim dışındaki eğitim kurumlarına atanmak istiyorum.” seçeneğini işaretlediyse tercihleri dışındaki bir kuruma da atanabilir. Bu seçeneği işaretlemeyen adayların, tercihleri arasından bir kuruma atanmaları söz konusu olmazsa, başka bir kuruma atanmaları da söz konusu olmaz.
- Atama gerçekleştikten sonra ilan edilen branş dağılımı içinde boş kontenjanlar kalırsa bu kontenjanlar için ileriki bir tarihte, ayrıca bir ek atama duyurusu yayınlanır. Genellikle boş kalan kadro sayısı, yeniden branşlara dağıtılır ve adaylardan, tekrar tercihleri toplanır.
- Ek atamaya, ek atama duyurusunda yer alan şartları karşılayan adaylar başvurabilir. Esas atamadan sonra sadece birkaç yüz kişilik boş kontenjan kalsa bile ek atama, genellikle gerçekleştirilir. Ancak atama döneminde boş kontenjan kalmasına karşılık ek atama gerçekleştirilmeyen yıllar da söz konusudur.
Ek Atama İçin İkinci Kez Tercih Yapılır mı?
Esas atamada atanamayan ve ek atamada şansını denemek isteyen adaylar, ek atama için ikinci kez tercih yapıp yapmaması gerektiğini merak edebilir. Ek atama için tekrar tercih yapılır mı sorusunun kesin bir cevabı yoktur. Bu sorunun yanıtı, ek atama kılavuzunda yanıtlanır.
Bazen yeniden tercih alındığı gibi bazen de önceki tercih döneminde, “Tercihlerim dışındaki eğitim kurumlarına atanmak istiyorum.” seçeneğini işaretleyenler arasından bir atama gerçekleştirilebilir.
Boş Kontenjanlar İçin Ek Atama Kesinlikle Yapılır mı?
Boş kontenjanlar için ek atama, yapılmayabilir. Nadir de olsa bazı yıllarda boş kontenjanlar için ek atama duyurusuna çıkılmamış, dolayısıyla ek atama yapılmamıştır. Bu yıllarda MEB, boş kontenjanlar için ek atama gerçekleştirmemiştir.
Ancak alışkın olunan uygulama, atama dönemlerinde boş kalan kontenjanlar için tekrar tercih toplanması ve ek atama gerçekleştirilmesidir.
Son dakika personel sağlık ve gündem haberlerini Sağlık Ağı’nda bulabilirsiniz.