Eimza Başvurusu 2023
Eimza başvurusu, hem kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan kişiler hem de normal vatandaşlar için her geçen yıl daha da önemli hale gelir. Birçok kamu kuru ve kuruluşu, çalışanlarına elektronik imza kullanmaya teşvik ettiği gibi bu yöntem, çok pratik olduğu için kişilerin eimzaya adaptasyonu da zaman içinde hızlı bir şekilde artar.
Özellikle E-Devlet üzerinden gerçekleştirilebilen bazı kritik işlemlerde kullanıcılardan kimlik doğrulama için eimza talep edilir. Bu imza türünü temin etmek son derece kolay ve kullanmak oldukça işlevseldir.
Eimza sahipleri, devlet kurumlarını ziyaret etmek zorunda kalmadan E-Devlet üzerinden ve bağlantılı platformlardan ihtiyaç duydukları işlemleri gerçekleştirebilir.
Eimza Nedir?
Eimza ya da elektronik imza, 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu uyarınca oluşturulan ve kişilerin kimliklerini doğrulmak üzere kullanılan bir dijital imza çeşididir.
Aslında ismi her ne kadar imza olsa da bu uygulama gerçek bir imzayı değil, bir elektronik veriyi içerir. Ancak diğer elektronik verilerden farkı, özel bir yöntemle kişiselleştirilmesi ve kanunla güvence altına alınmış olmasıdır. Bu sayede elektronik imza kullanan kişilerin kimlikleri kolayca tespit edilebilir.
Günümüzde eimza, daha çok kamu kurum ve kuruluşları tarafından çalışanlarının kimliklerini tespit etmek üzere ve E-Devlet tarafından sadece bazı işlemlerde kişilerin kimliklerini onaylamak üzere talep edilir.
Ancak bu uygulamanın gelecekte daha da yaygınlaşması ve en kritik işlemlerin bile önümüzdeki yıllara eimza yoluyla online ortamda gerçekleştirilebilmesi beklenir.
Eimza Nereden Alınır?
Elektronik imzayı güvenli bir şekilde temin etmek ve saklamak çok önemlidir. Bu nedenle her kurum ve kuruluşa eimza temin etme yetkisi verilmemiştir ve bu tür imzalar sadece belirli kuruluşlardan temin edilebilir.
Bireysel başvuru sahipleri aşağıda listelenen şirketlerden eimza temin edebilir:
- PTT şubeleri
- Elektronik Bilgi Güvenliği A.Ş. (E-Güven)
- TUBİTAK-UEKAE (Kamu Sertifikasyon Merkezi)
- TürkTrust Bilgi, İletişim ve Bilişim Güvenliği Hizmetleri A.Ş.
- EBG Bilişim Teknolojileri ve Hizmetleri A.Ş.(E-Tugra)
- Emniyet Genel Müdürlügü Sertifikasyon Merkezi (EGMSM)
- E-İmza Bilgi Güvenliği Hizmetleri A.Ş.(e-İmzaTR)
- Ayyıldız İmza Bilgi Güvenliği Ve Teknolojileri A.Ş. (AYYILDIZ İMZA)
Kurumsal eimzalar ise yalnızca PTT’nin protokol imzaladığı ilgili eimza başvurusu sağlayıcı firmalardan temin edilebilir. Her kamu kurumunun çalıştığı eimza sağlayıcı firma farklı olabileceği için kamu çalışanlarının eimza temini için kurumlarının işbirliği yaptığı sağlayıcıları öğrenmesi ve o firmalarla iletişime geçmesi gerekir.
Eimza Nasıl Alınır?
Bireysel eimza başvuruları, kimlik kartıyla birlikte PTT’ye yapılır ve oldukça kolaydır. Fakat kurumsal eimza başvuruları daha detaylı ve kapsamlı yönergeler gerektirebilir.
Her kamu kurumu internet sitesinde genellikle eimzanın nasıl alındığını açıklayan bir dokümantasyona yer verir ve söz konusu yönergeler takip edilerek eimza temin edilir.
Örneğin aşağıda bazı kamu kurularının eimza ile ilgili açıklayıcı sayfalarına yer verilmiştir.
- T.C. İçişleri Bakanlığı E-İmza Başvurusu
- MEB Elektronik İmza Başvurusu
- Türkiye Barolar Birliği E-İmza
E-Devlet E-İmza Başvurusu
E-Devlet’te kullanmak üzere bir e-imza temin etmek isteyen kişilerin şu aşamaları takip etmesi gerekir.
- PTT E-imza Ön Başvuru bağlantısına tıklanır.
- Açılan bilgilendirme notu okunur ve en alt kısımdaki Kapat butonuna tıklanır.
- Sağ bölümdeki kısma kimlik numarası ekranda beliren güvenlik kodu yazıldıktan sonra Giriş Yap butonuna tıklanır.
- Ekranda beliren aracı şirket seçenekleri arasından herhangi bir tanesine tıklanır.
- Açılan formda e-imza süresi işaretlenir ve kişisel bilgiler ile teslimat bilgileri forma yazıldıktan sonra Ön Başvuruyu Tamamla butonuna tıklanır.
- Daha sonra başvuru sahibi ekranda beliren başvuru kodu ve kimliğiyle birlikte en yakın PTT şubesine giderek başvuru sürecini tamamlar.
E-İmza Teslimi Sonrası Yapılması Gerekenler
Başvuru sonrası kişinin belirttiği adrese ilgili yazılımı içeren bir CD ve gerekli talimatlar gönderilir. Dosyada açıklanan talimatlar yerine getirilerek yazılım bilgisayara kurulmalı ve e-imza aktif hale getirilmelidir.
Son adımda bilgisayara kurulan program ve kişiye gönderilen bilgiler üzerinden elektronik sertifika girişi yapılabiliyorsa bu durum, eimzanın aktif olduğu ve artık bütün ilgili platformlarda kullanılabileceği anlamına gelir.
Programı yükleme ve sertifika girişi yapma esnasında sorun yaşayan kişiler dosyada yer alan telefon numarasını arayarak eimza satın aldıkları şirketten teknik destek alabilirler. Ancak bu işlemleri, doğrudan kişinin kendisinin yapması ve giriş bilgilerini hiç kimseyle paylaşmaması son derece önemlidir.
Çünkü eimzalar, normal imza niteliği taşır ve kötü niyetli kişilerin eline geçmesi durumunda büyük sorunlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle eimza bilgilerinin güvenli bir ortamda saklanmalı ve kimseyle paylaşılmamalıdır.
E-Devlet E-İmza Ücretleri 2023
Eimza ücretleri 2023 yılında aşağıda belirtildiği gibidir.
- 1 yıllık: 369 TL
- 2 yıllık: 469 TL
- 3 yıllık: 569 TL
Bu ücretlendirme yalnızca kişisel başvurular için geçerlidir. Kurumsal başvurularda farklı ücretlendirmeler söz konusu olabilir. Ayrıca ücretlerin bütün aracı firmalarda aynı olduğunu ve online ön başvuru esnasında görüntülenebildiğini hatırlatmak gerekir. Unutulmaması gereken bir diğer nokta, söz konusu süre bittiğinde eimzanın geçerliliğini yitireceğidir.
Bu nedenle sürekli eimza kullanımına ihtiyaç duyan kişilerin indirimli fiyatlardan yararlanabilmek için olabildiğince uzun süreli paketleri satın almaları tavsiye edilir.
Son dakika personel sağlık ve mevzuat haberlerinin en doğru ve güvenilir adresi Sağlık Ağı’nı takip edin.